Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
21. júla 2023, 16:30
Čas čítania 6:37
Dominik Vetrák

Hollywood štrajkuje proti AI, streamingu a nízkym platom: Za všetko vraj môže Netflix a streamingové služby

Hollywood štrajkuje proti AI, streamingu a nízkym platom: Za všetko vraj môže Netflix a streamingové služby
Zdroj: Getty Images North America/Mario Tama/Staff
FILMY A SERIÁLY HOLLYWOODSKY ŠTRAJK HERCOV
Uložiť Uložené

Riaditelia zarábajú desiatky miliónov a bežní herci vraj nemajú na zdravotné poistenie a nájom.

Hollywood sa búri voči umelej inteligencii, nízkym platom a streamingu. Keď sa pozrieme do minulosti, pochopíme, že to bolo len otázkou času. Primárnym dôvodom obidvoch predošlých veľkých štrajkov (scenáristi a herci v roku 1960 a herci znovu v 1980) bol príchod nových technológií.

Odporúčané
Najväčšia hollywoodska kríza za 60 rokov: herci a scenáristi štrajkujú. Končí sa nakrúcanie väčšiny amerických filmov a seriálov Najväčšia hollywoodska kríza za 60 rokov: herci a scenáristi štrajkujú. Končí sa nakrúcanie väčšiny amerických filmov a seriálov 13. júla 2023, 18:06

Najskôr chceli lepšie podmienky a zmenu zmlúv po nástupe televízie a neskôr pri vzniku VHS a ďalších fyzických nosičov. Filmový priemysel sa menil, štúdiá začali zarábať peniaze na ďalších produktoch a herci chceli svoj kúsok z koláča. Ani teraz to nie je inak.

Herci, scenáristi a všetci v štábe pracujú na základe zastaraných podmienok a zmlúv. Tie odzrkadľujú dobu spred streamingu, ktorý úplne zmenil toto odvetvie, a štrajkujúci tvrdia, že ťahajú za kratší koniec.

V minulosti zarábali státisíce, dnes sú to centy

Azda najväčším kameňom úrazu sú takzvané residuals, čo je v podstate bonusová výplata hercovi/scenáristovi/režisérovi či inému tvorcovi za to, že jeho film/seriál opakovane vysiela nejaká televízna stanica či streamingová služba. 

Napríklad herci zo seriálu Priatelia takto dostávajú každý rok milióny dolárov (v roku 2015 zarobili dokopy 20 miliónov dolárov). V súčasnosti však už štúdiá vyplácajú hercov vopred. Seriál sa môže napríklad na Netflixe stať gigantickým hitom, pričom podľa starého systému by tvorcovia a herci dostávali stovky tisíc dolárov ročne. Po novom však môžu dostávať len niekoľko tisíc dolárov. Vo väčšine prípadov sú to dokonca len desiatky či stovky dolárov. 

Ako príklad môže poslúžiť herec Mark Proksch. Za vedľajšiu rolu v jednej sérii The Office dostal viac peňazí z residuals než za všetkých päť sérií komediálneho seriálu What We do in the Shadows, kde hrá jednu z hlavných rol.  

Vedľajšia herečka Kimiko Glenn z jedného z prvých obrovských seriálov Orange is the New Black zarába ročne na residuals 27 dolárov.

@terrencecaptainplanet Kimiko Glenn shares her receipts where she only received $27 in residuals for ‘Orange is the New Black’. #SAGAFTRAstrike #KimikoGlenn #OrangeIsTheNewBlack #WorkersUnite #UnionStrong #GeneralStrike ♬ original sound - Captain Planet

Prečo sú residuals pre tvorcov a hercov kľúčové?

Herci a tvorcovia trávia veľkú časť roka hľadaním nových pracovných ponúk a čakaním na začiatok nakrúcania. Niektorých hercov je možné vidieť za rok aj v dvoch-troch seriáloch, ale ide o malé roly s krátkym nakrúcaním, takže nemajú reálne veľa práce a dostanú za to almužnu.

Odporúčané
Skončil sa najdlhší štrajk hollywoodskej histórie. Herci porazili štúdiá a získali lepšie platy a podmienky Skončil sa najdlhší štrajk hollywoodskej histórie. Herci porazili štúdiá a získali lepšie platy a podmienky 12. novembra 2023, 17:54

Niektorí herci a tvorcovia tak nedostávajú výplaty aj celé mesiace, než si nájdu nový projekt. Práve residuals im počas tohto obdobia pomáhajú uživiť sa. Keďže sú v posledných rokoch v takých nízkych hodnotách, herci začínajú mať veľké problémy s platením nájmu a veľa z nich si nemôže dovoliť ani zdravotné poistenie.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 140951 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia