Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2015, 18:55
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš Michal M.

TOP 10: Vybrali sme najlepšie letné slovenské rapové skladby všetkých čias

HUDBA
Uložiť Uložené

Občas si pre nás naši obľúbení interpreti pripravia letný energický hit a my sme sa rozhodli vybrať pre vás tie najlepšie z nich.

Nachádzame sa práve v horúcom letnom období a mnohí z nás už začínajú mať toho intenzívneho slnka naozaj plné zuby. Tí ostatní si poctivé tridsiatky užívajú plnými dúškami na akciách pod holým nebom alebo pri vode. Práve na týchto miestach sa často výrazne mení aj playlist. Klasické rádiovky striedajú energické letné hity, medzi ktorými nechýba ani podstatné zastúpenie slovenského rapu. My sme sa rozhodli zostaviť rebríček najlepších 10 z nich. Taktiež sme do výberu zaradili prirodzene aj staršie skladby, ktoré často krát svojou kvalitou zatienia množstvo hudby vydávanej dnes.


Na úvod je ešte určite potrebné spomenúť, že tento výber ani následné zostavenie poradia nie je v žiadnom prípade výplodom jednotlivca. Taktiež berieme do úvahy váš názor a chápeme, že sa s nami nemusíte stotožňovať, no je treba si uvedomiť, že to by nemal byť dôvod na hádku alebo urážky v priestoroch pod článkom. Ako už býva pri našej tvorbe rebríčkov zvykom, pripojíme aj sprievodný text s krátkym predstavením skladby a možno aj vysvetlením, vďaka ktorému jednoduchšie pochopíte naše rozhodnutia. Poďme teda na to.

10. AMO - Spolu feat. Polemic

Skupina AMO prechádzala od svojho vzniku v roku 2003 viacerými podobami klasického rapu. Aj keď majú Opak a Moe už navždy čestné miesto na rapovej scéne, narozdiel od svojich rovesníkov sa vydali výrazne pozitívnejšou cestou, čo sa dlhodobo a príjemne odráža aj na ich tvorbe. Len veľmi ťažko by sme hľadali niekoho, kto sa nestotožňuje s ich spoluprácou s Polemicom, s ktorým si priam dokonale rozumejú. Príjemná vec nielen pre zaľúbencov srší atmosférou leta. Verím inštinktom, že si žena môjho života som povedal len tebe.

9. Vec - Branči Kováč feat. Sash & Marián Čekovský

Jeden zo singlov k Veckovmu zatiaľ poslednému sólovému albumu Stereo Farbo Slepo niesol názov jeho občianskeho mena - Branči Kováč. Išlo o mimoriadne hravú a zároveň vyspelú vec so zaujímavou produkciou a aranžami, ktorú dopĺňal podmanivý hlas speváčky Sash, nikdy nestarnúce polovtipy Mariána Čekovského a výborný vizuál v podaní Braňa Vinczeho. Hoci Branči v skladbe viackrát opakuje, že ju nebude hrať žiadne rádio, opak bol pravdou a túto singlovku bolo počuť na viacerých frekvenciách mnohokrát za deň. Branči made it. Patrik je jeho spolužiak zo starej školy - sú kamaráti? Neviem, kedysi ale boli.

 

 

8. H16 - Robím čo chcem

Svoje zastúpenie medzi letnými hitmi má nepochybne aj jedna z dvoch slovenských legendárnych crew. Ako zástupcu za chalanov z Halovej 16 sme po dlhšej konzultácii a zohľadňovaní viacerých faktorov vybrali práve Robím čo chcem, aj keď adeptov bolo samozrejme viac. Opäť chytľavá melódia z Grimasovej dielne a trefný reprezent text prepletený storytellingom, ktorý je, ako inak, hlasom mladej generácie vyjadrujúci nezávislosť a nespútanosť pravidlami. Vonku svieti Oskar a ja už teraz viem, že ma dneska čaká ďalší nádherný deň.

7. Supa prod. Stym - Ešte jedno

Počas horúcich letných dní odporúčajú lekári piť veľa vody. Supa, Stym a my odporúčame Ešte jedno. Chytľavá hymna letných terás, grilovačiek a festivalov pre všetkých zástancov dobrého piva uzrela svetlo sveta pred piatimi rokmi, no ožíva počas každého leta. Zakaždým nás pobaví aj svojský vizuál, v ktorom môžeme vidieť podstastné mladších členov Mojej reči ešte bez vlasov aj ich dlhoročného handlovského kamaráta a erudovaného primitíva Mária, ktorý si bez problémov načapuje vychladenú desinku na hlavu. Je moja inšpirácia a večná opora a týmto by som chcel povedať to, že hľadám sponzora.

6. Viki Hazard ft. Otis, Opak, Vec, Supa, Delik, Vladimir 518, Speezy, Čisty, Orion, DNA, Moe, Zverina Mišo Biely - Toto je hip-hop

Jedna zo suverénne najväčších vecí v tomto rebríčku vznikla takmer presne pred piatimi rokmi, zúčastnila sa na nej takmer kompletná elita slovenskej scény a stala sa instantným hitom. Okrem televízie musiq1 bola skladba v áčkových rotáciách rádií a vo veľkom sa posielala cez Bluetooth medzi telefónmi v triedach. Každý zo zúčastnených doručil v rámci možností schopnú a osobitú slohu, niekoho bola zapamäteľná viac, niekoho menej, no všetci sa zhodneme na tom, že celé to ťahal výborný refrén od Miša Bieleho. Žiaľ, existenciu festivalu táto hymna zachrániť nedokázala. V létě se lidem víc potí prdele, všichni psi čekaj, kde se co semele.

5. Igor Kmeťo - Ona Má Štýl feat. Anita Soul & Rytmus

Extrémne pozitívna a návyková vec s chytľavou funky melódiou v spojení s  romáckym citom pre hudbu od všetkych zaintenresovaných interpretov nemôže znamenať nič iné, ako úspech. Igor Kmeťo sa okrem spevu podieľal na skladbe aj produkčne a my musíme uznať, že nezaostáva ani v tejto polohe. Rapovú zložku v opäť netradičnom spevavom prevedení zastrešil hubenej Páťa a čerešničkou na torte je zvodná RnB speváčka, Anita Soul. Už vieme, že Ona má štýl je v prvom rade ódou na hudbu, no zároveň nesie dôležité posolstvo, s ktorým sa stotožňuje každý inteligentný človek. Hudba spája všetky rasy na zemi.

4. Čistychov - Každý do ma pozná feat. Mišo Biely

Tak, ako mal svoj instatný hit debutový album Né Produkt!, tak ho mal aj sophomore s názvom Posledný doberman. Oriona s Tinou a grécko-českým zjavením Dannie nahradil viac než skúsený textár a spevák Mišo Biely, ktorý doručil, ako už bolo v tej dobe vo zvyku, mimoriadne chytľavý refrén aj s hookom. Vyslovene letný text dopĺňal aj vyslovene letný klip a brilantne dosadený tématický beat od Cut Dema, ktorý keď počuješ v klube hoci aj dnes, tak vieš, že idú všetky ruky hore a ideš kričať ou-ou-ooou. Všetci pome-pome, hej čo je-čo je, chyť moje oné. Vajca.

3. Kontrafakt - Stokujeme Vonku

Nebolo to zas tak dávno, čo sa pomaličky začínalo v kuloároch povrávať o novom albume Kontrafaktu, ktorý je dnes už realitou a všetci ho môžeme s pokojným svedomím považovať ako súčasť toho najlepšieho, čo tu kedy vzniklo. Prvou predzvesťou Navždy bol singel Stokujeme vonku spolu s typickým flexovým klipom, kde chalani ukázali, že nikto nemá a ani nebude mať takú silu ako oni, čo sa len potvrdilo hranosťou tohto tracku počas celého leta 2013. Na albume už ku skladbe patrilo aj Keď jazdíme myz ktorého sa neskôr v jeho kompletnej podobe stal taktiež nie-úplne-malý hit. Snažil som sa dať im to, čo som im sľúbil. Skurvená šedá realita plná pocitov, zdrháme do klubov, domov a do bytov.

2. Čistychov ft. Dannie, Tina, Orion - Vaša

Rok 2004, slovenský rap stále v plienkach, český je na tom len o trošičku lepšie. Vychádza jeden z najlepších albumov v histórii našej scény, ktorým je Né Produkt! od Čistychova a okrem rôznych iných zásadných skladieb sa na ňom nachádza aj instatný hit Vaša. Okrem (v tej dobe) českej špičky Oriona a Čistého vtedajšej frajerky Tiny sa z neznámych dôvodov s doteraz nepochopenou gréckou slohou objavuje na tracku aj speváčka Dannie. Beat, ktorý dokáže nejednu party rozhýbať aj dnes, robil Janko z Novej Doby a klip točil dnes už legendárny Braňo Vincze a.k.a. DP. I tei jóramas su zdixu-mé, mystika pu krivu-né, nichtomaj chtí - mechoroťe musi-tí (Dannie).

1. Ego - Žijeme len raz

Rap a leto? Poslucháči všetkých vekových kategórií si pri počutí týchto dvoch kľúčových slov spomenú práve na Jebov milovaný aj nenávidený hit z roku 2012, ktorý rotujú domáce aj zahraničné rádia dodnes. V žiadnom prípadne nemôže nik poprieť, že táto skladba nesplnila účel. Veď sa bez pochýb stáva jedným z najznámejších šlágrov slovenskej hudby vôbec. Či už sa vám to páči, alebo nie, Žijeme len raz opäť naštartovalo tretinu Kontrafaktu k tomu, aby svoju tvorbu ukazoval svetu a kto vie, ako by teraz vyzerala rapová scéna nebyť tohto letného hitu. Veď práve Ego má značné zásluhy na jej súčasnej podobe.

Tak čo, našli ste v rebríčku aj tú vašu obľúbenú letnú odrhovačku alebo nie? Samozrejme sme mohli na niečo zabudnúť, hoci sme výberu skladieb venovali skutočne kopec času, no ak by náhodou, tak nám určite dajte vedieť v komentároch. Radi by sme upozornili len na dve skutočnosti - ide o výber slovenských skladieb, čiže komentáre "Kde je Rest?" sú mierne irelevantné a poradie je samozrejme výsledkom subjektívneho názoru redakcie.

Anketa:
Ktorá je tvoja obľúbená letná slovenská rapová skladba?
Spolu
Branči Kováč
Robím čo chcem
Ešte jedno
Toto je hip-hop
Ona má štýl
Každý do ma pozná
Stokujeme vonku
Vaša
Žijeme len raz
Spolu
4 %
128 Hlasov
Branči Kováč
6 %
181 Hlasov
Robím čo chcem
9 %
297 Hlasov
Ešte jedno
5 %
178 Hlasov
Toto je hip-hop
8 %
277 Hlasov
Ona má štýl
3 %
110 Hlasov
Každý do ma pozná
10 %
323 Hlasov
Stokujeme vonku
15 %
480 Hlasov
Vaša
6 %
204 Hlasov
Žijeme len raz
33 %
1087 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia