Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2014, 20:18
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Škoda Vision C: Octavia Coupé naberá na reálnej podobe!

TECH ŠKODA
Uložiť Uložené

Ženevský autosalón klope na dvere a my poznáme ďalšiu významnú novinku, ktorá určite zaujme aj nejedného Slováka. Škoda privezie koncept päť-dverového kupé a toto sú prvé oficiálne fotografie.

Škoda Vision C: Octavia Coupé naberá na reálnej podobe!

Škoda Vision C: Octavia Coupé naberá na reálnej podobe!

Ako som už spomínal, ženevský autosalón klope na dvere a my poznáme ďalšiu významnú novinku, ktorá určite zaujme aj nejedného Slováka. Škoda privezie koncept päť-dverového kupé a toto sú prvé oficiálne fotografie.

O tom, že Mladoboleslavská automobilka chystá najväčšiu modelovú ofenzívu v histórii som sa zmienil už dávnejšie. Rovnako, aj štúdiu Vision C nahádzate na našich stránkach už druhýkrát. Tentokrát však už disponujeme oficiálnymi fotografiami konceptu, ktoré nahradili predošlé náčrty s skice. V skutočnosti sa, i keď to nie je naozaj vidno, jedná o hlinený model v skutočnej veľkosti, teda v mierke 1:1. Práve takto vznikajú prvé reálne makety ešte predtým, než vyjdú prvé koncepty z výrobnej linky. Fotografie, na ktoré sa pozeráte, pritom do naozaj veľkej miery majú reprezentovať finálne, sériové tvary novinky, ktorá vznikne zo štúdie Vision C. Prvé reálne vozidlá v koncepčnej rovine však Škoda privezie do Ženevy, kde podľa najnovších informácií dokonca bude sprístupnený aj interiér, čo nie je zvykom pre koncepty, ktoré časom určite prídu do sériovej výroby.

Už na prvý pohľad je každému jasné, že sa nejedná o strohé a jednoduché tvary, na aké sme boli viac-menej do teraz u tejto automobilky zvyknutí. Dokazujú to najmä výrazné predné a zadné partie s netradične tvarovanými svetlometmi, ktoré sa však v produkčnej verzii predsa len mierne "ukludnia". Čo sa však s najväčšiou pravdepodobnosťou zachová, je bočná línia a riešenie stĺpikov, či dverí, najmä tých zadných, ktoré sú na pohľad naozaj veľké. Zaujímavo je tvarované aj zadné veko batožinového priestoru, ktoré pridáva na športovosti. Najmä pri bočnom pohľade mi dá určite každý za pravdu, že i keď koncept disponuje svojskými tvarmi, celkový profil sa nezaprie a jednoznačne pripomína koncernové modely Volkswagen (Passat) CC či Audi A7 Sportback. I keď sa jedna o úplne nové, odlišnú podvozkovú platformu a konštrukciu karosérie, pokiaľ si odmyslíme práve kontroverzné svetlomety, podobnosť neklameme.

Pod dizajnom je podpísaný slovenský šéfdizajnér Jozef Kabaň. Práve on sa už dávnejšie nechal počuť, že nové škodovky (hlavne nová generácia Superbu) budú po dizajnovej stránke pre trh asi tak revolučné, ako to bolo v prípade, keď sa objavili prvé iPhony. Do akej miery sa tieto, na ľudovú automobilku pomerne veľkolepé ciele, naplnia, uvidíme už čoskoro. Vision C však s daným výrokom ide ruka v ruke, preto som i ja sám zvedavý, ako bude reálne nová Škoda (zatiaľ označovaná ako Octavia CC alebo Coupé) vyzerať v sériovej podobe. Diskusný kotol vyvolávajú už teraz i debaty ohľadom ceny nového, pripravovaného modelu. Škoda totižto na našom a domácom trhu zámerne navyšuje ceny, nakoľko si i napriek vyššej obstarávacej ceny zákazníci z týchto krajín modely obľúbili a automobilka si teda môže ceny upraviť.

S istotou však už teraz vieme, že nielen pod kapotou štúdie Vision C ale aj v sériovej verzii, sa bude nachádzať, okrem iných, aj preplňovaný štvorvalec 1.4 TSI s výkonom 81 kW / 110 koní. Ten bude už pri opustení výrobnej linky skonštruovaný pre spaľovanie benzínu ale aj CNG. V režime na zemný plyn bude pritom vozidlo schopné jazdiť pri spotrebe len 3,4 kg/100 km (5,1 m3 zemného plynu) a vypustí len 91 g/km CO2.

Škoda Vision C: Octavia Coupé naberá na reálnej podobe!

Škoda Vision C: Octavia Coupé naberá na reálnej podobe!

Škoda Vision C: Octavia Coupé naberá na reálnej podobe!
Domov
Zdieľať
Diskusia