Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2018, 14:15
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

10 legendárnych slovenských skladieb, ktoré musíš zaradiť do letného playlistu

HUDBA
Uložiť Uložené

Ak máš už dosť otrepaných samohrajok, no predsa si fanúšikom domácej rapovej tvorby, máme pre teba zopár tipov z doby, keď sa slovenský rap ešte hľadal.

Väčšiná z nás má vo zvyku do veľkej miery prispôsobiť playlist aktuálnemu ročnému obdobiu a pokiaľ sa nič vážne nestalo, počas leta smutných a deprimovaných interpretov radšej vynechávame. Predsa len, hudba sa do veľkej miery dokáže s tvojou náladou zahrať. Túto skutočnosť si veľmi dobre uvedomujeme, a preto sme ešte pred rokom vydali tento článok, kde si našiel zoznam sviežich trackov koncipovaných tak, aby si z nich nebol smutnučký.

Jasné, niektoré z nich sa objavili aj v rádiu a cieľom bolo mapovať skôr aktuálne veci. Dnes by sme sa však radi pozreli podstatne viac do histórie domáceho rapu a vyberieme bangre, na ktoré si spomenieš s úsmevom. Ak sa vám bude výber páčiť, veľmi radi dáme dohromady aj ďalší, keďže podobných letných vypaľovačiek má naša scéna na konte veľmi veľa. 

Dnešok bude venovaný relatívne starej tvorbe slovenských interpretov, pri ktorých sa vám určite vynorí množstvo spomienok. Zároveň budeme mať možnosť demonštrovať, kam sa jednotliví raperi za tie roky posunuli, no v konečnom dôsledku je cieľom osviežiť tvoj prázdninový prehrávač legendárnymi skladbami.


H16 - White Tee je Nutnosť ft. Delik

Jedna z najlepších skladieb, aká kedy v Československu vznikla. Od samotnej témy a hudby až po priam neuveriteľnú koncentráciu prirovnaní a punchlines, ktoré dokonalým spôsobom reflektujú dobu, kedy vznikla. Nájdeš ju na Antivírus Mixtape (medicína pre tvoj operačný systém & nechaj beaty nech ti povedia pravdu) od H16, ktorý je ašpirantom na najlepší projekt z Halovej vôbec. Niekedy sme si síce neboli istí, či si chalani robia srandu alebo to celé myslia vážne, no dvojica Otecko a Delik dokázala zázraky.

"Sleduj ma, keď na mne nie je white tee, tak spím alebo som na kupku, zlaté časy v Queense, všetky veci za nákupku."
 

 Tragikomix - Leto na sídlisku

Žilinská formácia Tragikomix bola pred rokom 2009 jedinečou a od zvyšku kolegov na oboch stranách republiky sa veľmi výrazne odlišovala. TKX je snáď jedinou skupinou, ktorá nikdy nespolupracovala s dnes známymi interpretmi, aj keď pravdepodobne mohla. Do nášho výberu sa skoro dokonale hodí práve legendárne Leto na sídlisku, ktoré môžeš poznať z Grimasovho Kto dá viac. V podstate ide o reálny storytelling s atmosférou piatkového podvečerného leta s cieľom otvoriť poslucháčovi nielen uši, ale aj oči. A opäť perfektný opis doby.

"Príčina klasická, nemáme love."
 

Supa - Ešte jedno

Slovenskí raperi vytvorili v minulosti nejednu hymnu alkoholu a členovia Mojej reči neboli výnimkou. Či už sólo alebo spolu dávali často najavo, ako sa bavia najradšej a jednu z obľúbených tém spracovali vždy k spokojnosti fanúšikov. Supa bol však vždy o niečo viac veľmi verný aj pivu a dôkazom je práve track Ešte jedno, ktorý si určite pamätáš aj vďaka klipu, kde sa kamarát handlovskej kapely Mário oblieva pivom. Týmto si pripomíname aj producenta Styma, ktorý sa na chvíľu okolo roku 2010 zjavil, rozdal zopár známych beatov a potom sme o ňom už nikdy nepočuli.

"Je moja inšpirácia a večná opora a týmto by som chcel povedať to, že hladám sponzora."

Kaidžas - Nehaj hudbu hrať

Ešte okolo roku 2009 bol Kaidžas naozaj relevantným interpretom, ktorý podobne ako zvyšok jeho kolegov prínašal na scénu nové veci. Nehaj hudbu hrať pochádza z jeho suverénne najúspešnejšieho albumu Klokočino, kde nájdeme aj vec Reči sa vyprávajú, chleba sa jí týkajúcu sa jeho známeho sporu s Rytmusom. Raper z Nitry bol síce vždy verný ulici, no nebál sa experimentovať s autotune efektom aj melodickejším prejavom a všetko dokázal koncentrovať do jednej skladby. Síce tvorí dodnes, no s prihliadnutím na množstvo konkurencie už dokáže zaujať len veľmi malú skupinu najskalnejších.

"Toto je hudba pre mojich ľudí, né pre trúby, pre šetkých venku aj vnútri, všetci chceme to isté koleso šťastia krútiť..."

Dramatikz - Anna D 

Ospravedlňujeme sa všetkým, ktorí si potrpia na výpovednej hodnote textu. Vlastne nie, je to len váš problém. Radi by sme však poukázali na to, že Dramatikz boli v prvej polovici fungovania jednou z najprogresívnejších skupín vôbec. Oba Drzee Mixtapey a Výsledok doby sa dajú bez výhrad počúvať aj dnes, a preto vyberáme Annu D. Ak ju náhodou nepoznáš, tak ti nebudeme kaziť prekvapenie, vypočuj si a o názor sa s nami podeľ v komentároch. Pre dávno znalých bude zaradenie tejto veci do letného výberu určite úsmevnou pripomienkou.

"Ona bola panna a ja panic ako Sajfa, zvykli sme to robiť v noci, keď zaspala mama."

 

2H Pozitiv - Žijem pozitívne

Ak vieš mená členov 2H Pozitív, asi už nebudeš najmladší. Okrem Suverena a Vladisa v nej dokonca chvíľu pôsobil aj Cigo, no najlepšie obdobie zažili chalani po jeho odchode s albumom Premium z roku 2007. Vtedy ešte veľmi uznávané zoskupenie malo našliapnuté podobne ako H16, no kvôli rozhodnutiu oboch hlavných členov pojem 2H+ postupne zanikol a dnes už s určitosťou vieme, že to mohlo dopadnúť aj lepšie. Späť však k bangru Žijem pozitívne, ktorý ťa okamžite vráti desať rokov späť. 

"Chceš vedieť, jak žije Lučiano Suvereno? Žijem tak, aby všade bolo počuť moje meno."

Vec - 1. milión feat. Delik, Zverina

Svätá trojica slovenského rapu, ktorý si nikdy nemal brať tak úplne vážne. Každý položil základy pre súčasný rap svojím spôsobom a ak hovoríme o istej dávke humoru zachádzajúceho do tupoty, tak Delik a Zverina sú priekopníkmi. Samozrejme v tom úplne najlepšom možnom význame im patrí najväčšia vďaka. Za pozornosť určite stojí aj pôvodná verzia s Jamesom Coleom, no remix je lyrickým Everestom so skvelou hudobnou produkciou, ktorá dodáva výsledku letnú atmosféru. 

"Usmejem sa a pobozkám dlažbu, z telefónnej búdky si zavolám na feat Daru. Budem sa tváriť ako to najväčšie zviera, kašli na Superstár a zaspievaj pre mňa."

H16 - Jak sa vieš hýbať (remix) ft. Ego, Orion

Síce ide o primárne klubovú záležitosť, no ak niekto spomenie legendárne slovenské rapové skladby vhodné k bazénu, okamžite si spomeniem na album Čísla nepustia a zopár skladieb, bez ktorých si leto neviem predstaviť. H16 bola vo väčšine prípadov naladená veľmi pozitívne a v konečnom dôsledku sa to často ukázalo aj na výsledku a samotnom úspechu tvorby. Napríklad album RHB mal byť v porovnaní s ostatnými oveľa hlbší a netešil sa pozornosti publika. Poslucháči jednoducho nedokážu brať vážne každého, no pri kombinácii Speezy, Otecko a Cigo sa vedia skvelo zabaviť. Pre lepší efekt vyberáme remix verziu z Grimasovho Kto dá viac s Orionom a Egom.

"Chlapci iba naháňajú svinky a tečú im tie slinky, jak sledujú tie krivky. Tak zdvíhajú tie činky a kupujú im drinky a fúkajú tie linky jak Cinky (do p*če)."

 

AMO - Slang

Opak, Moe a Viktor Hazard majú na konte viacero legendárnych skladieb, ktoré by si ešte zaslúžili pozornosť. Boli zároveň medzi prvými interpretmi s chuťou experimentovať s klasickým rapom a využívali v ňom prvky z iných žánrov. Aj vďaka tomu malo veľa ich skladieb nenapodobiteľnú atmosféru. V kombinácii s ochotou byť v textoch vtipní a miestami mierne tupí, aby sa poslucháč pobavil, sa dostávame napríklad aj k bangru Slang. Ten asi podrobnejší popis nepotrebuje, no pre ešte lepší efekt vyberáme verziu s fanúšikovským videoklipom od ZetUZety. 

"Pi*e je výraz pre to, keď sa nedarí ti. Od Rytmusa to chytili snáď už aj fízli."

 DMS - Ružové brýle
 
Chalani mali už na prvom albume Teraz naozaj zopár vecí, ktoré by sme mohli do výberu zaradiť, no samotné texty boli vždy hlbšie, ako by si si v lete prial, takže sa presunieme o niekoľko rokov neskôr k projektu Čo sa stalo. Skvelý počin si svoju pozornosť vyslúžil už v roku 2011 a ty ho určite poznáš naspamäť, takže ti ho približovať nebudeme. S odstupom času teda snáď fanúšikovia chápu, že napríklad Separ už nemá potrebu v textoch mudrovať, keďže toho má pravdepodobe sám dosť. Odkazovať sa môže na stále väčšiu polovicu tvorby, čo mu nemôže nikto uprieť. 
 
"Je*em uvažovať teraz, chcem byť tupý jak peň, keď mám nervy na veci, tak dneska ich mať nebudem."
 
 
Ďakujeme za pozornosť, nezabudni zahlasovať v ankete a do komentárov nám pokojne zašli tipy na ďalšie letné bangre. 
Anketa:
Ktorá skladba z výberu sa ti páči najviac?
H16 - White Tee je Nutnosť ft. Delik
Tragikomix - Leto na sídlisku
Supa - Ešte jedno
Kaidžas - Nehaj hudbu hrať
Dramatikz - Anna D
2H Pozitiv - Žijem pozitívne
Vec - 1. milión ft. Delik, Zverina
H16 - Jak sa vieš hýbať (remix) ft. Ego, Orion
AMO - Slang
DMS - Ružové brýle
H16 - White Tee je Nutnosť ft. Delik
7 %
127 Hlasov
Tragikomix - Leto na sídlisku
9 %
173 Hlasov
Supa - Ešte jedno
14 %
252 Hlasov
Kaidžas - Nehaj hudbu hrať
9 %
163 Hlasov
Dramatikz - Anna D
7 %
132 Hlasov
2H Pozitiv - Žijem pozitívne
5 %
89 Hlasov
Vec - 1. milión ft. Delik, Zverina
4 %
70 Hlasov
H16 - Jak sa vieš hýbať (remix) ft. Ego, Orion
17 %
307 Hlasov
AMO - Slang
3 %
51 Hlasov
DMS - Ružové brýle
26 %
468 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia