Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Cezaar.
30. septembra 2023, 10:30
Čas čítania 5:48

CE ZA AR 2023: Hlasuj za favorita jedinečnej slovenskej architektúry. Pozri si, aké diela sú nominované

CE ZA AR 2023: Hlasuj za favorita jedinečnej slovenskej architektúry. Pozri si, aké diela sú nominované
Zdroj: Ce za ar
KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Budovy, interiéry, exteriéry a fenomény. Pozri si to najlepšie z architektonickej scény Slovenska.

Slovenská komora architektov už po 22. raz oceňuje to najkvalitnejšie zo súčasnej slovenskej architektúry prostredníctvom významnej ceny CE ZA AR. Motto tohto ročníka #spoluvarchitektúre odráža nielen estetickú kvalitu a trvácnosť realizácií, ale dbá aj na ich energetickú a sociálnu udržateľnosť. 

Ako táto téma nadväzuje na skôr deklarované, no stále aktuálne posolstvo #regenerácia, približuje predsedníčka SKA, architektka Nora Vranová: „Aj vďaka Cene za architektúru CE ZA AR vidíme, že diela, ktoré sú pripravované zodpovedným a transparentným postupom súťaže návrhov, vytvárajú udržateľné stavebné prostredie. Iba porovnávaním možných podôb stavebných investícií vieme smerovať energiu do projektov, ktoré neškodia životnému prostrediu a sú prospešné pre rozvoj spoločnosti a medziľudských vzťahov.“

Do ocenenia bolo prihlásených 95 diel, z ktorých porota vybrala 21 nominácií v šiestich kategóriách:

  • rodinné domy,
  • bytové domy,
  • občianske budovy a priemyselné budovy,
  • interiér,
  • exteriér,
  • fenomény architektúry.

Hlasovanie je jednoduché a anonymné. Navštív stránku https://cezaar.tv/, pozri si všetky diela a klikni na tlačidlo „Hlasujte za toto dielo/vote“. Hlas bude možné udeliť aj počas slávnostného galavečera CE ZA AR, keď sa dozvieš aj mená umelcov v ostatných kategóriách. Na webe nájdeš všetky architektonické diela, no my sme vybrali niekoľko z nich. Čítaj ďalej.

Rodinné domy

Na rade

Render zobrazuje projekt rodinného domu pre mladú štvorčlennú rodinu na malom pozemku v bratislavskom Starom Meste. Je spojením nadštandardného bývania a citlivého prístupu k prostrediu.

Architekti: Samuel Zeman, Lukáš Kordík, Andrej Šabo, Štefan Polakovič. Foto: Tomáš Manina
Architekti: Samuel Zeman, Lukáš Kordík, Andrej Šabo, Štefan Polakovič. Foto: Tomáš Manina Zdroj: CE ZA AR

Na pozemku pôvodne stáli dva objekty – jednopodlažný rodinný dom a murovaný záhradný domček. Architekti sa rozhodli pre projekt novostavby, ktorý nadväzuje na pôvodné riešenie.

Interiér projektu Na rade.Interiér projektu Na rade.Interiér projektu Na Rade.
Zobraziť galériu
(3)

Dom režiséra

Tento „levitujúci“ dom je stvorený na oddychovanie nielen počas letných dní. Projekt Dom režiséra sa nachádza blízko zelene a vodnej hladiny, takže o pobyt v prírode v tomto prípade nie je núdza.

Architekti: Peter Rakšány, Jonáš Karásek. Foto: Marika Majorová, Jonáš Karásek, Patricia Schafferová.
Architekti: Peter Rakšány, Jonáš Karásek. Foto: Marika Majorová, Jonáš Karásek, Patricia Schafferová. Zdroj: Ce za ar

Výhodou projektu je, že pod domom je dodatočný priestor, ktorý sa aktívne využíva. Počas leta môže slúžiť ako úkryt pred horúčavami.

Interiér a exteriér Domu režiséra.Interiér a exteriér Domu režiséra.Interiér a exteriér Domu režiséra.Interiér a exteriér Domu režiséra.
Zobraziť galériu
(4)

Hrnčiarska

V centrálnej pamiatkovej zóne mesta Modra (Hrnčiarska ulica) sa nachádzajú rodinné domy, ktoré sú navrhnuté ako rekonštrukcia a novostavba. Sú oddelené a zároveň aj spojené hradbou – konkrétne pôvodným mestským opevnením zo začiatku 17. storočia.

Architekt: Jana Konečná. Foto: Martin Frič.
Architekt: Jana Konečná. Foto: Martin Frič. Zdroj: CE ZA AR

Projekt zahŕňal tri stupne obnovy: obnaženie hradby, rekonštrukcia existujúceho domu z 19. storočia a novostavba. A výsledok? Dva rodinné domy v klasickej dispozícii – dom a stodola.

Architekt: Jana Konečná. Foto: Martin Frič.Architekt: Jana Konečná. Foto: Martin Frič.Architekt: Jana Konečná. Foto: Martin Frič.Architekt: Jana Konečná. Foto: Martin Frič.
Zobraziť galériu
(4)

Bytové domy

Rezidencia Valčíkova

Dve z nominovaných realizácií sa nachádzajú v zahraničí a rezidencia Valčíkova je jedna z nich. Tento 5-podlažný bytový dom sa nachádza vo vilovej štvrti Holešovičky v Prahe.

Architekti: Ilja Skoček, Rudolf Netík. Foto: Filip Šlapal.
Architekti: Ilja Skoček, Rudolf Netík. Foto: Filip Šlapal. Zdroj: Ce za ar

Autori projektu ho riešili z architektonického a materiálového hľadiska tak, aby bol citáciou rôznych motívov z okolitej prvorepublikovej zástavby. Zámerom bolo, aby sa dom začlenil do susednej zástavby a splynul tak s okolím.

Architekti: Ilja Skoček, Rudolf Netík. Foto: Filip Šlapal.Architekti: Ilja Skoček, Rudolf Netík. Foto: Filip Šlapal.Architekti: Ilja Skoček, Rudolf Netík. Foto: Filip Šlapal.
Zobraziť galériu
(3)

Kolísky

Kolísky je dizajnérsky koncept bytového komplexu v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica. Komunitný vnútroblok je plný zelene, predzáhradiek a miest, kde sa vyhrajú aj deti. V blízkosti sa nachádza lesopark, oblasť Záhorie a vo vzdialenosti dostupnej MHD centrum mesta.

Architekti: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Imrich Vaško, Aleš Hradecký, Emanuel Zatlukaj, Juraj Murín, Branislav Groch, Jakub Vydra, Teodor Pongó, Júlia Jackulíková. Foto: Tomáš Manina.
Architekti: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Imrich Vaško, Aleš Hradecký, Emanuel Zatlukaj, Juraj Murín, Branislav Groch, Jakub Vydra, Teodor Pongó, Júlia Jackulíková. Foto: Tomáš Manina. Zdroj: Ce Za Ar

Bytovky vynikajú svojimi terasami a troma typickými podlažiami s hybridizovanými konštrukciami balkónov s atmosférou záhradných altánkov s popínavou zeleňou. 

Architekti: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Imrich Vaško, Aleš Hradecký, Emanuel Zatlukaj, Juraj Murín, Branislav Groch, Jakub Vydra, Teodor Pongó, Júlia Jackulíková. Foto: Tomáš Manina.Architekti: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Imrich Vaško, Aleš Hradecký, Emanuel Zatlukaj, Juraj Murín, Branislav Groch, Jakub Vydra, Teodor Pongó, Júlia Jackulíková. Foto: Tomáš Manina.Architekti: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Imrich Vaško, Aleš Hradecký, Emanuel Zatlukaj, Juraj Murín, Branislav Groch, Jakub Vydra, Teodor Pongó, Júlia Jackulíková. Foto: Tomáš Manina.
Zobraziť galériu
(3)

Nový svet/Obnovený šarm rokov sedemdesiatych – diel I, II

Sedemdesiate roky žijú naďalej. Teda je to tak v prípade bytového domu Nový svet, ktorý stojí v Bratislave pri Horskom parku. „Bytovka“ pochádza zo 70 rokov, avšak bola obnovená tak, aby stále zachovala jej pôvodná identita.

Architekti: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj. Foto: Matej Hakár, Filip Šlapal.
Architekti: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj. Foto: Matej Hakár, Filip Šlapal. Zdroj: Ce za ar
Architekti: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj. Foto: Matej Hakár, Filip Šlapal.Architekti: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj. Foto: Matej Hakár, Filip Šlapal.Architekti: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj. Foto: Matej Hakár, Filip Šlapal.
Zobraziť galériu
(3)

Brizolitová omietka, kabrincový obklad či mozaikové parkety pomohli zachovať originálnu materialitu. Výsledkom niekoľkoročného procesu je kvalitné zateplenie obvodového plášťa, obnova spoločných priestorov a rozšírenie lodžií smerom do záhrady.

Občianske a priemyselné budovy

Kancelárska budova MTS B3

Na Orave nájdeš budovu, ktorá svojimi krivkami zapadá do tejto hornatej krajiny. Kancelárska budova MTS B3 drevenými prvkami fasády odkazuje na typický konštrukčný materiál v regióne. Tmavá škála farieb má pripomínať zabudnuté drevené stavby v okolí.

Architekti: Richard Koseček, Ján Kuva, Ján Jacko, Andrej Valent, Vladimír Kobliška, Ákos Takács. Foto: Vlado Veverka, Juraj Laclavík, Ákos Takács.
Architekti: Richard Koseček, Ján Kuva, Ján Jacko, Andrej Valent, Vladimír Kobliška, Ákos Takács. Foto: Vlado Veverka, Juraj Laclavík, Ákos Takács. Zdroj: CE ZA AR

Kancelária MTS B3 má slúžiť zamestnancom ako miesto, kde nájdu pohodlie a dobrý priestor na prácu. Ak by si si chcel pozrieť túto stavbu, sprav si výlet do Krivej.

Architekti: Richard Koseček, Ján Kuva, Ján Jacko, Andrej Valent, Vladimír Kobliška, Ákos Takács. Foto: Vlado Veverka, Juraj Laclavík, Ákos Takács.
Architekti: Richard Koseček, Ján Kuva, Ján Jacko, Andrej Valent, Vladimír Kobliška, Ákos Takács. Foto: Vlado Veverka, Juraj Laclavík, Ákos Takács.
Architekti: Richard Koseček, Ján Kuva, Ján Jacko, Andrej Valent, Vladimír Kobliška, Ákos Takács. Foto: Vlado Veverka, Juraj Laclavík, Ákos Takács.
Zobraziť galériu
(3)

Mestský úrad v Leopoldove

Mestský úrad v Leopoldove nie je len obyčajnou budovou, ale aj komplexom, ktorý autori nazývajú „miestom“ v meste. Tento komplex pozostáva z pôvodnej budovy premenenej na mestskú knižnicu, novostavby integrujúcej v sebe požadované funkcie a verejného priestoru medzi nimi.

Architekti: Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Juraj Červený. Krajinný architekt: Rastislav Mochnacký. Foto: Matej Hakár.
Architekti: Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Juraj Červený. Krajinný architekt: Rastislav Mochnacký. Foto: Matej Hakár. Zdroj: ce za ar

V rámci vnútornej štruktúry má úrad priestorovo artikulované tri najvýznamnejšie priestory: sobášnu sálu, veľkú zasadaciu miestnosť a kanceláriu primátora. Tieto rozdelené miestnosti majú reprezentovať „kolektívnu skúsenosť“, „demokraciu“ a „reprezentáciu moci“.

Architekti: Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Juraj Červený.
Krajinný architekt: Rastislav Mochnacký. Foto: Matej Hakár.Architekti: Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Juraj Červený.
Krajinný architekt: Rastislav Mochnacký. Foto: Matej Hakár.Architekti: Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Juraj Červený.
Krajinný architekt: Rastislav Mochnacký. Foto: Matej Hakár.
Zobraziť galériu
(3)

Warm Nest – onkologický denný stacionár

Architekti mali za úlohu vytvoriť priestor pre ľudí s neľahkou diagnózou. Warm Nest má evokovať psychickú pohodu a pokoj. V rámci projektu spolupracovali so psychológom a s architektom, ktorý sa zaoberá vplyvom priestoru na ľudskú psychiku.

Architekti: Viktor Mikovčák, Martin Mikovčák, Michiel DE Backer, Ondrej Vavro, Radovan Hnidka, Monika Balalová, Milan Ščury, Barbora Šimašková, Beata Varechova, Menno Cramer. Foto: BoysPlayNice, Jakub Skokan, Martin Tůma.
Architekti: Viktor Mikovčák, Martin Mikovčák, Michiel DE Backer, Ondrej Vavro, Radovan Hnidka, Monika Balalová, Milan Ščury, Barbora Šimašková, Beata Varechova, Menno Cramer. Foto: BoysPlayNice, Jakub Skokan, Martin Tůma. Zdroj: ce za ar

Každá jedna miestnosť prechádzala analýzou a diskusiami o rozdielnych stupňoch intimity priestoru. Túto architektúru nájdeš v Belgicku v meste Knokke-Heist.

Architekti: Viktor Mikovčák, Martin Mikovčák, Michiel DE Backer, Ondrej Vavro, Radovan Hnidka, Monika Balalová, Milan Ščury, Barbora Šimašková, Beata Varechova, Menno Cramer. Foto: BoysPlayNice, Jakub Skokan, Martin Tůma.Architekti: Viktor Mikovčák, Martin Mikovčák, Michiel DE Backer, Ondrej Vavro, Radovan Hnidka, Monika Balalová, Milan Ščury, Barbora Šimašková, Beata Varechova, Menno Cramer. Foto: BoysPlayNice, Jakub Skokan, Martin Tůma.Architekti: Viktor Mikovčák, Martin Mikovčák, Michiel DE Backer, Ondrej Vavro, Radovan Hnidka, Monika Balalová, Milan Ščury, Barbora Šimašková, Beata Varechova, Menno Cramer. Foto: BoysPlayNice, Jakub Skokan, Martin Tůma.
Zobraziť galériu
(3)

Interiér

TB Lobby

Tatra banku sprevádzala vizuálna premena. Vstupné priestory sú viac otvorené a zjednodušené. Hlavným motívom ťažiska je valec, ktorý definuje medená intarzia. Pri tejto architektúre bolo dôležité vrstvenie, priehľady, práca s materiálmi a so štruktúrami.

Architekti: Branislav Loskot, Jaroslav Takáč, Peter Kukučka, Veronika Mandincová. Foto: Matej Hakár.
Architekti: Branislav Loskot, Jaroslav Takáč, Peter Kukučka, Veronika Mandincová. Foto: Matej Hakár. Zdroj: CE ZA AR

Dizajn podhľadu sa vytvoril mnohonásobným opakovaním 3D logotypu Tatra banky. Motív valca sa opakuje vo fragmentoch deliacich zásten, ktorých vrstvenie umožňuje vnímať viacero vizuálnych a funkčných plánov samotného lobby.

Architekti: Branislav Loskot, Jaroslav Takáč, Peter Kukučka, Veronika Mandincová. Foto: Matej Hakár. Architekti: Branislav Loskot, Jaroslav Takáč, Peter Kukučka, Veronika Mandincová. Foto: Matej Hakár. Architekti: Branislav Loskot, Jaroslav Takáč, Peter Kukučka, Veronika Mandincová. Foto: Matej Hakár.
Zobraziť galériu
(3)

Zázrak prírody – Človek v čase a priestore

Prírodovedecké múzeum v Bratislave je obohatené o expozíciu, v ktorej zaniká priestor a čas. Zázrak prírody – Človek v čase a priestore je „jaskyňou“, ktorá posúva exponáty o level vyššie. Autori sa v tomto výtvarno-priestorovom riešení vyhrali s metaforami objavovania a kontrastmi.

Architekti: Peter Masár, Dušan Veverka, Jakub Tóth. Foto: Eva Benková.
Architekti: Peter Masár, Dušan Veverka, Jakub Tóth. Foto: Eva Benková. Zdroj: CE ZA AR

Po obvode miestnosti sa nachádzajú monitory s prezentáciami, kde si môžeš pozrieť vedecké ilustrácie, grafické časové osi, grafy a typografie. V priestoroch nájdeš aj vnorené vitríny vrátane kostry vloženej do zeme. Expozícia taktiež obsahuje interaktívnu líniu, ktorú divák ovláda dotykom ruky na paneloch.

Architekti: Peter Masár, Dušan Veverka, Jakub Tóth. Foto: Eva Benková.Architekti: Peter Masár, Dušan Veverka, Jakub Tóth. Foto: Eva Benková.Architekti: Peter Masár, Dušan Veverka, Jakub Tóth. Foto: Eva Benková.
Zobraziť galériu
(3)

IOKO

Vnútorný priestor obchodu s dizajnom okuliarov, ktorý nie je klasickou prevádzkou optiky. Architekt preto musel vytvoriť jedinečný priestor pre nezávislý dizajn. Autor interiéru používal materiály, z ktorých sa vyrábajú handmade rámy z prírodných materiálov. Základ materiality interiéru teda pozostáva z hliny, dreva a ocele.

Architekt: Alan Prekop. Foto: Jakub Gulyas.
Architekt: Alan Prekop. Foto: Jakub Gulyas. Zdroj: ce za ar

Showroom pozostáva z piatich hlavných objektov, ktoré pôsobia ako solitéry, ale zároveň aj ako abstraktný obraz okuliarov. K hlavným prvkom patria vlnený displej a hlinený stôl, ktorý vyrábala výtvarná keramička.

Exteriér

Grape festival 2022

Pokiaľ si pravidelným návštevníkom slovenského festivalu Grape, isto vieš, že udalosť nie je len o hudbe, ale aj umení. Na každom ročníku sa účastníci kochajú umeleckými dielami a architektúrou, ktorú organizátori starostlivo plánujú.

Architekti: Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Radoslav Hamara, Šimon Voštinár. Foto: Lousy Auber, Radoslav Hamara.
Architekti: Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Radoslav Hamara, Šimon Voštinár. Foto: Lousy Auber, Radoslav Hamara. Zdroj: CE ZA AR

Architektúra na festivale neslúži len na okrasu, ale má aj svoj účel. Či už ide o oddychové, alebo hudobné zóny. Príkladom je vchod na festival popod dutú pyramídu a hlavný stage, ktorý tvoril 32 metrov vysoký trojuholník s premostením ponad pódium.

Architekti: Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Radoslav Hamara, Šimon Voštinár. Foto: Lousy Auber, Radoslav Hamara.Architekti: Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Radoslav Hamara, Šimon Voštinár. Foto: Lousy Auber, Radoslav Hamara.Architekti: Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Radoslav Hamara, Šimon Voštinár. Foto: Lousy Auber, Radoslav Hamara.
Zobraziť galériu
(3)

Revitalizácia okolia Pamätníka obetiam extrémizmu

Obnova okolia Pamätníka obetiam extrémizmu v bratislavskom Sade Janka Kráľa vytvorila z pôvodnej parkovacej plochy dôstojný priestor pre verejnosť. Návštevníci parku si tu môžu oddýchnuť, no zároveň si aj pripomenúť dosah násilného činu. Stret rôznych názorov vyjadruje križovanie hlavných komunikácií.

Krajinný architekt: Katarína Monček. Foto: Marek Velček.
Krajinný architekt: Katarína Monček. Foto: Marek Velček. Zdroj: CE ZA AR

Staré dreviny reprezentujú históriu a nové zase most do budúcnosti. Pamätník je centrum priestoru a dominantný bod kompozície s pietnym charakterom.

Krajinný architekt: Katarína Monček. Foto: Marek Velček.Krajinný architekt: Katarína Monček. Foto: Marek Velček.
Zobraziť galériu
(2)

Mestský park v Karlovej Vsi/Park Suchá Vydrica

Park má byť miestom na oddych, relax a voľnočasové aktivity. A presne toto sa snažili dosiahnuť architekti pri tvorbe Parku Suchá Vydrica, ktorého priestor sa pôvodne javil ako voľná lúka. Problémom boli husté inžinierske siete pod zemou. Autori však vymysleli koncept, ktorý bude aspoň spĺňať aspekty športového parku.

Krajinní architekti: Eva Wernerová, Ivana Citarová, Dávid Grega, Tomáš Pozdech – architekt, autor skateparku a drobnej architektúry. Foto: Tomáš Manina, Tomáš Pozdech, Ivana Citarová.
Krajinní architekti: Eva Wernerová, Ivana Citarová, Dávid Grega, Tomáš Pozdech – architekt, autor skateparku a drobnej architektúry. Foto: Tomáš Manina, Tomáš Pozdech, Ivana Citarová. Zdroj: CE ZA AR

A tak vznikol koncept Parku Suchá Vydrica, ktorý pozostáva z reprezentatívnej promenádovej časti a aktívnej centrálnej plochy.

Krajinní architekti: Eva Wernerová, Ivana Citarová, Dávid Grega, Tomáš Pozdech – architekt, autor skateparku a drobnej architektúry. Foto: Tomáš Manina, Tomáš Pozdech, Ivana Citarová.Krajinní architekti: Eva Wernerová, Ivana Citarová, Dávid Grega, Tomáš Pozdech – architekt, autor skateparku a drobnej architektúry. Foto: Tomáš Manina, Tomáš Pozdech, Ivana Citarová.Krajinní architekti: Eva Wernerová, Ivana Citarová, Dávid Grega, Tomáš Pozdech – architekt, autor skateparku a drobnej architektúry. Foto: Tomáš Manina, Tomáš Pozdech, Ivana Citarová.
Zobraziť galériu
(3)

Fenomény architektúry

Nový pavilón urgentného príjmu – Nemocnica Bojnice

Projekt rieši nový pavilón urgentného prímu I. typu v Bojniciach s vybavením nadregionálneho významu. Poloha je v rámci areálu nemocnice zvolená tak, aby vzniklo plynulé prepojenie s operačnými sálami a novou prístupovou cestou pre vozidlá RZP.

Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher. Foto: Tomáš Manina.
Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher. Foto: Tomáš Manina. Zdroj: CE ZA AR
Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher. Foto: Tomáš Manina.
Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher. Foto: Tomáš Manina. Zdroj: CE ZA AR
Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher. Foto: Tomáš Manina
Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher. Foto: Tomáš Manina Zdroj: CE ZA AR
Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher. Foto: Tomáš Manina.
Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher. Foto: Tomáš Manina. Zdroj: CE ZA AR

Nový pavilón je založený na princípe oddelených vstupov pre chodiacich pacientov a pacientov, ktorých dovezie RZP. Strecha je riešená ako oddychové miesto s príjemnou zeleňou a je prístupná z detského oddelenia.

Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher. Foto: Tomáš Manina.Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher. Foto: Tomáš Manina.Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher. Foto: Tomáš Manina
Zobraziť galériu
(3)

Norma

Kto povedal, že z obyčajných verejných toaliet nemôže vzniknúť dizajnová kaviareň? V Piešťanoch nájdeš kaviareň Normu, ktorá medzi okolitou zeleňou vyplnila „hluché miesto“ mestského parku. 

Architekti: Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Tomáš Vrtek. Foto: Martina Ulehlová, Daniel Kordík.
Architekti: Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Tomáš Vrtek. Foto: Martina Ulehlová, Daniel Kordík. Zdroj: CE ZA AR

Na prítomnosť zelene reaguje kaviareň svojimi otvorenými fasádami. Jej krytá lodžia koncentruje výhľad na mestský život ulíc. Interiér je kombináciou betónu, ocele a dreva a jej červená polica so schodmi odkazuje na blízky Dom umenia.

Architekti: Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Tomáš Vrtek. Foto: Martina Ulehlová, Daniel Kordík.Architekti: Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Tomáš Vrtek. Foto: Martina Ulehlová, Daniel Kordík.Architekti: Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Tomáš Vrtek. Foto: Martina Ulehlová, Daniel Kordík.
Zobraziť galériu
(3)

Rekonštrukcia, dostavba a modernizácia areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave

Obnova a dostavba areálu Slovenskej národnej galérie bola pre architektov mimoriadne komplexnou úlohou. Súbor stavieb a priestorov pozostáva z mnohých umeleckých slohov. Komplex je zložený z barokovej architektúry, neskorej moderny architektúry 70. rokov od V. Dedečka a súčasnej architektúry.

Architekti: Martin II. Kusý, Pavol Paňák, Martin III. Kusý, Mária Michalič-Kusá, Jana Paňáková, Vladimír Dedeček – 60. – 70. roky. Foto: Matej Hakár, Ján Kekeli.
Architekti: Martin II. Kusý, Pavol Paňák, Martin III. Kusý, Mária Michalič-Kusá, Jana Paňáková, Vladimír Dedeček – 60. – 70. roky. Foto: Matej Hakár, Ján Kekeli. Zdroj: ce za ar

SNG má byť štruktúrou prepájajúcou centrum mesta s dunajským priestorom. No najmä má ponúknuť zážitok z umenia a inšpirovať radikálnym susedstvom rôznych autonómnych architektúr a ich jedinečnými výstavnými priestormi.

Architekti: Martin II. Kusý, Pavol Paňák, Martin III. Kusý, Mária Michalič-Kusá, Jana Paňáková, Vladimír Dedeček – 60. – 70. roky. Foto: Matej Hakár, Ján Kekeli.
Architekti: Martin II. Kusý, Pavol Paňák, Martin III. Kusý, Mária Michalič-Kusá, Jana Paňáková, Vladimír Dedeček – 60. – 70. roky. Foto: Matej Hakár, Ján Kekeli.
Architekti: Martin II. Kusý, Pavol Paňák, Martin III. Kusý, Mária Michalič-Kusá, Jana Paňáková, Vladimír Dedeček – 60. – 70. roky. Foto: Matej Hakár, Ján Kekeli.
Zobraziť galériu
(3)

Pokiaľ si zvedavý aj na víťazov minulého roka CE ZA AR 2022, môžeš si prečítať náš článok. O tohtoročnom víťazovi rozhoduje práve tvoj hlas. Tak čo, už si si našiel svojho favorita?

Domov
Zdieľať
Diskusia