Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2019, 12:29
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Formula 1 má od roku 2021 vyzerať úplne inak. Pribudne viac predbiehania

ŠPORT FORMULA 1
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Nedeľná nuda má byť už o dva roky minulosťou.

Formula 1 podľa mnohých fanúšikov nie je v ideálnom stave. Kritizujú málo predbiehania, nudné okruhy a to, že víťaz je v často jasný už pred štartom. Mercedes tento rok vyhral až 8 z 10 Veľkých cien. 

Vedenie športu si však nedostatky uvedomuje a rozhodlo sa rázne zakročiť. Míľnikom, kedy nedeľná nuda skončí, vraj bude rok 2021. Pravidlá sa totiž výrazne zmenia a monoposty by mali vyzerať úplne inak.  

F1 má od roku 2021 vyzerať úplne inak. Má pribudnúť viac predbiehania
F1 má od roku 2021 vyzerať úplne inak. Má pribudnúť viac predbiehania Zdroj: F1.com

Kľ'účom k úspechu má byť odstránenie milióna malých krídiel a výrazné zjednodušenie toho predného a zadného. 

Povrch áut tak bude čistejší, vďaka čomu by mali byť schopné jazdiť bližšie za sebou a oveľa jednoduchšie sa predbiehať. Prototyp pre rok 2021 sa už usilovne testuje vo veternom tuneli, z ktorého F1 ukázala prvé fotografie.  Oproti prvým návrhom síce nevyzerá tak radikálne, všetko však funguje, ako má. 

Nové pravidlá by tiež mohli prilákať ďalšie automobilky, schopné postaviť sa súčasnej dominancii Mercedesu, Ferrari a Red Bullu. Špekuluje sa napríklad o Audi, Porsche alebo návrate Toyoty či BMW.

O zvyšku techniky pre rok 2021 však ešte rozhodnuté nebolo a čas sa kráti, rozšírenie poľa teda aktuálne príliš pravdepodobne nevyzerá.   

Domov
Zdieľať
Diskusia