Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2016, 17:55
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Koľko stojí výroba nového iPhonu SE a zvládne zariadenie aj vodný kúpeľ?

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Náklady na komponenty vás možno prekvapia.

Hoci sa iPhone SE predáva vo svete už pár dní, na Slovensko dorazil ešte len včera s cenou pohybujúcou sa na úrovni 489 € za 16GB model a 589 € pri 64GB. Recenzie hovoria, že telefón je vo veľa veciach rovnaký ako iPhone 5S, čo je výhodou a zároveň negatívom. Displej je totiž totožný s 5S-kom, teda kontrastný pomer je o čosi menší a senzor odtlačkov prstov je rovnako pomalší, avšak fotoaparát nevytŕča, batéria vydrží dlhšie a fanúšikovia menších telefónov si určite pochvaľujú aj jeho rozmery. Koľko však Apple zaplatí za všetky komponenty potrebné k jeho zostaveniu?

Ako inak, suma je podstatne nižšia než koncová cena pre zákazníka, a teda 16GB model vyjde spoločnosť len na 138 €. Jednou z drahších súčiastok sa zdá byť odolné sklo Gorilla Glass s cenou 17,6 €, pričom za čias 5S-ka bola jeho cena takmer dvojnásobná. Na prekvapenie, pri 16GB modeli je marža pre Apple až o 78,5 € nižšia ako pri 64GB verzii vďaka relatívne lacným pamätiam, no napriek tomu analytici odhadujú, že budúci majitelia siahnu skôr po väčšej kapacite. A niet sa čomu čudovať, keďže tak nízka pamäť je v dnešnom období už skôr vtipom. Do úvahy treba samozrejme prirátať náklady na vývoj, distribúciu a marketing, pričom aj Tim Cook sa vyjadril, že odhadovanie ziskov na základe ceny komponentov má od pravdy veľmi ďaleko. 

Koľko stojí výroba nového iPhonu SE a zvládne zariadenie aj vodný kúpeľ?

Čo sa týka vodeodolnosti, aj keď si Apple pri iPhone SE čo-to prepožičal od tri roky starého modelu 5S, telefón sa javí ďaleko viac odolnejší než jeho predchodca s rovnakým vzhľadom. Ako môžete vidieť, kúpeľu sa zúčastnil ako 5S tak i SE a 6S, pričom na displeji najstaršieho z nich naskakovali poruchové pásy už po pár chvíľach a v piatej minúte ho voda definitívne odpálila. Na rozdiel od neho sa však SE aj 6S dokázali kúpať celú hodinu, pričom sa stále javili ako plné funkčné až na vodu v reproduktoroch, ktorá spôsobila chrapčanie. Plánujete kúpu SE-čka?

A takto sa iPhone správa pri záťažových "testoch", odniesol si známku 5,5

Koľko stojí výroba nového iPhonu SE a zvládne zariadenie aj vodný kúpeľ?
Domov
Zdieľať
Diskusia