Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2017, 13:23
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Hyundai nás na plnej čiare presvedčil, že s i30 N to myslí mimoriadne vážne. Je famózne!

TECH HYUNDAI
Uložiť Uložené

Na Slovakia Ringu sme začili jazdu, za akú by sa nehanbili ani tie najostrieľanejšie hot-hatche.

Pokiaľ ide o hot-hatche, ich zástupcov by sme mohli rozdeliť hneď podľa niekoľkých kritérií, navyše, každý si bude preferovať to svoje. Pravdou však je, že najväčšou ikonou a kultom daného segmentu je Golf GTI. Jeho univerzálnosť však hrá posledné roky do kariet o čosi ultimátnejšej konkurencii, medzi ktorou má azda najlepšie renomé Mégane RS, nakoľko Renault Sport dlhé roky nielen svojimi rekordmi dokazuje svoje schopnosti a kvality. Niet preto divu, že na nedávnom autosalóne vo Frankfurte sa upriamovala mimoriadna veľká pozornosť na novú generáciu, jej odhalenie však vo výsledku do veľkej miery zatienil úplne nový hráč v hre, no a to už je čo povedať.

Hyundai so svojou prvotinou zo športovej divízie N totiž zožal vačší záujem, nakoľko do dlho očakávanej novinky i30 N sú vkladané nemalé ambície. Ba čo viac, prvé jazdy a testy ukazujú, že Kórejci nenechali nič na náhodu, práve naopak, už dlho sme neboli zo strany odbornej verejnosti svedkami takej jednohlasnej senzácie z auta. V uplynulých hodinách prišlo nové želiezko v ohni už aj na Slovensko, dokonca, vďaka domácemu zastúpenie značky sme sa mohli zúčastniť jazdnej prezentácie priamo na perfektnom Slovakia Ringu, kde sa nám Hyundai snažil dokázať, že s N-kom to myslí smrteľne vážne. 

Hyundai nás na plnej čiare presvedčil, že s i30 N to myslí mimoriadne vážne. Je famózne!
Zdroj: REFRESHER - martinzmartina

Predsudky. To je asi prvé, čo každému napadne, keď niekomu poviete, že Hyundai uvádza na trh svoj prvý športový hot-hatch. Ono, čudovať sa tomu v zásade na prvý pohľad ani nemožno, nakoľko popri etablovaných menách ako Civic Type-R, Focus ST, Golf GTI, Leon Cupra, Mégane RS, Octavia RS či 308 GTI si väčšina v duchu povie, o čo sa ten Hyundai pokúša, lenže... Hyundai nám za posledné roky prakticky so železnou pravidelnosťou jasne naznačuje, či už technikou alebo dizajnom, že vie robiť tak dobré autá, že jednoducho už i tie najväčšie stálice a bestsellery sa nejaký ten piatok majú na veľkom pozore.

Odporúčané
Toto je nový Hyundai Santa Fe. Ako sa ti páči? Toto je nový Hyundai Santa Fe. Ako sa ti páči? 18. júla 2023, 12:00

Ďalej treba jednoznačne povedať, že vývoj i30 N-ka viedol sám Albert Biermann, teda niekdajšia hviezda divízie BMW M, súčasťou tímu bol aj rally pretekár Thierry Neuville, no a nehovoriac o tom, že samotné testovania prebiehali nielen na zamrznutých jazerách vo Švédsku, ale do veľkej miery hlavne na Nürburgringu. Výsledok? Na nemeckom trhu sa prvých 100 kusov modelu i30 N predalo za 48 hodín! Podčiarknuté a zrátané, predošlé riadky naznačujú, že športovú í-tridsiatku fakt nemožno podceňovať. 

Hyundai nás na plnej čiare presvedčil, že s i30 N to myslí mimoriadne vážne. Je famózne!
Zdroj: REFRESHER - martinzmartina

Na domácom okruhu sme mali možnosť vyskúšať hneď obe ponúkané verzie - i30 N a i30 N Performance. V oboch prípadoch ide do veľkej miery o zhodné auto, ktorého dizajnovou odlišnosťou sú v podstate len menšie disky a brzdy ukrývajúce sa za nimi. V prvom prípade benzínový štvorvalec 2.0 T-GDI disponuje výkonom 184 kW / 250 koní a 353 N.m, zatiaľ čo variant N Performance sa pýši silou až 202 kW / 275 koní a 353 N.m (378 pri krátkodobom overbooste). Obe verzie sú k dispozícii výhradne so 6-stupňovým manuálom a pohonom predných kolies. Maximálna rýchlosť je pochopiteľne na úrovni 250 km/h, zatiaľ čo akcelerácia na stovku kórejskému hot-hatchu trvá 6,4, respektíve 6,1 sekundy. Áno, ak berieme do úvahy papierové údaje, najmä výkonnostne nejde o žiadneho rekordmana, no ako uvádza samotná značka, cieľom bolo postaviť zábavné auto s výbornými jazdnými schopnosťami než hrotiť čísla. 

Hyundai nás na plnej čiare presvedčil, že s i30 N to myslí mimoriadne vážne. Je famózne!
Zdroj: REFRESHER - martinzmartina

Samozrejme, do veľkej miery je otázkou úspechu cena, no a my už vieme, že už i tu Hyundai mieša statočne karty! 250-koňový model začína na čiastke od 27 490 €, čo nie je teda vôbec, ale vôbec zlá cena. Povedať pritom treba, že ide takmer o plne vybavené auto (18" disky v pneumatikách Michelin, adaptívne tlmiče, full-LED svetlá, športové sedadlá, množstvo asistentov a pod.), priplatiť sa teda dá už len za ešte športovejšie sedačky, iný lak a panoramatickú strechu. Variant N Performance napokon stojí od 29 990 €, pričom okrem vyššie spomenutých detailov ide o exemplár s 19" diskami obutými v pneumatikách Pirelli P Zero, pribudli väčšie brzdy (345 vpredu, 315 mm vzadu), výstuha v batožinovom priestore, elektronicky riadený samosvorný diferenciál či aktívna klapka vo výfukoch. Inými slovami, ak nepriahnete po panoramatickej streche, za 30-tisíc € máte N-ko vo "fulke". 

Odporúčané
Ioniq 5 N má 650 koní, vie driftovať, simuluje zvuk motora a radenia prevodovky, čím chce Hyundai docieliť zážitok z jazdy Ioniq 5 N má 650 koní, vie driftovať, simuluje zvuk motora a radenia prevodovky, čím chce Hyundai docieliť zážitok z jazdy 15. júla 2023, 10:00

Teraz si poviete, že veď dobre, stále je to len Hyundai a podobne. Realita však hovorí za všetko. Značky zvyknú pri športových autách argumentovať, že zvládnu niekoľko desiatok minút ostrých kôl na okruhu bez ujmy na technike či strate jazdných kvalít. Vážení, s i30 N-kou sme jazdili celý jeden deň na Slovakia Ringu plné bomby za prítomnosti teplého počasia, avšak na žiadnom z prítomných exemplárov sa neprejavila žiadna únava či nedostatok. No a potom samotné divadlo v podobe jazdy...

Hyundai nás na plnej čiare presvedčil, že s i30 N to myslí mimoriadne vážne. Je famózne!
Zdroj: REFRESHER - martinzmartina

Na rýchlostnej či technickej časti trate nás i30 N dostalo už po úvodných kolách. Paradoxne, výkonnejšia verzia nám prišla stabilnejšia, teda o čosi menej vrtká, otázkou však je, či sa pod to podpísal onen diferenciál alebo iné, širšie obutie, nakoľko ide o P Zero pneumatiky vyvíjané Pirelli špeciálne pre N-ko. Verzia N Performance tak v zákrutách vystupovala o čosi rýchlejšie, istejšie a priamočiarejšie. Inými slovami, rozhodiť ju bol väčší problém, čo v prípade 250-ky až tak nebol - pri rýchlej práci s brzdovým a následne plynovým pedálom sa základný variant dal doslova prehodiť do akéhosi náznaku driftu, čím sa javil poddajnejšie. Obrovské slová chvály treba smerovať na podvozok, ktorý je nastavený jednoducho famózne - dobre čitateľný a neraz máte pocit, že na dlhých tiahlych zákrutách či vracákoch je podvozok rýchlejší ako motor.

Pochvalou nemožno šetriť ani na strmom riadení a presnom radení - 6-stupňový manuál funguje perfektne,  navyše, pýši sa funkciou Rev Matching, teda automatickými medziplynmi, čo je ďalšia výborná vec pri podraďovaní! Aktivovať si ju možno svojvoľne, spomenúť pritom treba skutočnosť, že i30 N poskytuje presne 1944 (!) možností, ako si vozilo nastaviť. Výkonnostný rozdiel až tak necítiť, a teda 250-koňová verzia úplne, ale úplne stačí, najmä ak ide o výhradne predný pohon (s trakciou nebojuje aj bez diferenciálu). V oboch prípadoch má N-ko veľmi rýchlu odozvu na plyn a ani v tých najnižších otáčkach nie je motor mŕtvy. Samozrejme, prítomnosťou klapky je silnejší variant o poznanie hlučnejší, a to do takej miery, že také Octavia RS či Leon Cupra je oproti N-ku elektromobil. Popravde, jeho zvukový prejav je takmer na úrovni agresívneho A 45 AMG, a za to obrovský palec hore, lebo presne takto má hot-hatch znieť! 

Hyundai nás na plnej čiare presvedčil, že s i30 N to myslí mimoriadne vážne. Je famózne!
Zdroj: REFRESHER - martinzmartina

Summa summarum, Hyundai nás na plnej čiare presvedčil, že i30 N treba brať smrteľne vážne. Popravde, verte či nie, ale naozaj nemáme N-ku čo vytknúť (možno len sedačky by mohli dávať ešte väčšiu oporu, plus, jazdili sme len na okruhu, takže nemožno ešte súdiť bežnú jazdu po cestách). Navyše, ak zoberieme do úvahy, že ide o prvý počin tohto druhu značky Hyundai, čiže bez akejkoľvek minulosti/skúseností, tak nám neostáva nič iné, len povedať, že pred N-kom dávame veľký klobúk dole a sme jeho obrovskými fanúšikmi! 

Späť
Zdieľať
Diskusia