Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2020, 17:15
Čas čítania 10:50
Viktor Kniš

5 ministrov, ktorí si zatiaľ v Matovičovej vláde robia najlepšiu robotu

5 ministrov, ktorí si zatiaľ v Matovičovej vláde robia najlepšiu robotu
Zdroj: TASR
POLITIKA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Vybrali sme 5 ministerstiev, ktoré odviedli počas prvého polroka novej vlády Igora Matoviča najlepšiu prácu bez ohľadu na pandémiu.

Igora Matovič dostal vo voľbách silný mandát a vytvoril koalíciu s ústavnou väčšinou. Vďaka nej by mala vláda dokázať presadiť veľké reformy, najmä v rezorte spravodlivosti a justícii ako takej. Práve ministerstvo Márie Kolíkovej (Za ľudí) hodnotia odborníci po prvom polroku ako najpracovitejšie. Podľa odborníčky to má svoj dôvod. 

„Zdá sa, že v povedomí rezonujú kroky ministerky spravodlivosti a vôbec pokroky v justícii, ktoré súvisia aj s prácou polície a prokuratúry. V tejto oblasti majú ľudia pocit, že sa „niečo pohlo“ aj napriek krátkosti času a pandémii. Samozrejme, môže to súvisieť aj s tým, že v tejto oblasti bolo čo doháňať,“ odpovedá politologička z FiF UK Aneta Világi na otázku, v ktorom rezorte vidno zatiaľ najviac práce. 

Kauzy prvých šiestich mesiacov vlády Igora Matoviča sme zhrnuli v tomto článku

Odporúčané
Matovičova vláda vedie krajinu už pol roka. Tieto kauzy musela vysvetľovať Matovičova vláda vedie krajinu už pol roka. Tieto kauzy musela vysvetľovať 21. septembra 2020, 16:48

Odhodlane pracuje aj rezort zahraničných vecí, ktorý bol postavený pred niekoľko náročných diplomatických výziev, drvivú väčšinu však z nich však Ivan Korčok so svojim rezortom zvládol. Naposledy v stredu 23. septembra pripomenul, že „Lukašenko nemá legitimitu viesť svoju krajinu. Je zodpovedný za prezidentské voľby v Bielorusku, ktoré neboli ani slobodné, ani férové,“ napísal na Twitteri.

Do výberu sme nezradili ministerstvo zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), ktoré si síce minimálne s prvou vlnou pandémie koronavírusu aj vzhľadom na okolnosti poradilo v porovnaní s ostatnými krajinami podľa štatistík veľmi dobre, na reformy mu však popri riešení pandémie zatiaľ nezostalo veľa času. 

Kolíkovej spravodlivosť

Ministerka Mária Kolíková je odborníčka v náročnom rezorte, ktorá sa snaźí o riešenia problémov slovenského súdnictva práve v čase, keď pravidelne počúvame o tom, ako niekoho z justinčného prostredia zatkli alebo mu predĺžili väzbu. Členka strany Za ľudí chce postupne reformami vyriešiť prehnanú administratívu, ale aj nedostatočné finančné ohodnotenie niektorých sudcov, nekonečné prieťahy v konaniach a neefektívne riadenie. Personálne otázky postupne rieši viac NAKA, ako rezort samotný.

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

Pravdepodobne najväčším sústom bude reforma v podobe súdnej mapy, na ktorej pracuje Mária Kolíková od nástupu do funkcie. „Súdna mapa je kľúčová pre reformu justície, lebo nám umožní urobiť špecializáciu sudcov na hlavné agendy,“ uviedla v júni 2020 ministerka Kolíková. Nazdáva sa, že špecializácia prinesie rýchlejšie a kvalitnejšie rozhodnutia súdov.

Rovnako chce sprehľadniť systém. Súdna mapa by tak mala jasne ukázať, koľko sudcov je kde potrebných a ako reagovať na vzniknuté situácie s PN-kami, materskou alebo keď sa sudca vzdá funkcie. „Hneď ako máte viac sudcov v rámci jednej agendy, môže aj predseda súdu zabezpečiť plynulý chod v jednotlivých veciach,“ uviedla šéfka rezortu spravodlivosti s tým, že reogranizácia nebude mať za následok rušenie súdov.

Odporúčané
Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? 20. júla 2020, 11:18
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88987 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré ministerstvá si plnili počas prvého polroka novej vlády svoju prácu najzodpovednejšie
  • Aké personálne zmeny vykonali a aké veľké reformy chystajú
  • Prečo by sa mali začať báť všetci kočnerovia a bödörovia, ale aj rodiny pochybných podnikateľov
  • Či vláda plní predvolebné sľuby
  • Ako politologička vníma prvý polrok vlády Igora Matoviča
  • Čo si o jednotlivých rezortoch myslia odborníci z daných oblastí
Domov
Zdieľať
Diskusia