Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
15. augusta 2023, 9:00
Čas čítania 1:47
Adriana Královičová

FOTO: Išiel by si bývať do kláštora? Architekti zmenili budovu z 18. storočia v Rožňave na štýlové ubytovanie

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Neskorobarokový objekt stojí priamo v centre mesta. Budova sa takmer dve dekády nevyužívala.

Historický kláštor v Rožňave zmenil vďaka ateliéru Sadovsky & Architects svoju tvár. Na projekte pracovali architekti Oliver Sadovský a Martin Červienka. Neskorobaroková budova sa nevyužívala takmer dve dekády. Priestory s pôvodnými klenbovými stenami dostali nový minimalistický dizajn, pýšia sa jemnou farebnou paletou.

Zachovaná zostala aj omietka, ktorá do súčasného nového „šatu“ maximálne zapadá. „Návrh je minimalistický, podčiarkuje myšlienku jednoduchého a nenáročného prostredia kláštora. Dôraz sa kládol na použitie tradičných materiálov. Drevo v kombinácii s pôvodnými omietkami prispieva k útulnosti a vytvoreniu príjemnej atmosféry pre hostí. Nutné zásahy kvôli hygienickému jadru a kuchynkám boli minimalizované a realizované s opatrnosťou, aby sa zachovala autenticita,“ opisuje projekt ateliér Sadovsky & Architects. 

Príbeh františkánskeho kláštora siaha do začiatku 18. storočia. V druhej polovici 20. storočia sa v dôsledku nastolenia nového režimu zmenila jeho funkcia a neskôr postupne začal chátrať. Ide o budovu, v ktorej sídli kultúrno-kreatívne centrum Kláštor, ktoré vytvorilo občianske združenie Otvor dvor. Vďaka tomu vzniklo kultúrne centrum s viacerými funkciami, ako napríklad co-working, ateliéry, kaviareň, kníhkupectvo. Ateliér Sadovsky & Architects oslovili na premenu ubytovacích jednotiek.

Odporúčané
Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu 30. apríla 2024, 13:30

Architekti mali v rámci zadania zrekonštruovať dva apartmány. K obnove pristupovali citlivo a s rešpektom, pracovali spolu s lokálnym združením s cieľom zachovať historickú hodnotu diela a vytvoriť priestory zodpovedajúce súčasným potrebám ubytovania. Pozri sa na šikovný výsledok, v ktorom cítiť atmosféru historických priestorov a zároveň vidieť architektonicky kvalitné riešenia.

architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, dizajn
Zdroj: Sadovsky & Architects/ Matej Hakár

Praktickosť apartmánu je na prvom mieste 

Apartmány sú zariadené tak, aby návštevníkom poskytli komfortné ubytovanie s vlastnou hygienou a kuchynkou. Samotný interiér je zostavený z nevyhnutných, no kvalitných nábytkových prvkov. Zámerom architektov bolo vytvoriť priestor, ktorý neponúka rozptýlenie, ale skôr upriamuje pozornosť na to podstatné. Prioritou bola praktickosť a minimalizovanie „zbytočností“. Pri svojej práci sa vo veľkej miere inšpirovali okolitým prostredím a historickým kontextom.

V apartmáne prevládajú neutrálne farby. Čo sa týka materiálu, architekti stavili na drevo, ktoré dominuje pri nábytku aj podlahe. To spolu s jemnými odtieňmi vytvára priam „zenovú“ atmosféru. Zaujímavým detailom sú aj klenby, ktoré priestoru dodávajú úplne iný rozmer. 

architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, dizajn architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, dizajn architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, dizajn architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, dizajn
Zobraziť galériu
(9)

Hosť by mal cítiť, že sa nachádza v historickej budove kláštora, v objekte, ktorý má nejakú históriu a príbeh. „Ten sa da čítať napríklad na odkrytých vrstvách maľoviek na klenbách. Základným materiálom je drevo, na podlahách a v stavbách hygienických boxov sú použité borovicové bielené dosky, nábytok je z masívneho jaseňa. Zároveň vo zvolenej neutrálnej palete nepôsobia zásahy invazívne a návštevníkovi poskytujú autentickú atmosféru kláštora,“ približujú architekti.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko 29. apríla 2024, 10:00

V kláštore návštevníci nájdu štyri dvojposteľové izby hostelového typu a dva apartmány (3- a 4-posteľový). Izby v budove bývalého františkánskeho kláštora sú na prvom poschodí. Okrem toho sa pýši kaviarňou Rajský dvor, kníhkupectvom Artforum aj co-workingom. Počas celého roka kultúrno-kreatívne centrum v Rožňave pripravuje pre ľudí koncerty, diskusie a kvízy. Noc v dvojlôžkovom apartmáne stojí 77 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia