Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2017, 13:49
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)

TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

Takto vyzerá budúcnosť.

Koncom minulého roka sa odohral incident a ten navždy zmenil ako jedného z najväčších gigantov mobilného priemyslu, tak aj samotný priemysel. Po stiahnutí ešte čerstvého phabletu Galaxy Note7 z predaja, ukončení jeho výroby a po zastavení masívnej reklamnej kampane boli v blízkej budúcnosti pravdepodobné iba dve situácie.

Buď sa celá situácia zopakuje aj pri nadchádzajúcej vlajkovej lodi, čo by pre renomovaného výrobcu znamenalo potenciálnu katastrofu, alebo Samsung využije jedinečnú príležitosť a presvedčí celý svet, že je ešte stále vo forme.

A presne tak nakoniec aj bolo. Po predstavení Galaxy S8 nám juhokórejský gigant dal jasne najavo, že formu ešte stále má. A či je väčšia ako kedykoľvek predtým zistíte po prečítaní tejto recenzie, kde som sa pozrel na zúbok dychberúco pokročilému výdobytku modernej doby, ktorý práve odštartoval úplne novú kapitolu mobilného priemyslu.

Kapitolu, kde už záleží na každom jednom detaile, nielen na počte jadier, veľkosti operačnej pamäte alebo na použitých materiáloch.

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Bez tlačidiel aj rámikov

Hovorí sa, že najväčšie zmeny, ktoré Galaxy S8 priniesol, sú tie vizuálne. A je to naozaj tak. Rámik schudol hore aj dole, hardvérové domovské tlačidlo nahradila digitálna alternatíva, chýbajú roky zaužívané kapacitné tlačidlá a konštrukcia ponúka opäť o niečo lepšiu ergonómiu, pričom určite nesmiem zabudnúť ani na pomer medzi telom a displejom, akým sa zatiaľ môžu chváliť iba dva smartfóny - prototyp Mi MIX od Xiaomi a tento.

Rozmery: 148.9 x 68.1 x 8 (159.5 x 73.4 x 8.1) milimetrov

Váha: 155 (173) gramov

Materiál: hliníkový rámik, dva kusy skla Gorilla Glass 5

Pomer medzi displejom a telom: 83,6 (84) %

Keď sa na Galaxy S8 pozriete z prednej strany, 83,6 (pri väčšom S8+ dokonca až 84) percent plochy zaberá zobrazovací panel so zaoblenými bočnými stranami. Tie sú však oblé citeľne menej ako pri generačnom predchodcovi, čo potom pocítite na pohodlnejšom držaní aj používaní smartfónu. Nikde vás nič nebude rezať a báť sa nemusíte ani nežiadanej dotykovej interakcie. Stalo sa mi iba dva či trikrát, že som nechtiac na niečo klikol. 

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

S8 je po vizuálnej stránke až príliš podobný Galaxy S7. Je to v podstate ten istý smartfón, akurát, že mu na zadnej strane pribudol biometrický snímač odtlačkov prstov, hlavný fotoaparát konečne netrčí (iba rámik okolo objektívu, aby vznikalo menej škrabancov), pričom na prednej strane nenájdete okolo displeja tradične veľké rámiky, a vlastne ani žiadne hardvérové či kapacitné tlačidlá. V roku 2017 už na takú časť výbavy nie je jednoducho miesto.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Presunutý senzor na odtlačky chválim, pretože sa mi tak používal podstatne pohodlnejšie. Pri menších rukách môže ale jeho poloha spôsobovať menšie komplikácie. Výrobca ho totiž umiestnil príliš vysoko. 

 

Roky zaužívané domovské tlačidlo zo spodnej časti nahradila digitálna alternatíva s kapacitami reagovať na tlak dotyku prsta. Senzor nie je však zabudovaný po celej ploche zobrazovacieho panelu, ale iba na mieste, kde sa toto tlačidlo zobrazuje. Smartfón tak odomknete aj bez toho, aby ste museli stláčať hlavné hardvérové tlačidlo na boku, pretože to domovské uvidíme priamo na uzamknutej obrazovke.

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Celý tvar konštrukcie je navrhnutý tak, aby nikde nič nevyčnievalo. Pri čiernom prevedení mi pripadalo, že smartfón vyrobili z jedného kusu odolného skla. Leskol sa z každého uhľa pohľadu a keď som ho uchopil do rúk, povrch hliníkového rámiku mi pripomínal sklo aj pri samotnom dotyku.

Už po prvom kontakte vám bude jasné, že držíte elegantný hi-tech šperk. Zariadenie vzbudzuje rešpekt a zároveň púta pozornosť, predovšetkým počas pekného slnečného dňa, kedy sú jeho farby podstatne výraznejšie. 

Jedinou vecou, ktorá mi na prevedení konštrukcie vadila, boli malé škárky na miestach, kde sa spájal hliníkový rámik s kusom ochranného skla. Testovaný model ich mal trošku väčšie, takže sa do nich počas bežného používania celkom rýchlo dostalo trošku špiny. Síce ju uvidíte iba na dobrom svetle, ale spomenúť to musím.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Prémiová konštrukcia prešla certifikáciou podľa normy IP68, takže krehké útroby smartfónu nepoškodí ako dočasné ponorenie do hĺbky 1,5 metra pod hladinou, tak ani drobné zrniečka piesku. Je to spoločník do každej situácie.

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Čo sa týka veľkosti, tohtoročná generácia narástla ako v dĺžke, tak trošku aj v hrúbke, no v šírke pre zmenu schudla, preto sa tak dobre drží v akejkoľvek situácii. Či už teda beháte, chatujete alebo práve fotíte, s pevným uchopením Galaxy S8 mať problémy nebude ani ten, kto má menšie dlane alebo prsty. Presne takúto šírku by mali mať úplne všetky smartfóny, držanie je potom nesmierne pohodlnejšie.

Z vreciek, ktoré nie sú nejak extrémne hlboké, môže ale Galaxy S8 trošku trčať. Ak by som porovnal jeho dĺžku s dĺžkou Galaxy S7, pribudlo mu skoro 7 milimetrov, čo rozhodne nie je zanedbateľné číslo. Pokiaľ k tomu ešte pridáte puzdro či masívnejší kryt, slušných 148,9 milimetra vie celkom rýchlo porásť. Väčšia, až 6,2-palcová verzia má v dĺžke dokonca až 159,5 milimetra.

Samsung miesto očakávanej revolúcie zvolil komplexnú evolúciu a spravil dobre, pretože minuloročnému dizajnu takmer vôbec nič nechýbalo. K dokonalosti stačilo iba doladiť pár menších detailov, zapracovať na lepšej ergonómii a tvar konštrukcie prispôsobiť moderným trendom - nič viac, nič menej. 

Neodtrhnete z neho oči

Od ozrutného displeja v malom tele a s netradične zaoblenými rohmi či netradičným pomerom strán boli moje očakávania naozaj obrovské. Ide predsa o jedného z najlepších výrobcov kvalitných zobrazovacích panelov na svete, iná možnosť pre mňa teda neexistovala. Keď sa ale rozsvietil po prvýkrát, ihneď som vedel, že moje očakávania majú od reality na kilometre ďaleko. Samozrejme, v tom pozitívom smere.

Odporúčané
Oceníš multitasking a skvelý výkon. 7 dôvodov, prečo ekosystém Samsung Galaxy nesmie chýbať žiadnemu kreatívcovi Oceníš multitasking a skvelý výkon. 7 dôvodov, prečo ekosystém Samsung Galaxy nesmie chýbať žiadnemu kreatívcovi 23. novembra 2023, 9:00

AMOLED technológia mi doteraz voňala pri každom jednom kontakte a výnimkou nie je ani tento prípad.  Po niekoľkodňovom testovaní Galaxy S8 môžem totiž bez akýchkoľvek obáv povedať, že kvality jeho displeja momentálne neprekoná žiadny iný kúsok od konkurencie.

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

S až 5,8-palcovým panelom, ktorý vylepšili hneď po viacerých stránkach, som bol nadmieru spokojný, nech mi zobrazoval čokoľvek - od seriálu v aplikácii Netflix, cez používateľské prostredie systému až po nedávno vyhotovené fotografie v mojej galérii. Jednoducho lahoda. A o výhodách vypínania pixelov pri zobrazovaní čiernej farby už snáď ani nemusím hovoriť.

Takzvaný Infinity Display ponúka vyšší jas, viac farebných odtieňov, opäť o niečo vyššiu presnosť farieb, lepšie pozorovacie uhly, väčšie rozlíšenie alebo takú podporu pre čoraz populárnejší HDR obsah. A ako píše web DiplayMate, ak zameriame pozornosť na konkrétne čísla, displej z S8 zdvihol latku v celom priemysle, nielen medzi smartfónmi so značkou Samsung.

Uhlopriečka: 5,8-palca alebo 6,2-palca

Technológia: Super AMOLED

Rozlíšenie: 1440 x 2960 pixelov

Hustota: 570 alebo 529 pixelov na palec

Funkcie: 3D Touch (iba domovské tlačidlo), HDR

Aké dôležité zmeny tu teda nastali? Rozlíšenie zobrazovacieho panelu medzi generačne narástlo z 1440 x 2560 (2K) na 1440 x 2960 pixelov (3K), no keďže narástla aj samotná uhlopriečka, a to až o 0,7 palca (z 5,1 až na 5,8"), hustota pixelov klesla presne o 7 pixelov na palec. Zobrazovaný obraz sa však stále svojou úrovňou jemnosti vymyká štandardnom súčasnej high-end triedy. Až 570 pixelov na jednom jedinom palci hovorí samo za seba. 

Odporúčané
Tech a móda dokopy? Dvaja slovenskí dizajnéri doplnili svoje kolekcie z MBFL! 23 tech novinkami od Samsungu Tech a móda dokopy? Dvaja slovenskí dizajnéri doplnili svoje kolekcie z MBFL! 23 tech novinkami od Samsungu 15. novembra 2023, 15:00

Pôvodný pomer strán 16:9 nahradil nový pomer, konkrétnejšie 18,5:9, a my si ho užijeme počas konzumácie širokouhlého obsahu. Samsung tvrdí, že pozorovacia plocha oproti ploche z Galaxy S7 narástla pri pozeraní 21:9 videa až o 36 percent, no pri používaní Netflixu zmeny nepostrehnete.

Aj keď som obraz ručne maximalizoval, boky displeja zostali neaktívne. Postupom času sa to ale nepochybne zmení. Stačí iba počkať na viac predaných kusov a viac podobne prevedených smartfónov, ktorým sa takéto služby budú musieť v záujme zvyšovania konkurencieschopnosti prispôsobiť.

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Rovnako stojí za zmienku jas s maximálnou úrovňou až 1 020 nitov, čo momentálne neponúka žiadny iný smartfón, či natívny farebný rozsah (113 percent DCI-P3, 142 percent sRGB), o ktorom sa v podstate dá povedať presne to isté. Najväčšie vizuálne ródeo ale zažijete, keď sa na Super AMOLED displeji zobrazí HDR obsah. 

Displej Galaxy S8 má aj veľmi nízku percentuálnu úroveň reflexie, čiže pri používaní na priamom slnku bude vidieť trošku viac, než keby pozeráte na displej iného modelu. Prečítate na ňom úplne všetko, bez ohľadu na to, aká je práve hodina alebo kde sa práve nachádzate.

Automatická reguláciu jasu fungovala na jednotku s hviezdičkou a prsty v tom má dvojica nových svetelných senzorov z prednej aj zadnej strany konštrukcie. Chvália ju dokonca i v špecializovanej recenzii DisplayMate, kde tvrdia, že je zlepšenie naozaj cítiť. A ja s tým vďaka nadobudnutým skúsenostiam nemôžem nič iné, ako súhlasiť.

Odporúčané
 Čistíš nabíjací port svojho telefónu? Tu máš návod, ako sa vyhneš poruchám nabíjania Čistíš nabíjací port svojho telefónu? Tu máš návod, ako sa vyhneš poruchám nabíjania 8. novembra 2023, 17:30

Používateľ čerstvej vlajkovej lode má v nastaveniach zobrazenia už tradične na výber z niekoľkých rôznych farebných kalibrácií, kde všetko záleží už iba od toho, čo so smartfónom plánuje robiť. Na výber je adaptívne zobrazenie, režim na pozeranie videí alebo režim na prezeranie fotografií. Na svoje si teda prídu aj milovníci LCD panelov, ktorí tak majú k dispozícii šikovný nástroj schopný eliminovať privysokú sýtosť farieb. V ponuke, samozrejme, nechýba ani možnosť manuálnej úpravy ich aktuálnej teploty.

Fotoaparáty pre náročných

Keď sa pozriete na technické špecifikácie hlavného foťáku, rýchlo zistíte, že je takmer všetko presne také isté ako minulý rok. Opäť máme v ponuke rovnaký počet megapixelov, rovnaké clonové číslo, rovnakú veľkosť objektívu, optickú stabilizáciu obrazu a aj automatické zaostrovanie prostredníctvom detekcie fázy. Otázka teda znie - kde sú inovácie?

Predsa v kvalite, nie v číslach. Samsung a aj mnoho ďalších renomovaných výrobcov konečne pochopili, že hra, kde sa všetko točilo iba okolo neustále vyššie rozlíšenia záberov, už dávno skončila. Preto teraz kladú taký dôraz na detaily, farby či kapacity do prostredia so zlými svetelnými podmienkami. A len nedávno predstavený Galaxy S8 predstavuje jasný dôkaz, že to tak naozaj je.

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Keďže sa Galaxy S7 edge ešte stále drží na druhej priečke prestížneho rebríčka smartfónov s najlepšími fotoaparátmi, vedel som, alebo lepšie povedané tušil som, že ma nesklame ani jeho modernejšia verzia z Galaxy S8, hoci špecifikácie zostali bez výrazných zmien. Tajomstvo nemalého úspechu môže spočívať aj vo vylepšenom obrazovom procesore či v lepšom softvéri, čiže v niečom, čo medzi špecifikáciami mobilného zariadenia za bežných okolností neuvidíme. A mňa o tom (zas a znovu) presvedčil test tejto kórejskej high-end novinky.

Rozlíšenie zadného: 12 megapixelov

Clona: f/1,7

Veľkosť pixelov: 1,4 µm

Technológie: optická stabilizácia obrazu, Dual Pixel (PDAF)

12 megapixelový fotoaparát zo smartfónu S8 patrí medzi najväčšie kalibre moderného mobilného priemyslu. Nie však kvôli fyzickej veľkosti, ale vďaka svojej kvalite. Kombinácia vynoveného Dual Pixel (rýchlejšie a presnejšie ostrenie) senzoru, procesoru a nových algoritmov predviedla pred mojimi náročnými očami naozaj špičkové výsledky.

Odporúčané
5 minút stačí na lepší spánok: povedz nám, ako sa ti spí, a vyhraj smart watch od Samsungu 5 minút stačí na lepší spánok: povedz nám, ako sa ti spí, a vyhraj smart watch od Samsungu 14. septembra 2023, 13:30

Keď zapnete funkcionalitu HDR a spúšť stlačíte počas krásneho slnečného dňa, vyhotoveným záberom budete doslova ohromení. Tým mám na mysli ako zachytené farby, tak aj svetlo, ostrosť či na mobilný telefón bohaté detaily - jednoducho všetko, na čom pri fotení záleží. 

Fotoaparát Galaxy S8 sa, podobne ako foťáky z iných high-end smartfónov, nebojí ani prostredia bez prirodzeného svetla. Po západe slnka si vedie skoro rovnako dobre, ako keď ešte svieti. Zábery nie sú v takom prípade takmer vôbec zrnité a nesklamú vás ani zachytené farby, ktoré je na tak malé množstvo svetla naozaj nadštandardne dobre vidieť. Priveľa rozdielov ale oproti minuloročnej generácii z Galaxy S7 nepostrehnete.

Za chválu stojí aj selfie kúsok z prednej strany, ktorému v porovnaní s minuloročnou generáciou pribudli 3 megapixely, čiže vie vyhotoviť 8 megapixelové zábery a prostredníctvom inteligentného automatického zaostrovania zase zabezpečí, že bude všetko pekne ostré. Môže vám to pripadať zvláštne, ale niečo také ako autofocus nie je pri predných fotoaparátoch vôbec bežnou záležitosťou. 

Rozlíšenie predného: 8 megapixelov

Clona: f/1,7

Technológie: AF, auto HDR

Vďaka nízkemu clonovému číslu máte zabezpečené, že sa vám do selfie dostane podstatne viac svetla, a keď do toho ešte zapnete aj panoramatický režim, dokážete zhotoviť doslova pre oči lahodné fotografie, ktoré vyzerajú, akoby za nimi stál zadný foťák. Široký záber navyše znamená priestor pre viac objektov, čiže logicky aj viac ľudských tvári. Preto sa hodí ako na horskú turistiku, tak i na divokú párty, kde vďaka pohotovým reakciám fotoaparátu nezmeškáte žiadny vzácny moment.

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Používateľské prostredie aplikácie fotoaparátov Galaxy S8 pozostáva z minimalisticky vyzerajúcich prvkov na ovládanie či nastavovanie. Jej používanie je intuitívne a maximálne jednoduché. Po zapnutí sa zobrazí spúšť, možnosť zapnúť kameru, galéria a keď swipnete doprava, môžete prepnúť iný režim. Pri swipnutí doľava sa pre zmenu zobrazí niekoľko pekných filtrov so živým náhľadom, pričom nezabudli ani na možnosť skrášliť niekoho tvár. Rovnako si môžete stiahnuť ďalšie režimy, no nejak bohatý výber nečakajte. Teda aspoň zatiaľ.

R.I.P. TouchWiz

Pamätám na časy, kedy si z neslávne známej grafickej nadstavby TouchWiz robil srandu aj ten, kto práve používal model so značkou Samsung. Niektorí z nás ho dokonca nazývali paródiou na rozšírenie operačného systému Android, čo je medzi výrobcami smartfónov úplne bežnou praxou, čím mu chcú vdýchnuť trošku vlastných nápadov, aby sa tak aspoň niečim po softvérovej stránke odlíšili od priamej konkurencie.

Odporúčané
Trúfaš si na vlastný freestyle rap? Zažiar na festivale Hip Hop Žije 2023 a vyhraj slúchadlá Samsung Trúfaš si na vlastný freestyle rap? Zažiar na festivale Hip Hop Žije 2023 a vyhraj slúchadlá Samsung 30. júna 2023, 12:30

TouchWiz je však našťastie dávnou históriou, takže nie je ani súčasťou Galaxy S8. Miesto neho si vychutnáte podstatne krajšiu a hlavne optimalizovanú náhradu s názvom Samsung Experience, ktorá prišla ešte minulý rok s phabletom Galaxy Note7, avšak pod názvom Grace UX. No keďže sa na pultoch obchodov príliš dlho neohrial, prekopaná nadstavba s opäť zmeneným názvom má premiéru až počas príchodu vynovenej generácie vlajkovej lode.

Systém: Android 7 Nougat

Nadstavba: Samsung Experience 8,1

Samsung Experience prináša nielen nový názov, vďaka čomu sa Samsung nadobro zbavil ďalšieho zakliateho slovíčka, ale aj úplne nový kabát, čiže používateľské prostredie bez akejkoľvek podoby s prostredím TouchWizu. Minimalistické prevedenie nahradilo ešte viac minimalistické prevedenie a pribudli chýbajúce funkcie, kvôli ktorým sme si často museli inštalovať aplikácie od iných vývojárov. Stručne povedané, naše prosby boli konečne vypočuté a zrealizované.

A hoci základy Samsung Experience stoja na najnovšej verzii 7 Nougat, vloženú microSD kartu na interné úložisko zmeniť nejde. Potešil ma počet predinštalovaných aplikácií, ktorých bolo naozaj len nevyhnutné minimum. Okrem základného softvéru od Samsungu som si všimol aj ikonky kancelárskeho balíčka Office. Systém v sebe tiež zahŕňa redukciu modrého svetla alebo vlastný cleaner na čitenie digitálneho odpadu.

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Po prvom spustení bolo k dispozícii niečo cez 52 z celkovej kapacity 64 GB. Systém s nejakými súbormi mi hneď zabrali slušných 11 GB a ja som nemal inú možnosť, ako sa s tým zmieriť.

Odporúčané
Samsung urobil obrovský posun vo vývoji svojich smartfónov. Ak máš od telefónu vysoké očakávania, séria Galaxy S23 ťa nesklame Samsung urobil obrovský posun vo vývoji svojich smartfónov. Ak máš od telefónu vysoké očakávania, séria Galaxy S23 ťa nesklame 31. marca 2023, 18:30

Ak mám byť úprimný, rýchlejší multitasking som veru ešte nikde nevidel. Rovnako chválim intuitívne ovládanie softvérovej funkcionality multiwindow, vďaka ktorej môžete na jednej obrazovke v rovnaký čas otvoriť a používať až dve rôzne aplikácie. Gigant si zrejme zobral predchádzajúce sťažnosti na TouchWiz k srdcu a zapracoval na všetkom, čo sa nespokojným používateľom tak nepáčilo. 

V hlavných nastaveniach si, napríklad, viete aktivovať inteligentné funkcie alebo zmeniť samotné rozlíšenie displeja. Na výber je z troch rôzne veľkých úrovní, vďaka čomu môžete výrazne znížiť spotrebu drahocennej elektrickej energie. Pôvodné Quad HD+ sa tak dá zmeniť na Full HD+, respektíve rovno na HD+.

Hráčov nepochybne poteší prítomnosť výkonného režimu, ktorý na úkor slabšej výdrže batérie zvýši jas, maximalizuje rozlíšenie obrazovky a zabezpečí čo najväčší výkon. Game Launcher zase poskytuje prístup k ponuke šikovných funkcií a nastavení, ktorými vieme napríklad spustiť nahrávanie obrazovky alebo vypnúť upozornenia, aby nás počas hrania nikto nevyrušoval.

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Zaoblený displej má funkčný dizajn, takže svojim tvarom umožňuje praktické vysúvanie šikovnej lišty poskytujúcej rýchly prístup k nainštalovaným aplikáciám, obľúbeným kontaktom alebo k rôznym praktickým funkciám. Konkrétny výber a ďalšie prispôsobenie tkvie na špecifických požiadavkách používateľa.

Hlavnou hviezdou softvérovej oblasti výbavy Galaxy S8 je však Bixby. Ide o nového virtuálneho asistenta s hlbokou integráciou so systémom, centrálnym informačným hubom, vlastným hardvérovým tlačidlom na boku konštrukcie a s kapacitami umelej inteligencie (používaním sa zlepšuje), ktorý prišiel konkurovať Siri alebo vylepšenému asistentovi Googlu

Odporúčané
Máš hlboko do vrecka, ale chcel by si smartfón s top funkciami? Máme pre teba riešenie Máš hlboko do vrecka, ale chcel by si smartfón s top funkciami? Máme pre teba riešenie 23. marca 2023, 10:30

Nevýhodou je, že slovenským používateľom zatiaľ neponúka plnohodnotné skúsenosti. Neúplná lokalizácia nám neumožňuje uskutočniť hlasovú konverzáciu v slovenskom jazyku, ale iba s celkom dobrou presnosťou rozpoznávať objekty na fotografiách, respektíve zistiť, o akú lokalitu v zábere ide. Keď dáte analyzovať fotografiu šálky, Bixby vám na základe získaných dát behom krátkej chvíle vyhľadá bohatú kôpku iných záberov s podobne vyzerajúcimi nádobami.

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Táto moderná nadstavba má asi všetko, čo by každá kvalitná nadstavba operačného systému Android z high-end smartfónu aj mala mať. Škoda, že s ňou Samsung neprišiel už skôr, mohlo sa tak predísť úplne zbytočným problémom.

Samé hi-tech šmaky

O výkone Galaxy S8 netreba z teoretického hľadiska písať žiadne veľké litánie. Každý vie, že máme čo dočinenia s tým najlepším hardvérom, aký mobilný priemysel momentálne ponúka. Do obchodov však dorazili dve mierne rozdielne verzie a tá európska pozostáva z vlastnoručne vyvinutého aj vlastnoručne vyrobeného čipsetu Exynos 8895, ktorý vznikol vďaka pokročilému, iba 10-nanometrovému FinFET výrobnému procesu.

Pre nás je dôležité to, že použitie tak moderného výrobného procesu prispieva k trom celkom podstatným veciam - menšej fyzickej veľkosti, vyššiemu výkonu (o 27 %) a tiež k lepšiemu energetickému manažmentu (o 40 %). A musím povedať, že je to cítiť pri akejkoľvek činnosti so smartfónom. O batérii sa ale dočítate až trošku nižšie, teraz sa pozrieme na čísla z dvoch obľúbených benchmark aplikácií. Tie z AnTuTu hovoria aj o úrovni dokonalosti symbiózy medzi hardvérom a softvérom, nielen o technických špecifikáciách a ich číslach. 

Galaxy S8 získal v AnTuTu 11 pozíciu, komplexným výkonom ho predbehol iPhone 7 aj Xiaomi Mi 6

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

GeekBench poskytuje prehľad o generačnom zlepšení jedno a viac jadrového výkonu

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Technické špecifikácie čipsetu Exynos 8895 zahŕňajú aj pokročilý LTE-A modem s maximálnou rýchlosťou sťahovania až 1 Gbps (125 MB za sekundu), respektíve rýchlosťou odosielania do 150 Mbps. V našich končinách si ale plnú kapacitu z dvoch podstatných dôvodov zatiaľ neužijeme. Za prvé, mesačný dátový balíček by ste minuli v zlomku naozaj krátkeho okamihu, a za druhé, ani jeden zo slovenských operátorov prístup k takej sieti zatiaľ neponúka. Momentálne vieme napríklad o austrálskom mobilnom operátorovi Telstra.

Odporúčané
 Kupuješ nový Samsung Galaxy S23? Chráň ho špičkovými produktmi PanzerGlass! Kupuješ nový Samsung Galaxy S23? Chráň ho špičkovými produktmi PanzerGlass! 3. marca 2023, 12:00

Smartfónu nechýba ani ideálne svietiaca notifikačná dióda alebo žiadaný slot na microSD karty s maximálnou kapacitou 256 GB. Treba však spomenúť i prítomnosť dvoch generačne rôznych typov interného úložiska, o čom len nedávno písal web BGR.

Existujú kusy, ktoré sú vybavené úložiskom typu UFS 2.0, a aj také, ktoré zase pozostávajú z modernejšieho, a teda logicky aj rýchlejšieho UFS 2.1. Našťastie ale nejde o nejak markantný rozdiel, ktorý by používateľ Galaxy S8 postrehol počas bežného používania. Staršiu generáciu úložnej technológie navyše nájdeme iba v modeloch s čipsetom Snapdragon 835, ktorý je v amerických modeloch vlajkovej lode, nie v tých európskych. A rovnako aj v predchádzajúcich generáciách z uplynulých rokov.

Čipset: Exynos 8895 (10 nm, FinFET)

Procesor: 8-jadier (4 x 2,3 GHz + 4 x 1,7 GHz)

Grafický procesor: Mali-G71 MP20

RAM: 4 GB

Úložisko: 64 GB, microSD do 256 GB

Technológie: USB C, snímač očí, odtlačkov aj tepu, UHQ audio, 3,5 mm jack, Bluetooth 5

Za tú najzásadnejšiu hardvérovú inováciu považujem integráciu ďalšieho spôsobu zabezpečenie prostredníctvom spoľahlivej biometrie. Reč tu je o snímači očnej dúhovky, teda našich očí. K dispozícii je aj rozpoznávanie tvare, no ako odhalil jeden šikovný YouTuber tesne po prestavení, tento spôsob sa dá pomerne ľahko obísť.

Odporúčané
TEST: Samsung Galaxy Z Flip4. Klasické véčko po novom TEST: Samsung Galaxy Z Flip4. Klasické véčko po novom 11. februára 2023, 12:30

V porovnaní so snímaním odtlačkov môžem vyzdvihnúť najmä pohodlnejšie používanie, pretože v takom prípade netreba nikde nič fyzicky prikladať. Stačí sa iba pozrieť na vrchnú časť konštrukcie smartfónu, kde je okrem selfie foťáku a senzorov umiestnený aj infračervený snímač, aby overovanie používateľa prostredníctvom očí fungovalo za každých svetelných podmienok. Či už teda ste v tmavej alebo svetlej miestnosti, celý proces prebieha hladko a rýchlo.

V krabici nájdete ako špičkovo prevedené kovové štuple nesúce značku AKG (Harman) s kvalitným zvukom, rôznymi veľkosťami, látkou obalenou šnúrou, externým ovládaním a cenovkou plus-mínus 100 eur, tak aj rýchlu drôtovú nabíjačku a užitočné redukcie, pretože zaužívaný microUSB port konečne nahradil obojstranný a modernejší USB typu C, vedľa ktorého je umiestnený hlasný reproduktor. Ak teda niekto vlastní staršie príslušenstvo, obavy z dodatočných investícií môže veselo odsunúť bokom. Samsung tentokrát myslel naozaj na všetko a za to si zaslúži palec hore.

V obchodoch máme k dispozícii aj originálnu dokovaciu stanicu. Tá sa volá DeX a keď ju fyzicky spojíme s Galaxy S8, premení ho na stolný osobný počítač s Androidom. Presne tak, na obraze pripojeného monitora sa zobrazí desktopové používateľské prostredie s prispôsobenými mobilnými aplikáciami, vďaka čomu porastie naša pracovná efektivita. Využiteľnosť stanice ale závisí od množstva dostupného softvéru, a toho zatiaľ veľa nie je, no ohlásená spolupráca s Adobe vrátane niekoľkých ďalších vyzerajú celkom sľubne. Uvidíme, čo prinesie blízka budúcnosť.

Šťava na jeden celý deň

Slušná výdrž, bleskovo rýchle alebo bezdrôtové nabíjanie. Galaxy S8 má v energetickej oblasti výbavy skutočne čo ponúknuť. Aké sú ale detaily?

Cez klasickú, čiže káblovú nabíjačku z krabice doplníte za 20 minút približne 25 percent kapacity 3 000 mAh akumulátora. Pol hodina pripojenia k napájacej sieti poskytne 36, trištvrte 54 a rovná hodina až 76 percent. Plná kapacita trvala niečo cez 90 minút.

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Výdrž na jedno nabitie patrí medzi to najlepšie, čo je dnes v ponuke. Počas testovania mi smartfón vydržal slušných 12 až 14 hodín, a to som ho vôbec, ale vôbec nešetril. Necelé dve hodiny bola spustená navigácia cez aplikáciu Google Maps a zhruba rovnako dlhý čas hrala hudba cez Bluetooth, pričom Galaxy S8 počas celého dňa vyhotovil asi 50 fotografií aj pár krátkych Full HD videí. Rovnako som pomerne často chatoval cez Messenger, odpovedal na e-mail či niekam na pár minút zatelefonoval. A pokiaľ sa trošku uskromníte, výdrž viete natiahnuť na viac ako 16 hodín, čo už je celkom big deal.

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8 nie je len obyčajný nástupca predchádzajúcej generácie z minulého roka. Je to smartfón, ktorý prepisuje históriu mobilného priemyslu. Už sa tu nebavíme iba o nejakom prototype, ale hromadne vyrábanom inteligentnom mobilnom telefóne s elegantným dizajnom, nákladom najmodernejších technologických vymožeností a s pomerom medzi obrovským displejom aj prémiovým telom, aký mu môže závidieť každý konkurenčný high-end model. 

Najnovší počin z dielne spoločnosti Samsung predstavuje jasný dôkaz, že keď výrobca načúva požiadavkám potenciálnych zákazníkov, vie z toho vyťažiť neporovnateľne viac, ako keby ich ignoruje a snaží sa robiť veci po svojom. Stratégia, ktorou sa kedysi riadil vizionár Steve Jobs, v modernom svete už tak efektívne nefunguje. Dal by som aj viac, no nejde to. 10/10

Samsung Galaxy S8 nájdeš v ponuke e-shopu nikita.sk (čierna, strieborná, fialová)

Smartfón, aký tu veru ešte nebol. Samsung Galaxy S8 si kráľovskú korunu naozaj zaslúži (Recenzia)
Domov
Zdieľať
Diskusia