Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.
3. februára 2023, 11:00
Čas čítania 1:17
Richard Balog

FOTO: Apartmánové domy na úpätí hôr ťa prekvapia jedinečným prepojením tradičného a moderného

FOTO: Apartmánové domy na úpätí hôr ťa prekvapia jedinečným prepojením tradičného a moderného
Zdroj: Tomáš Slavík
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Architekti z ateliéru CL3 stavili na jednoduché poňatie stavieb s voľným prepisom tvaroslovia pôvodnej architektúry chránenej krajinnej oblasti Jeseníky. Výsledok je božský.

Spojenie starého s novým funguje vo väčšine prípadov skvelo a platí to aj v architektúre. Dnes sa o tom presvedčíš vďaka projektu dvoch apartmánových domov z portfólia známeho českého ateliéru CL3.

Tím architektov v zložení Roman Gale, David Bureš a Radek Pasterný navrhol súbor stavieb na úpätí hôr v obci Filipovice v Chránenej krajinnej oblasti Jeseníky. Inšpiráciu našli v miestnej tradičnej architektúre a výsledok ich dvojročnej práce je pastvou pre oči. 

Projekt s pracovným názvom Apartmány Jeseníky sa rozprestiera na pozemku s výmerou 2 375 štvorcových metrov, zatiaľ čo úžitková plocha oboch budov (každej zvlášť) je na úrovni okolo 1 100 štvorcových metrov. Náklady na výstavbu prekročili hranicu 2,5 milióna eur a kolaudácia prebehla v roku 2020.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá interiér domu nadšencov streetwearu, rapu a moderného umenia. Bratislavskému bývaniu dominujú čisté línie FOTO: Takto vyzerá interiér domu nadšencov streetwearu, rapu a moderného umenia. Bratislavskému bývaniu dominujú čisté línie 30. januára 2023, 11:00

Architekti poňali návrh stavieb až minimalisticky jednoducho a ide o voľný prepis tvaroslovia pôvodnej architektúry v Jeseníkoch. Základnú hmotu na obdĺžníkovom pôdoryse ukončuje klasická sedlová strecha. Oba domy sú kompletne obložené typickým materiálom miestneho pôvodu – smrekovým šindľom v prírodnom vyhotovení. Všetok použitý materiál pochádza z okolitých lesov a v okolí je prítomný všade vrátane fasád stodôl, ale aj štítov obytných domov. 

Vzhľad domov vychádza z pôvodnej miestnej architektúry.
Vzhľad domov vychádza z pôvodnej miestnej architektúry. Zdroj: Tomáš Slavík

V kontraste s mäkkým smrekovým obkladom, ktorý postupom času stmavne, sú výrazné farebné lodžie so sklenenými mozaikami a spoločne so štvorcovými oknami definujú charakter objektov. Stavbám dodávajú farebný akcent, hravosť aj punc moderného dizajnu. 

Obytné časti sú prispôsobené súčasným moderným štandardom so železobetónovými monolitickými stropmi, zatiaľ čo strecha so sedlovým tvarom je z dreva. Spoločné priestory ponúkajú nadčasový vzhľad v kombinácii s kvalitným vyhotovením. 

Stavby boli s ohľadom na horské prostredie navrhnuté tak, aby fungovali maximálne samostatne – jediným dodávaným médiom je elektrina. Kúrenie zabezpečuje tepelné čerpadlo s technológiou zem – voda a pre spoločné priestory je použitá vzduchová rekuperácia. Voda pochádza z vlastnej studne s vodárňou. 

Na záver len dodáme, že ide o jedno z najatraktívnejších vyhotovení apartmánových domov v horskom prostredí na území Slovenska a Česka, ktoré sme videli. Takto si predstavujeme dokonalé prepojenie tradícií so súčasnosťou. Skvelá práca.

Galéria fotografií je prácou Tomáša Slavíka

JeseníkyJeseníkyJeseníkyJeseníky
Zobraziť galériu
(21)
Domov
Zdieľať
Diskusia