Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2014, 18:23
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Ktorý superšport je tým najrýchlejším vozidlom planéty?

TECH BUGATTI SVETOVÉ REKORDY
Uložiť Uložené

Bugatti Veyron Super Sport alebo Hennessey Venom GT? Konečne oficiálne vieme, ktorý superšport je rýchlejší, a ktorý má titul najrýchlejšieho automobilu planéty!

Ktorý superšport je tým najrýchlejším vozidlom planéty?

Americká firma Hennessey predsa len odvracia ranu európskemu Bugatti Veyron vo verzii Super Sport. Najnovšie, je totižto ich model Venom GT najrýchlejším automobilom na svete, avšak do Guinnessovej knihy rekordov zapísaný nebol! Prečo? 

Prísnejšie emisné normy, znižovanie spotreby, environmentálne problémy, bezpečnosť na cestách, alternatívne pohony či nezmyselné zákony z Európskej únie. Toto sú témy, ktoré automobilovým priemyslom momentálne najviac rezonujú, otriasajú a zároveň znechucujú pravých automobilových fanúšikov. Výsledkom toho sú nevídané špekulácie, klamlivé či zavádzajúce informácie automobiliek s cieľom zaujať potenciálneho zákazníka. "Zelené" verzie, elektromotory, hybridy, CNG, plug-in a iné motorové (pseudo)riešenia, ktoré majú vraj zachrániť svet, znížiť spotrebu vozidla a jeho prevádzkové náklady, a zamerať sa tak na chudobnejších, ktorí nemajú na prevádzku vozidla toľko peňazí. Kto si však kúpi (ľudové) hybridné auto s podpriemerným výkonom, za cenu limuzíny (vyššej) strednej triedy prémiovej značky? Naozaj len celebrita, aby ukázala svetu, že je IN a neničí svoje prostredie, zatiaľ čo v garáži parkuje vedľa svojho neohrabaného SUV-čka.

Odporúčané
Bugatti ukázalo jeden zo svojich najunikátnejších výtvorov. Špeciálny kúsok odkazuje ručnými maľbami na slávnu minulosť Bugatti ukázalo jeden zo svojich najunikátnejších výtvorov. Špeciálny kúsok odkazuje ručnými maľbami na slávnu minulosť 18. augusta 2023, 13:30

Na úplne druhom konci vznikajú doťahovačky tiež, tie avšak riešia úplne iné "problémy". A práve v týchto dňoch to vyzerá tak, že konečne, na základe nových, už podložených informácii môžeme s istotou povedať, ktorý superšport je naozaj tým najrýchlejším! Bugatti Veyron pred niekoľkými rokmi vznikol, aby sa zapísal do histórie vďaka svojej maximálnej rýchlosti, akú dokáže sériové vozidla dovŕšiť. Svojho času bol tento superšport koncernu VW Group (nielen) v tejto disciplíne naozaj preborníkom a je ním prakticky dodnes, kedy poznáme už aj výkonnejšiu verzia. Jeho prvenstvo sa odstupom času však prestalo páčiť možnej konkurencii, ktorá sa snažila útok vrátiť, teda ho prekonať. Najzvučnejšími menami sú určite Koenigsegg a Pagani, avšak z ničoho nič, z čista jasna, sa do povedomia dostala aj spoločnosť SSC Aero, ale aj firma Hennessey Performance.

Až posledné roky však nastal na vrchole superšportov skutočný boj o prvenstvo a titul najrýchlejšieho, sériovo vyrábaného automobilu planéty. Od príchodu Veyronu, to bol práve on, ktorý stanovil latku nad magickú hranicu a atakoval hodnotu 408 km/h. Na svet prišiel aj superšport Koenigsegg Agera R s maximálkou okolo 420 km/h, avšak táto rýchlosť nebola nikdy oficiálne potvrdená. Po dlhom kraľovaní sa ozvala, samozrejme, Amerika. Firma SSC Aero postavila model Ultimate Aero TT, ktorým posunula hranicu maximálnej rýchlosti na hodnotu 412 km/h. USA sa však neradovalo dlho. Ako sme si už zvykli, Bugatti miluje výzvy a krátko na to prišla na trh odpoveď. Nový, najvýkonnejší Veyron Super Sport mal už zvýšený výkon na neuveriteľných 882 kW / 1200 koní, vďaka čomu dosiahol maximálku 431,072 km/h a stal sa teda držiteľom svetového rekordu!

Ktorý superšport je tým najrýchlejším vozidlom planéty?
Ktorý superšport je tým najrýchlejším vozidlom planéty?
Ktorý superšport je tým najrýchlejším vozidlom planéty?
Ktorý superšport je tým najrýchlejším vozidlom planéty?

Autori Guinnessovej knihy rekordov však minulý rok Veyronu SS titul odobrali, nakoľko nespĺňal kritéria potrebné pre tento rekord. Zdôvodnenie bolo vtedy jednoduché. Počas testovania, ktoré sa odohralo v roku 2010 na dráhe Ehra-Lessienm, dosiahol Veyron SS priemernú maximálnu rýchlosť 431,072 km/h. Testovaný exemplár mal však deaktivovaný obmedzovač. A to bol problém. Všetky kusy najvýkonnejšieho Veyronu, majú obmedzovač aktivovaný na hodnote 415 km/h. Titul sa preto vrátil späť za more a patril modelu SSC Ultimate Aero TT. Veľká blamáž sa však nakoniec nekonala! Približne týždeň na to, prišla správa, že titul autori Guinnessovej knihy vrátili Super Sportu späť! Rozhodnutie obhájili tým, že deaktivácia obmedzovača sa nepovažuje za zásah do motora, resp. sa nepovažuje za skutočnú, dodatočnú úpravu automobilu. Jedná sa len o úpravu v systéme, konkrétnejšie laicky povedané, ide len o odpojenie káblika obmedzovača. Európania sa tak radovali.

Odporúčané
Tento Chiron vyrobili len jeden. Bugatti ho chce vydražiť a percento z výťažku venovať na charitu Tento Chiron vyrobili len jeden. Bugatti ho chce vydražiť a percento z výťažku venovať na charitu 26. decembra 2022, 11:00

Medzičasom sme však spoznali americký superšport Hennessey Venom GT, ktorého maximálna rýchlosť bola tesne pod 428 km/h, no rovnako ako v prípade Agery R, tieto parametre neboli nikdy dokázané a potvrdené. Američania sa však nezdali a v týchto dňoch sa o titul pobili oficiálne. Svetom akurát preletela informácia, že Hennessey Venom GT je nový nerýchlejší automobil na svete, má to však jeden háčik! Spoločnosť NASA firme Hennessey Performance poskytla svoju dráhu v Kennedyho vesmírnom centre (chcete mi povedať, že Američania nemajú schopnú trať, kde by to otestovali?). Venom GT tam v týchto dňoch atakoval rýchlosť 435,31 km/h, čo je o 4 km/h viac ako Veyron SS. Aj napriek tomu to má však jedno veľké ale, nakoľko do Guinnessovy knihy rekordov zapísaný nebude! Nespĺňa totižto hlavné podmienky na splnenie rekordu a prekonanie Veyronu.

Prvou podmienkou autorov Guinnessovy knihy rekordov je, že pod označenie sériovo vyrábaný automobil spadá len taký model, ktorého produkcia je aspoň 30 exemplárov. Spoločnosť Hennessey však doteraz vyrobila len 11 kusov, pričom plánuje vyrobiť celkovo len 28 až 29 kusov. Druhou nesplnenou podmienkou je spôsob, akým sa pokus o rekord odohral. Podľa pravidiel, čo je zároveň aj pochopiteľné, je nutné danú trať absolvovať z oboch strán, pričom výsledok sa spriemeruje. NASA však jazdu v opačnom smere na svojej dráhe neumožnila. 5,2-kilometrovú pristávaciu dráhu tak Venom GT absolvoval len z jednej strany, čím sú rýchlostne parametre mierne skreslené a zavádzajúce.

Okrem toho, mimo oficiálnych pravidiel treba povedať, že Hennessey Venom GT je k tomu poskladané vozidlo nakoľko vychádza z Lotusu Exige. Pochopiteľne sa teda dĺžkou vývoja a použitými financiami nemôže ani zďaleka priblížiť k pýche koncernu VW Group. Tento "zlepenec" má pod kapotou upravený, 7-litrový osemvalec s dvojitým preplňovaným. Motor pochádza z koncernu General Motors, konkrétne modelu Corvette, pričom bol prestavaný a upravený na výkon 928 kW / 1261 koní a krútiaci moment 1564 N.m. Celý exteriér vychádza priamo z Lotusu, pričom superšport bol mierne rozšírený a predĺžený. Podrobné informácie o superšporte Bugatti Veyron nájdeš tu.

Ktorý superšport je tým najrýchlejším vozidlom planéty?
Ktorý superšport je tým najrýchlejším vozidlom planéty?
Ktorý superšport je tým najrýchlejším vozidlom planéty?
Ktorý superšport je tým najrýchlejším vozidlom planéty?

Poďme si to teda podčiarknuť a zrátať. Suma sumárov, Hennessey Venom GT je najrýchlejším automobilom na svete, avšak práve Bugatti Veyron Super Sport bude i naďalej držiteľom oficiálneho rekordu najrýchlejšieho sériovo vyrábaného automobilu planéty! V roku 2010 absolvoval na testovacej dráhe Ehra-Lessien neďaleko Wolfsburgu testovanie. bývalý jazdec F1 Pierre-Henri Raphanel v smere proti vetru dosiahol rýchlosť 427,933 km/h, respektíve s vetrom 434,211 km/h, čo znamená, že maximálna, rekordná rýchlosť bola spriemerovaná a ma hodnotu, práve vyššie spomenutých 431,072 km/h! Bugatti sa teda pýši hneď dvoma oficiálnymi titulmi, keďže zároveň model Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse WRC je oficiálne najrýchlejším sériovo vyrábaným kabrioletom (targou).

Domov
Zdieľať
Diskusia