Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2019, 11:07
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Meter a pol vysoký židovský mafián bojoval proti nacistom a spolupracoval s kubánskym diktátorom

Meter a pol vysoký židovský mafián bojoval proti nacistom a spolupracoval s kubánskym diktátorom
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.youtube.com/user/myjewishlearning/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">youtube.com</a>
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Isté skutky by sme tomuto malému gangstrovi určite mohli pripísať k dobru.

Slávny gangster menom Meyer Lansky sa od svojich kumpánov zo zlatej éry americkej mafie odlišoval v mnohých detailoch. V prvom rade ale najmä tým, že v prípadoch, kedy to nebolo nutné, miesto násilia a agresie volil rozum. Aj vďaka jeho kontaktom, vysokej inteligencii a znalosti podnikania, sa dokázal vyhýbať guľkám či ruke zákona až do svojej staroby.

Samotné meno Meyer Lansky napovie, že vysoko postavený gangster nepochádzal z Ameriky. Na území dnešného Bieloruska sa začiatkom 20. storočia (presnejšie v roku 1902) narodil do rodiny poľských Židov a jeho pôvodné meno bolo Maier Suchowljansky. Meyerov otec si ako migrant pracujúci v miestnej americkej továrni nemohol príliš finančne vyskakovať, a tak mladý Meyer vyrastal v skromných pomeroch.

Jeho začiatky zločineckej kariéry sa spájajú s ďalším židovským mladíkom menom Benjamin Siegel, prezývaným aj ako Bugsy. Nešlo však o žiadnu náhodu. Podsvetie bolo odjakživa oddelené frakciami, pričom v New Yorku v začiatkoch 20. storočia fungovali okrem židovských gangov taktiež gangy írske či talianske. Spojenie židovských chlapcov vo svete kriminálu bolo preto otázkou prežitia.

Odporúčané
Gangster, ktorý takmer zabil nacistu Göringa, mal blízky vzťah s Frankom Sinatrom a mafiu priviedol do Las Vegas Gangster, ktorý takmer zabil nacistu Göringa, mal blízky vzťah s Frankom Sinatrom a mafiu priviedol do Las Vegas 11. novembra 2018, 10:40

Vražedné komando a cesta na vrchol americkej mafie

Spoločne vytvorili gang s názvom The Bugs and Meyer Mob, ktorý bol predchodcom organizácie nájomných zabijakov s názvom Murder, Inc. Spočiatku sa Lansky snažil uživiť prácou vo výrobnej hale, ale tento fyzicky náročný, otrocký a zle finančne ohodnotený druh roboty ho onedlho omrzel. 

Meyer Lansky bol vzrastom naozaj nízky muž merajúci približne 1 a pol metra. Nepatril medzi fyzicky zdatných a temperamentných mafiánov ako Bugsy, ale rozhodne vynikal vo svete financií (bol skvelým matematikom) a podvodov.

V rámci vypaľovania obchodníkov a krádeží áut bol celý čas Lansky hlavou operácie a Bugsy priamym vykonávateľom. Počas americkej prohibície sa samozrejme Lansky sústredil aj na obchod s alkoholom, na ktorom spolupracoval najmä s neskorším veľkým bossom Luckym Lucianom.

Toho spoznal v časoch svojich mladíckych začiatkov, kedy s Bugsym vyčíňali prostredníctvom ich židovskej partie. Luciano ale patril k sicílskemu gangu, ktorý sa mimo iného sústredil aj na vydieranie židovských chlapcov, od ktorých jeho členovia pýtali peniaze. Práve vtedy mala Luciana prekvapiť vzdorovitosť malého židovského chlapca Meyera Lanskyho.

Meyer Lansky

Meter a pol vysoký židovský mafián, ktorý bojoval proti nacistom a spolupracoval s kubánskym diktátorom
Meter a pol vysoký židovský mafián, ktorý bojoval proti nacistom a spolupracoval s kubánskym diktátorom Zdroj: Library of Congress. New York World-Telegram & Sun Collection / http://hdl.loc.gov/loc.pnp/cph.3c20718

Smrť dvoch bossov a stúpajúce mená Lanskyho a Luciana

V tomto období tamojšej mafii vládli najmä bossovia Maranzano a Masseria. Ako si iste ľahko domyslíš, pre postup Lanskyho a Luciana v rebríčku museli byť tieto dve osoby odstránené. 15. apríla 1931 prišlo k zavraždeniu Masseria a o niekoľko mesiacov toho istého roku zavraždili aj Maranzana. Medzi jeho vrahov mal patriť aj spomínaný Bugsy Siegel.

Lansky bol veľmi bystrým a opatrným zločincom, ktorý sa poučil z odsúdenia slávneho mafiána Al Caponeho, ktorého ruka zákona do väzenia dostala za daňové úniky. Meyer Lansky preto väčšinu svojho majetku prepisoval na blízke osoby alebo peniaze posielal na anonymné švajčiarske účty.

Luciano newyorskej mafii vládol až do roku 1936, kedy tak ako Al Capone skončil za mrežami. Vedenia ich gangu sa teda ujal Meyer Lansky a vplyvný mafián Frank Costello, ktorý mal výnimočné kontakty na politikov a políciu. Reálne ale skupine naďalej vládol Luciano – už ale iba spoza mreží.

Odporúčané
Zabíjal v rúchu kňaza, policajtov donútil zjesť dôkazy a učil slávneho bossa Johna Gottiho Zabíjal v rúchu kňaza, policajtov donútil zjesť dôkazy a učil slávneho bossa Johna Gottiho 13. januára 2019, 10:25

Charles "Lucky" Luciano

Meter a pol vysoký židovský mafián, ktorý bojoval proti nacistom a spolupracoval s kubánskym diktátorom
Meter a pol vysoký židovský mafián, ktorý bojoval proti nacistom a spolupracoval s kubánskym diktátorom Zdroj: New York Police Department / wikimedia.com

Vďaka kontaktom na FBI bojoval v USA proti nacistickým spolkom

Začiatkom druhej svetovej vojny sa Lansky ukázal ako zanietený bojovník proti nacizmu. Niet sa čomu čudovať, jeho židovský pôvod ho určite nemohol nechať chladným a nestranným.

Vo svojom postavení gangstra si navyše mohol dovoliť zaútočiť na zhromaždenia, kde sa stretávali pro-nacisticky zmýšľajúci Američania. Tipy na tieto stretnutia údajne dostával priamo od kontaktov z FBI. Lansky mal dokonca záujem o pripojenie k armáde, ale vzhľadom na jeho vek a nízky vzrast bol odmietnutý.

Domov
Zdieľať
Diskusia