Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2014, 21:43
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Autosalón Ženeva 2014 #1

TECH TUNING
Uložiť Uložené

Prinášame prvú časť, v ktorej nájdete konkrétne živé fotografie z dejiska, plus tie najhlavnejšie informácie o spomenutých modeloch.

Autosalón Ženeva 2014 #1

Určite vám neunikla informácia, že 6. marca (o 10:00) sa pre verejnosť otvoria brány najväčšieho, najzaujímavejšieho a najvyhľadávanejšieho autosalónu tohto roku. Reč je samozrejme tohtoročnej Ženeve, kde sa pod strechou obrovskej haly Palexpo stretne celá automobilová komunita značiek. Ako to je už zvykom, narozdiel od Tokia či Detroitu, autosalón vo Švajčiarsku je predovšetkým o Európe a modeloch určených pre tento trh. Vstup pre dospelú osobu stojí 16 švajčiarskych frankov, deti do 16 rokov a dôchodcovia potom 9. Presnejšie organizačné informácie nájdete na oficiálnej stránke podujatia. Keďže pre novinárov sú brány areálu otvorené skôr, už 4.marca, na svete máme prvé exkluzívne zábery priamo zo Ženevy. Včera, ako to je zvykom pred oficiálnym otvorením pre novinárov, bol vyhlásený výsledok ankety Európske auto roku 2014, ktorým sa stal nový Peugeot 308.

Tohtoročný, 84. ročník celosvetového automobilového sviatku bude rovnako bohatý na novinky, keďže pod svetlami reflektorov sa svoju svetovú premiéru odkrúti viac než 70 noviniek. Tie najzaujímavejšie vám samozrejme ponúkam postupne, v tomto diele nájdete konkrétne živé fotografie z dejiska, plus tie najhlavnejšie informácie o spomenutých modeloch. Jedná sa o prvý diel, ďalšie budú prichádzať nasledujúce dni. Stay fresh.

Audi ABT RS6-R

O prezlečenom Audi RS6 Avant s brutálnym výkonom 730 koní a 960 N.m sa dozvieš viac v článku tu.

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

Aston Martin V8 Vantage N430

Britská športová značka priviezla, okrem iného, aj tri novinky. Pochopiteľne nepôjde o žiadne nové modely ale špeciálne edície existujúcich modelov. Na fotografiách nižšie sa nachádza model V8 Vantage vo verzii N430, ktorý nadväzuje na predošlé N-varianty. 4,7-litrový osemvalec bol vyladený na výkon 321 kW / 430 koní. Vantage prešiel odľahčovaciou kúrou, pribudol karbón a kevler, hliníkové disky a zaujímavejšie farebné prevedenie. Oproti posledným prevedeniam je 430-ka ľahšia o 20 kilogramov, dostupná bude aj v otvorenej verzii.
 

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

Audi TT

Jedným z highlight-ov tohtoročnej Ženevy je nepochybne nová generácia TT-čka, o ktorom sa dočítaš všetko tu.

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

Bentley Continental GT(C) Speed 

Svoju svetovú premiéru si už včera večer, počas exkluzívnej prezentácie koncernu VW, odkrútil aj modernizovaný, najrýchlejší model automobilky Bentley. Bližšie informácie o GT-čku s maximálkou až 331 km/h nájdeš tu.

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

Bentley Flying Spur V8

V stánku Bentley sa predstavuje aj ďalšia novinka, ktorou je luxusný Flying Spur s novým motorom. Do ponuky pribudla 4-litrová V8-čka s výkonom 373 kW / 507 koní. Aj o tejto pozmenenej limuzíne som už písal tu

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

BMW 2 Active Tourer

Značka s modro-bielou vrtuľkou na kapote vystavuje naozaj rozsiahle portfólio modelov. Nepochybne veľa priaznivcov sleduje práve najkontroverznejší model, prvú predokolku, rad 2 Active Tourer s informáciami tu.
 

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

BMW M3 & M4

Nemôžme však zabudnúť ani na nové strely značky BMW, ktoré zdobia opäť esteticky veľmi pekne navrhnutý stánok. M-kové rakety so 430-koňovým trojlitrovým šesťvalcom a dvoma turbodúchadlami sa prezentujú vo farbách, v ktorých sa nám ukázali prvýkrát. Zlatému laku Aurum Dust M4-ky sekunduje zaujímavý odtieň modrej v podaní M3. Na stovku budú verzie M3 aj M4 akcelerovať už za 4,1 sekundy. Maximálna rýchlosť je už klasický obmedzená na hodnotu 250 km/h, za príplatok vám obmedzovač posunú na 280 km/h. Ceny od 72-tisíc €, viac tu.

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

Bugatti Veyron Rembrandt Bugatti

Ako som spomínal, Bugatti má problém s dopredajom všetkých vyrobených exemplárov najrýchlejšieho sériovo vyrábaného automobilu planéty. Práve preto posledné obdobie prichádza s novými, atraktívnejšími edíciami, ktoré majú predaj urýchliť. Pre ženevský autosalón je to verzia Rembrandt Bugatti. Jedná sa o už štvrtý Veyron Grand Sport Vitesse z edície nesúcej slávne mena. V tomto prípade hovoríme o troch exemplároch s nezmeneným výkonom 1200 koní. Tie majú pripomínať mladšieho brata Ettore Bugatti, umeleckého nadšenca Rembrandta Bugatti-ho. Karoséria tvorená uhlíkovými vláknami v bronzovom odtieni pripína umelcov obľúbený materiál. Spodná časť zovňajšku nesie hnedý lak Niox, pričom maska a ostatné detaily je pokovená platinou. Podpis Rembrandta bol laserom vyrytý do viečka nádrže.

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

Lamborghini Huracan LP610-4

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou a Lamborghini po dlhých dvoch rokoch čakania priviezlo na autosalón nástupcu Gallarda. 610-koňový Huracan sme si však na našich stránkach neraz do detailu predstavili, preto v prípade, že si chcete všetko podstatné pripomenúť, kliknite tu. V Palexpe sa novinka predstavuje v nových farebných prevedeniach, najviac ľudí zaujme práve žlté a červené vyhotovenie.

Autosalón Ženeva 2014 #1
Autosalón Ženeva 2014 #1

Mansory Carbonado GT

Jedným z najväčších trhákov autosalónu bol stánok Mansory. Bavorský úpravca si aj pre tohtoročnú Ženevu pripravil jedno Lamborghini a opäť nie hocijaké. Aj v tomto prípade sa jedná o top model, dvanásťvalcový Aventador, z ktorého tuner vydoloval neuveriteľných 1600 koní a pre istotu obmedzených 1200 N.m! Upravený model, ktorý nesie označenie Carbonado GT, dokáže zrýchliť z 0-100 km/h za rekordný čas, len 2,1 sekundy zatiaľ čo maximálna rýchlosť by sa mala prehupnúť cez 370 km/h! Celý bodykit je vyrobený (ako inak) z karbónových vlákien, pričom sa pýši výraznejšími nadstavcami. Už zajtra sa v podrobnom článku dozvieš všetko podstatné o štyroch najextrémnejších modeloch od Mansory.

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

McLaren 650S

Briti dlhšiu dobu avizovali nový model a ten nakoniec prichádza pod označením 650S. Automobilka síce hovorí o treťom vozidle v portfóliu (postavený medzi MP4-12C a P1), v skutočnosti ale ide práve o upravený superšport MP4-12C, z ktorého vychádza. Ide tak najmä o úhlavného konkurenta Ferrari 458 Speciale. Pod kapotou je 3,8-litrový osemvalec s dvoma turbodúchadlami a výkonom 478 kW / 650 koní, 678 N.m. Zrýchlenie z 0-100 km/h mu trvá rovné 3 sekundy, na 200-ke je za 8,4 sekundy, maximálna rýchlosť bola stanovená na 333 km/h. Exteriér dostal modernejší look, ktorý prednými partiami pripomína najme top model značky, superšport P1.

Autosalón Ženeva 2014 #1
Autosalón Ženeva 2014 #1
 

Mercedes-Benz GLA 45 AMG

Aj nemecký Mercedes má jeden z najrozsiahlejších priestorov z výstaviska. Svoju premiéru má viacero modelov, ku ktorým sa ešte v priebehu najbližších dní vrátim. Okrem novej triedy C a V, či brutálneho S 65 AMG, sa nám ukazuje aj 360-koňový dvojliter v športovom crossoveri GLA 45 AMG. Podrobné údaje si sa mohol dozvedieť tu.

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

Pagani Huayra

Pagani doviezlo síce starší, ale o to zaujímavejší model Huayra v krikľavo žltom sfarbení. Táto 730-koňová mašinéria s dvanásťvalcovým motorom od AMG za približne jeden milión € pózuje s otvorenými časťami karosérie. Vďaka tomu môžeme vidieť celú špičkovú techniku, či si uvedomiť ľahkú váhu superšportu.

 

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

Škoda

Stánok značky Škoda sa nesie v znamení Monte Carlo. Tak sa volajú imidžové edície, ktoré sa odteraz dostávajú aj k modelom Citigo, Fabia Combi, Rapid a Yeti. Bližšie informácie pripravujem. Ďalej sa automobilka pýši luxusnejšou verziou Laurin&Klement a terénnym Scout-om, čo sa novej Octavie týka. Samozrejme, nielen vďaka farbe, púta najväčšiu pozornosť kontroverzná štúdia s označením Vision C.

Ohľadom tejto novej Škodovky sme tu toho mali už neúrekom. Automobilka svoj sľub dodržala a na výstavisko naozaj priviezla svoj koncept v plnej kráse a do očí bijúcej farbe. Samozrejme, všetko podstatné o nej nájdeš tu. Doplním však pár nových vedomostí. Jozef Kabaň sa opäť nechal počuť, tentokrát však prezradil toho viac. Vision C by mal vraj ukazovať budúcu generáciu modelu Superb a nie Octavia "kupé" ako sa doteraz predpokladalo. Ďalej sa zmienil aj o novej, chystanej Fabii, ktorá príde v lete. Podľa jeho slov zmení svoje zameranie a bude predstavovať Vianoce už v lete! Prehlásil, že s určitosťou sa nám bude všetkým veľmi páčiť, bude modernejšia, atraktívnejšia, vyspelejšia a zameria sa predovšetkým na mladých. Snáď má pravdu...

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

Autosalón Ženeva 2014 #1

Ktorá z týchto noviniek ťa najviac oslovila? Ak naozaj žiadna, nezúfaj, vidíme sa opäť zajtra v druhom diele.

Domov
Zdieľať
Diskusia