Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. januára 2019, 10:25
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Zabíjal v rúchu kňaza, policajtov donútil zjesť dôkazy a učil slávneho bossa Johna Gottiho

Zabíjal v rúchu kňaza, policajtov donútil zjesť dôkazy a učil slávneho bossa Johna Gottiho
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://sk.pinterest.com/finch94/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">pinterest.com</a>
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Cosa Nostra a jej zásady boli pre neho alfou a omegou.

Život väčšiny mafiánov končí predčasnou smrťou. Riziko zavraždenia konkurenciou či dokonca guľkou z vlastných radov je totiž naozaj veľké. Tento prípad sa ale netýkal prefíkaného Aniella Dellacroceho prezývaného aj Otec O'Neil

Prezývka Neil je americky znejúcou verziou talianskeho mena Aniello. Dellacroce totiž ako množstvo iných amerických gangstrov tej doby pochádzal z Talianska. Celé znenie prezývky Otec O'Neil vzniklo však kvôli tomu, že sa Aniello rád prechádzal v rúchu kňaza, aby zmiatol políciu i nepriateľov, pričom údajne v prestrojení za kňaza taktiež zabíjal.

Jeden z federálnych agentov mal o Neilovi prehlásiť, že vyzerá ako archanjel smrti, čím narážal na jeho hrozivý pohľad. S Otcom O'Neilom si jednoducho nechcel nikto zahrávať. O jeho osobe sa s hrôzou vyjadril aj detektív NYPD Ralph Salerno„Pri pohľade na jeho oči ste mohli vidieť, aké sú desivé... Chladný pohľad zabijaka .

Aniello Dellacroce

Zabíjal v rúchu kňaza, policajtov donútil zjesť dôkazy a učil slávneho bossa Johna Gottiho
Zdroj: www.youtube.com

 

Učeň mafiánskeho kata

Ako tínedžer pracoval u mäsiara, ale keďže táto práca veľmi nevynášala, urobil to, čo vykonali mnohí v Amerike žijúci talianski imigranti v časoch finančnej tiesne. Dal sa na dráhu zločinu.

V tridsiatych rokoch 20. storočia sa mladý Dellacroce zaúčal u slávneho gangstra menom Albert Anastasia, s ktorým spolupracoval pre rodinu Vincenta Mangana. Anastasia ako jeden z najobávanejších zabijakov Cosa Nostry naučil O'Neila všetkým potrebným zručnostiam. Verí sa, že spoločne s ním sa zúčastnil na viacerých vraždách.

V roku 1951 bolo nájdené Manganove telo, a i keď bol Anastastia z jeho zabitia podozrievaný, nikdy sa k tomuto činu nepriznal. V každom prípade ich zhruba 20-ročná spolupráca týmto spôsobom skončila a Anastasia sa stal novým šéfom rodiny. Jeho verný učeň O'Neil bol povýšený na pozíciu „capo“.

Albert Anastastia

Zabíjal v rúchu kňaza, policajtov donútil zjesť dôkazy a učil slávneho bossa Johna Gottiho
Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Policajtov prinútil zjesť dôkazy

Reputácia bola pre mafiánov veľmi dôležitá, pričom o O'Neilovi panovala naozaj vysoká mienka. Bol považovaný za inteligentného, ale aj za výnimočne brutálneho muža, ktorý nemal pred zákonom prakticky žiadny rešpekt.

Podľa jednej príhody O'Neila pri bližšie nešpecifikovanej činnosti natočili miestni policajti. Obávaný gangster ich ale so zbraňou v ruke údajne donútil, aby pásku s nahrávkou zjedli. A bolo po dôkaze.

I keď vedel pri práci konať rázne, v domácnosti mal byť milujúcim manželom. So ženou Lucille sa mu podarilo splodiť synov Armanda a Ronalda a dcéru Shannon.

V roku 1957 bol O'Neilov učiteľ Albert Anastasia zavraždený u kaderníka. Za vraždou mal stáť Carlo Gambino, ktorý prevzal velenie celej rodiny. Napriek úcte k Anastasiovi ale 43-ročný O'Neill novému šéfovi Gambinovi zložil sľub vernosti. Lojalita k rodine bola pre neho totiž prvoradá.

Carlo Gambino

Zabíjal v rúchu kňaza, policajtov donútil zjesť dôkazy a učil slávneho bossa Johna Gottiho
Zdroj: www.freeinfosociety.com

 

Otec O'Neil sa stáva zástupcom hlavy rodiny Gambino

V roku 1965 prestal byť Gambino spokojný so starnúcim Josephom Biondom, ktorý v rodine posledných 8 rokov zastával pozíciu „underboss“. Šéf si naopak veľmi vážil O'Neila, a preto zaujal túto pozíciu práve on. Biondo o rok umiera prirodzenou smrťou, čím tvorí jednu z ďalších výnimiek v tejto nebezpečnej brandži.

Na dané obdobie by sa dalo povedať, že Gambino bol mozgom rodiny a O'Neil hlavou jeho výkonnej moci. V najlepších časoch sa mohli pýšiť armádou v počte 500 mužov a niekoľkými tisíckami menších spolupracovníkov.

O'Neil bol pre rodinu veľkým prínosom a z hazardných hier či vydierania si vedel prísť na pekné peniaze. Svoje operácie najradšej vykonával potajme a políciu vedel zaviesť do naháňačky s jeho dvojníkmi, ktorých si najal ako návnadu. Časom prišiel ale aj na psa mráz.

Dellacroce a Frank Sinatra

Zabíjal v rúchu kňaza, policajtov donútil zjesť dôkazy a učil slávneho bossa Johna Gottiho
Zdroj: www.youtube.com

 

Učiteľ slávneho bossa Johna Gottiho

V roku 1971 O'Neila odsúdili na jeden rok odňatia slobody, pretože odmietol na súde zodpovedať otázky ohľadom organizovaného zločinu a onedlho bol odsúdený na ďalších 5 rokov väzby za daňové úniky.

Vzhľadom na umierajúceho Gambina mal O'Neil veľkú šancu na to, aby sa stal hlavou celej rodiny, čo sa koniec koncov aj všeobecne predpokladalo. Carlo Gambino ale za nástupcu zvolil svojho bratranca Paula Castellana.

Väčšina členov rodiny mala Castellana považovať skôr za podnikateľa než za mafiána, ale gangster zo starej školy O'Neil, tak ako v prípade vraždy Anastastia, zostal verný rodine a svojmu novému šéfovi prejavil oddanosť.

Dellacroce ďalej plnil svoje povinnosti, pričom sa pri odovzdávaní vedomostí a skúsenosti zameral na mladého muža menom John Gotti. Z neho sa postupom času stáva O'Neilov capo. Keďže si Castellano nechcel O'Neila pohnevať, nechal mu pod správou značnú časť aktivít a jednotlivých skupín, čím sa de facto neoficiálne vytvorili dve časti rodiny.

Jedna bola lojálna Castellanovi, no a druhá pochopiteľne Nielovi Dellacrocemu. Z chránenca Gottiho sa postupom času stával čoraz nebezpečnejší muž. Castellano zadal v rámci celej rodiny Gambino príkaz, aby žiaden z členov nebol akýmkoľvek spôsobom zapojený do predaja drog.

John Gotti

Zabíjal v rúchu kňaza, policajtov donútil zjesť dôkazy a učil slávneho bossa Johna Gottiho
Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Gotti nechával Castellana žiť len z úcty k svojmu mentorovi 

Gottiho neúcta ku Castellanovi a snaha o získanie individuality ho však viedla k akejsi rebélii vo vnútri frakcie a Gottiho ľudia údajne veselo dealovali. Napätie potichu stúpalo a prakticky jediný dôvod, prečo sa Gotti nevzoprel Castellanovi už v tomto období, bol jeho mentor, uznávaný Otec O'Neil. 

O'Neil ako stará škola Castellanov príkaz prijal bez akéhokoľvek odporu a dokonca svojim mužom povedal, že keď sa dozvie o jeho porušení, vinníkov osobne zabije. Polícia sa dostala v roku 1983 k nahrávkam, ktoré mali usvedčovať Gottiho ľudí z nelegálneho obchodovania s heroínom.

Napriek O'Neilovmu sľubu zavraždiť každého, kto poruší zákaz predaja drog, chcel Gottiho učiteľ svojho chránenca a jeho ľudí chrániť. Medzi podozrivými z predaja drog sa navyše nachádzal aj Angelo Ruggiero, O'Neilov synovec. Do rodiny ďalej patrili jeho synovci John Ruggiero Jr. a Salvatore Ruggiero Jr.

Ani on však nedokázal svoju ochrannú ruku nad nimi udržovať večne. Krátko na to mu lekári diagnostikovali rakovinu, na ktorú v roku 1985 umiera. Svoju smrť si však zdá sa „vybral“ vo veľmi vhodný čas, pretože v tom istom roku bol obvinený z niekoľkých nelegálnych aktivít vrátane vydierania.

Aniello Dellacroce 1914 – 1985

Zabíjal v rúchu kňaza, policajtov donútil zjesť dôkazy a učil slávneho bossa Johna Gottiho
Zdroj: www.youtube.com

Gotti preberá žezlo

Na jeho pohrebe sa z úcty objavili mnohí členovia mafiánskeho podsvetia, vrátane takmer celej rodiny Gambino. Na poslednom vzdaní holdu mal ale chýbať samotný šéf rodiny Paul Castellano. Táto neúcta mala Gottiho, ktorý si svojho zosnulého mentora vážil, proti Castellanovi ešte viac vyburcovať.

2 týždne po Neilovej smrti sa teda Gotti rozhodol konať a dal popraviť svojho šéfa Paula Castellana, čím sa stal novým vodcom rodiny Gambino. Vraždu však nechal vykonať bez akejkoľvek predošlej diskusie s Komisiou (orgán, ktorý riadil americkú mafiu), čím si proti sebe pohneval zvyšné mafiánske rodiny.

Rollu Dellacreho si v televíznom filme Gotti (1996) zahral Anthony Quinn a v snímke Boss of Bosses (2001) jeho postavu stvárnil Dayton Callie. Najnovšie sme sa s jeho životom mohli stretnúť životopisnej dráme Gotti (2018) s Johnom Travoltom, kde rolu Neila zastával Stacy Keach.

Domov
Zdieľať
Diskusia