Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2017, 15:58
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

10 sviežich letných rapových skladieb slovenských interpretov, ktoré budeme počas slnečného obdobia rotovať

HUDBA
Uložiť Uložené

Prichádza leto a s ním aj zmena playlistu, ktorý by sa mal zamerať skôr na melodickejšie skladby navodzujúce ten správny vibe.

V minulých rokoch sme vám vo viac než pravidelných intervaloch servírovali rebríčky slovenských a českých rapových skladieb, ktoré boli vždy konkrétne tematicky zamerané a v konečnom dôsledku nám išlo len o to, aby sme poukázali na kvalitnú hudbu. V posledných mesiacoch sme v tejto oblasti mierne pribrzdili, no všetko sa pokúsime postupne dobehnúť a začneme práve dnes. Leto sa do našich končín nenápadne dostalo už pred pár týždňami, a tak je snáď ideálny čas predstaviť si zopár skladieb, ktoré by počas slnečných dní nemali chýbať vo vašom playliste.

Áno, letným hitom sme už jeden článok venovali. V tom sme sa však zamerali na veľmi dlhé obdobie a do úvahy sme brali praticky všetky rapové tracky, ktoré uzreli svetlo sveta do roku 2015. Faktom zároveň ostáva, že väčšina z nich pochádzala skôr z tých starších čias, a tak by sme to tentokrát chceli spraviť opačne a predstaviť vám skôr aktuálne skladby. Poďme sa teda pozrieť na rebríček tých najlepších a už tradične pripomíname, že ide o subjektívny výber jednotlivca, resp. tej časti redakcie, ktorá k tejto téme má čo povedať.

10. Moja Reč - Všetko OK ft. Majk Spirit 

Dobrí chlapci vydali ešte v prvej polovici uplynulého roka svoj ďalší spoločný album s názvom Offline, ktorý bol hlavne tematický a poukazoval na to, že život mimo sociálnych sietí môže byť plnohodnotným životom. Práve Všetko OK je jednoznačne najviac energickou a pozitívnou skladbou z tohto projektu, a to aj vďaka Jožišovej gitarke a Speezymu, ktorý má pre podobné záležitosti cit. Chalani z Mojej reči a H16 výborne ladia na všetkých spoločných skladbách a dlhodobo si rozumejú aj mimo hudby, dôkazom čoho je aj samotný výsledok. 

9. DJ Wich - Iná ft. Elpe, Ego

Táto vec sa objavila na albume pražskej legendy, ktorá dokázala na svoj projekt dostať nespočetné množstvo interpretov, no aj napriek tomu by sme ju radi zaradili medzi tie slovenské. DJ Wich vydal svoj zatiaľ posledný producentský počin len pred pár mesiacmi a my vyberáme práve vec s Elpem a Egom, aj keď by bolo možno adeptov o niečo viac. Všetci traja zainteresovaní sú bez pochýb umelcami, ktorí vedia spraviť skladbu nesúcu pozitívny vibe na počkanie a aj Iná je toho dôkazom.

 

8. 4D - Dážď nezastavíš prod. Viktor Hazard

4D hádam všetci rapoví fanúšikovia považovali za akúsi alternatívnu cestu interpretov, ktorí si chceli skúsiť v rape experimentovať a jednoducho pracovať s inou, značne energickejšou emóciou. A určite sme im to nemali nikdy za zlé. Chalani sa zároveň zamerali aj na istý, špecifický výber tém, ktoré často končia pri nežnejšom pohlaví a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Refrén od výborného speváka Miša Bieleho a slohy od Čistychova a Denu sú presne to, čo by nemalo v tvojom letnom playliste chýbať aj napriek tomu, že Dážď nezastavíš už má nejaký ten rôčik. 

7. Elpe, Zverina & DJ Wich - S ňou

Zverina a Elpe už majú za sebou viacero spoločných vecí a je pravidlom, že po hudobnej stránke ich najčastejšie dopĺňa práve DJ Wich, ktorý má mimochodom v tomto rebríčku suverénne najväčšie obsadenie. A zaslúžene. Predsa len, každý producent má svoj charakteristický zvuk a ten Máňov v posledných pár rokoch nesie práve ten energický nádych, ktorý vyhľadávaš hlavne v letných mesiacoch. Skladba s S ňou je príbehom o tom, čo sa deje s mužom, keď si nájde lásku svojho života, a tak opäť nejde len o nejakú lacnú hitovku.

6. Vec & Škrupo - Máme všetko

Sme veľmi radi, že jeden z najdlhšie pôsobiacich raperov v našich končinách vôbec na tvorbu stále nezanevrel a s čistým svedomím môžeme konštatovať, že mu to ide stále veľmi dobre a dokonca možno aj lepšie. Do svojich skladieb nikdy nezabudne dať niečo naviac a v tomto prípade musíme určite pochváliť aj spevácky výkon v podaní Škrupa a tiež chytľavý basgitarový sprievod, o ktorý sa postaral Oskar Rózsa. No a v kombinácii s uleteným videoklipom dostávame výsledok, ktorý ti bude hrať v hlave ešte veľmi dlho.

5. H16 - Každý Deň prod. Abe + Domeno

Jednašestka vydala na konci roka 2016 spoločný štúdiový album s názvom SILA, o ktorom sme toho už napísali snáď dostatočne veľa, a tak len v krátkosti pripomenieme, že ide o projekt plný bangrov a zvučných hudieb s cieľom rozbíjať kluby. Alebo aj festivaly. Toto sa chalanom pravdepodobne podarilo a za všetko hovorí aj ich tour, s ktorou precestovali Slovensko aj Česko. Na albume sa však nájdu aj záležitosti vhodné do exteriérov a my vyberáme práve Každý deň s produkciou od šikového Abeho. 

4. Vec - Holubí magnet + Zuzana Mikulcová 

Kombinácia Igora Kmeťa a Rytmusa ešte nikdy nedopadla zle a je vlastne definíciou poctivej kvalitnej hudby, keďže sú v nej obaja hlboko a presne vedia, čo robia. Oni chcú ma mať je bez pochýb jednym z najzásadnejších letných hitov minulého roka a kým dvojica nespácha niečo nové, nemôže chýbať v tvojom dovolenkovom playliste. Chytľavý refrén a výborný rap aj spev je presne to, čo definuje skladby v tomto rebríčku, a tak o druhej priečke snáď nikto nepochybuje. 

1. Ego - Neriešme ft. Monika Bagárová prod. DJ Wich

Ako sme už načrtli pri treťom mieste, opäť tu máme pražského Máňu a jeho produkciu, ktorá sa dostala dostala k H16 aj k Egovi. Ten si ako najvhodnejšiu adeptku na spoluprácu zavolal Moniku Bagárovú, čo berieme všetkými desiatimi a výsledkom je energická vec, ktorá doslova definuje leto. A pri tom je dôkazom toho, že aj takto zameraná vec môže niesť myšlienku a nemusí sa točiť okolo jednoduchého refrénu a prázdneho textu. 

Tak a sme na konci. Pevne veríme, že bol pre vás tento rebríček aspoň malou inšpiráciou. Dovidenia!

Anketa:
Ktorá z tých letných rapových skladieb je pre teba tou najlepšou?
Moja Reč - Všetko OK ft. Majk Spirit
DJ Wich - Iná ft. Elpe, Ego
4D - Dážď nezastavíš
Elpe, Zverina & DJ Wich - S ňou
Vec & Škrupo - Máme všetko
H16 - Každý Deň
Vec - Holubí magnet + Zuzana Mikulcová
H16 - Ju
Igor Kmeťo feat. Rytmus - Oni chcú ma mať
Ego - Neriešme ft. Monika Bagárová
Moja Reč - Všetko OK ft. Majk Spirit
16 %
124 Hlasov
DJ Wich - Iná ft. Elpe, Ego
6 %
49 Hlasov
4D - Dážď nezastavíš
10 %
77 Hlasov
Elpe, Zverina & DJ Wich - S ňou
2 %
16 Hlasov
Vec & Škrupo - Máme všetko
4 %
30 Hlasov
H16 - Každý Deň
11 %
80 Hlasov
Vec - Holubí magnet + Zuzana Mikulcová
5 %
34 Hlasov
H16 - Ju
7 %
55 Hlasov
Igor Kmeťo feat. Rytmus - Oni chcú ma mať
11 %
81 Hlasov
Ego - Neriešme ft. Monika Bagárová
28 %
209 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia