Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2023, 18:00
Čas čítania 3:47
Dominik Vetrák

Začne písať umelá inteligencia scenár nových sérií The Last of Us a Stranger Things? Štrajk scenáristov sa skončil po 5 mesiacoch

Začne písať umelá inteligencia scenár nových sérií The Last of Us a Stranger Things? Štrajk scenáristov sa skončil po 5 mesiacoch
Zdroj: Netflix/HBO
FILMY A SERIÁLY HOLLYWOODSKY ŠTRAJK HERCOV
Uložiť Uložené

Hollywoodske odbory scenáristov WGA sa dohodli s producentmi a konečne sa môže začať pracovať na nových seriáloch a filmoch.

Scenáristi zastúpení odbormi WGA (Writers Guild of America) v Hollywoode oficiálne ukončili štrajk. Po 148 dňoch tak môžu začať pracovať na nových filmoch, seriáloch a iných formátoch.

Odporúčané
Hollywood štrajkuje proti AI, streamingu a nízkym platom: Za všetko vraj môže Netflix a streamingové služby Hollywood štrajkuje proti AI, streamingu a nízkym platom: Za všetko vraj môže Netflix a streamingové služby 21. júla 2023, 16:30

Definitívne sa dohodli so zástupcami producentov a štúdiami zastúpenými organizáciou AMTPT (Alliance of Motion Picture and Television Producers) a je jasné, či hollywoodske scenáre bude písať umelá inteligencia, či si scenáristi platovo prilepšia a aké ďalšie podmienky vybojovali.

Čo okrem iného získali:

  • 5 % platobný nárast počas prvého roka zmluvy, 4 % počas druhého a 3,5 % počas tretieho,
  • zvýšenie zdravotného a dôchodkového fondu,
  • štúdiá nesmú tvoriť scenáre cez AI na nasledujúce tri roky,
  • istejšiu prácu na seriáli a filme s lepšími podmienkami,
  • výhodnejšie bonusy za opakované videnia seriálov a filmov na streamingových službách (takzvané residuals).

Zákaz AI a chatbotov

Štúdiá môžu na najbližšie tri roky, a teda počas trvania súčasnej zmluvy využívať AI len na experimentálne účely a na rozvoj umelej inteligencie. Nemôžu používať scenáre tvorené umelou inteligenciou ani ňou nahrádzať scenáristov. Scenáristi však po dohode so štúdiami môžu umelú inteligenciu používať na uľahčenie svojej práce. 

Witcher
Witcher Zdroj: Netflix

Zmena „Writers room“

Zmení sa aj počet scenáristov pre seriál. Každý seriál môže mať troch skúsenejších scenáristov (showrunner, senior writer...) a ďalších, klasických scenáristov podľa počtu epizód. Ak má seriál šesť epizód, môže mať troch skúsených a troch pomocných scenáristov (celkovo 6).

Odporúčané
Skončil sa najdlhší štrajk hollywoodskej histórie. Herci porazili štúdiá a získali lepšie platy a podmienky Skončil sa najdlhší štrajk hollywoodskej histórie. Herci porazili štúdiá a získali lepšie platy a podmienky 12. novembra 2023, 17:54

Ak má seriál od šesť do dvanásť epizód, môže mať troch skúsených a piatich klasických scenáristov (celkovo 8) a seriály, ktoré majú viac ako dvanásť epizód, už napíše minimálne šesť pomocných scenáristov a traja skúsenejší (celkovo 9). Štúdiá povoľujú aj to, aby jeden scenárista napísal celý seriál, nech je akokoľvek dlhý (napríklad White Lotus od HBO, ktorý celý píše sám autor Mike White). 

The White Lotus (2. séria).
The White Lotus (2. séria). Zdroj: HBO Max

Nové odmeny zo streamingu

Výrazne sa zmení aj vyplácanie takzvaných residuals, čo je v podstate bonusová výplata hercovi/scenáristovi/režisérovi či inému tvorcovi za to, že jeho film/seriál opakovane vysiela nejaká televízna stanica či streamingová služba. Po novom budú vyplácať odmeny za tituly špecificky vyrobené pre streamingové služby. Scenáristi tak napríklad dostanú bonus za to, že sú ich seriály One Piece od Netflixu či House of the Dragon od HBO úspešné a sleduje ich veľa divákov.

Ale scenáristi pre starší seriál Suits, ktorý sa nedávno dostal na Netflix a sledovali ho tam milióny divákov, bonusy nedostanú, keďže nešlo o originálnu produkciu Netflixu, ale štúdia USA Network. Ďalším príkladom sú seriály Breaking Bad či Better Call Saul.

Oba produkovala televízna spoločnosť AMC, a preto tvorcovia nedostanú od Netflixu žiadny bonus, aj keď tieto seriály na danej platforme sledujú milióny divákov. Bonusy sa tak týkajú len vlastnej produkcie, nie licencovaných produktov. 

štrajk scenáristov hollywood hercov
Zdroj: Netflix/AMC

Ako vypočítajú bonusy?

Bonusy budú vyplácať len pre seriály a filmy, ktoré musí navyše pozerať aspoň 20 % všetkých predplatiteľov v USA, a to počas prvých 90 dní po premiére. Ako presne to vyrátajú?

Odporúčané
Štrajk v Hollywoode: Herec z Marvelu nadáva šéfovi Disney: „Si na ho*no človek.“ Riaditelia majú milióny, herci nemajú na nájom Štrajk v Hollywoode: Herec z Marvelu nadáva šéfovi Disney: „Si na ho*no človek.“ Riaditelia majú milióny, herci nemajú na nájom 19. júla 2023, 17:30

Netflix má napríklad v súčasnosti v USA a v Kanade viac ako 75 miliónov predplatiteľov. Ak scenáristi Stranger Things či Netflixu chcú získať bonusy z residuals, musia splniť nasledujúce podmienky.

Príklad: Predplatitelia Netflixu v USA a Kanade odsledovali počas prvých 90 dní od premiéry nového seriálu až 70 miliónov hodín. Dajme tomu, že seriál mal 10 epizód dlhých 35 minút, takže dokopy trval 5,8 hodiny. To ešte treba vydeliť počtom predplatiteľov v USA a Kanade (75 miliónov), takže (70 / 5,8) / 75 = 0/16 (16 %). Netflix teda vypočíta, že seriál nesplnil 20 % sledovanosť, a bonusy nevyplatí. 

Pre obľúbené seriály ako Sex Education, Squid Game, Stranger Things či Witcher to nebude až taký veľký problém, ale menej masové seriály s takými požiadavkami môžu zápasiť. 

Stranger Things – 4. séria.
Stranger Things – 4. séria. Zdroj: Netflix

Ďalšou podmienkou je, že výroba daného seriálu či filmu musí stáť aspoň 30 miliónov dolárov. Ak budú všetky tieto podmienky splnené, scenáristi dostanú bonus v hodnote od 9 do 16 400 dolárov za jednu seriálovú epizódu a 40 500 dolárov za celovečerný film. Platí to však len pre produkty vytvorené po dátume 1. 1. 2024, takže štúdiá nebudú spätne nič vyplácať.

Odporúčané
Najväčšia hollywoodska kríza za 60 rokov: herci a scenáristi štrajkujú. Končí sa nakrúcanie väčšiny amerických filmov a seriálov Najväčšia hollywoodska kríza za 60 rokov: herci a scenáristi štrajkujú. Končí sa nakrúcanie väčšiny amerických filmov a seriálov 13. júla 2023, 18:06

Zvýšia sa aj základné platy pre scenáristov filmov pre streamingové služby. Za film s rozpočtom viac ako 30 miliónov dolárov dostanú 100-tisíc dolárov (18 % nárast) a bonusy (residuals) sa zvýšia o 26 %. 

Streamingové služby sa zaviazali poskytovať údaje o sledovanosti seriálov scenáristickým odborom (na verejnosť sa zrejme nedostanú a nevieme, do akej miery budú skutočne transparentné).

Odbory WGA zverejnili kompletnú sumarizáciu najdôležitejších bodov, kompletné zmluvy s každým detailom a aj detailný prehľad toho, čo scenáristi na začiatku požadovali, čo im bolo AMPTP ochotné dať a nakoniec na čom sa dohodli. 

Adam Conover je jeden z členov rady WGA. Ako píše v príspevku na sociálnej sieti X (predtým Twitter) nižšie, AMPTP im nakoniec vyhovelo v požiadavkách, pri ktorých dlhý čas tvrdili, že v žiadnom prípade neustúpia.

Druhý najdlhší štrajk hollywoodskych scenáristov (v roku 1988 trval štrajk 153 dní) v histórii sa končí (aj keď nie úplným) víťazstvom pre scenáristov, ktorí pre seba dokázali vybojovať férovejšie podmienky. Na rade je ukončenie štrajku hercov zastúpených odbormi SAG-AFTRA. Keď sa to AMTPT podarí, znovu sa začnú nakrúcania filmov a seriálov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia