Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Semtex.
11. augusta 2022, 13:00
Čas čítania 6:31
Sponzorovaný obsah

Z posprejovaných vlakov do galérií: Poznáš tieto svetové aj slovenské legendy street artu?

Z posprejovaných vlakov do galérií: Poznáš tieto svetové aj slovenské legendy street artu?
Zdroj: Unsplash / Ioana Cristiana
KULTÚRA UMENIE
Uložiť Uložené

Hovoria ti niečo mená ako Keith Haring, Basquiat či Daor?

Prechádzaš mestským podchodom, ktorý má svoje najlepšie časy dávno za sebou. Neveril si, že toľko odtieňov sivej dokáže existovať. Tvoj pohľad však pritiahne farebná maľba, ktorá na špinavej stene doslova žiari. Zastavíš sa, aby si obdivoval dielo neznámeho umelca alebo mykneš plecami a ideš ďalej? 

Subkultúra street artu, ktorá v minulosti predstavovala rebéliu a nespútanosť, sa počas posledných rokov stáva viac uznávanou formou umenia. Maľby sa zo stien presunuli do galérií, na oblečenie aj obaly každodenných produktov. Street art inšpiroval nielen ďalších umelcov, ale ovplyvnil aj kultúru a spoločnosť ako takú. 

Inšpirovala sa ním aj značka Semtex pri vzniku novej funkčnej vody Street Water, ktorá ťa podporí presne v tom, čo potrebuješ. Street kultúra totiž nie je len o popísanej stene, je to aj o hádzaní si na kôš s kamarátmi po škole, o šnúrke namiesto opasku či o rape znejúcom z reproduktoru. Vnímanie street kultúry ako niečoho špinavého a vulgárneho sa rozhodol zmeniť aj Semtex Street Water podporou projektu Ihrisko. Spolu s umelcami tak menia zašednuté a chátrajúce ihriská na farebné umelecké diela, ktoré pritiahnu mladých, ktorí tu svoj voľný čas bežne netrávia. A so street artom neostali len pri ihriskách. Maľby zdobia aj párty vagóny, ktoré toto leto so Semtexom dotvárajú atmosféru na festivaloch Hip Hop Žije a Hudba Žije.

zisti viac
semtex street water
Zdroj: Semtex

Kedysi by akákoľvek pouličná maľba spôsobila vlnu rozhorčenia, dnes sú pomaľované ihriská vítanou zmenou. Za rozvojom street art kultúry a umenia stojí niekoľko známych mien, ktorých diela stoja za revolúciou tohto umeleckého smeru. Poď sa s nimi zoznámiť a zisti, ako sa ich maľby dostali z vagónov do galérií či na oblečenie

Od vojenských odkazov k mainstreamu

Za prvú formu grafitov by sme mohli označiť prehistorické jaskynné maľby či hieroglyfy v hrobkách faraónov. Verziu, ktorá sa viac podobá tej dnešnej, tvorili americkí vojaci počas druhej svetovej vojny. Na miestach, ktorými prechádzali, zanechali odkaz „Kilroy was here“ (Kilroy bol tu) spolu s jednoduchou kresbou plešatého chlapa s veľkým nosom. Karikatúrou si navzájom vyjadrovali súdržnosť a podporovali sa na diaľku v ťažkých chvíľach. 

Street art sa začal dostávať do povedomia približne začiatkom 70. rokov s rozvíjacou sa subkultúrou hip-hopu v New Yorku, ktorá okrem hudby a módy ovplyvnila vznik novej formy vizuálneho umenia. Prví street art umelci sa prezývali tageri („taggers“), v uliciach nechávali značky a štylizované podpisy. Najznámejší boli TAKI 183 a JULIO 204. Súperili o to, kto bude mať najvýraznejšie tagy na najlepších miestach. „Tagovačky,“ ktoré dnes vidíš na každom kroku, boli populárne už pred desiatkami rokov. 

grafity
Zdroj: Unsplash/Louis Droege

Tageri chceli, aby ich diela videlo čo najviac ľudí, a preto sa obľúbeným „plátnom“ stali vozne vlakov a metra. Jednoduché podpisy fixkou či sprejom sa stávali čoraz farebnejšími a zložitejšími, až sa z nich vyvinuli grafity. 

Začiatkom 80. rokov sa pouličné umenie začalo meniť. Autori netvorili diela založené iba na texte, pridávali obrázky, ilustrácie. Začali experimentovať s rôznymi technikami a materiálmi, ako napríklad sprejovanie podľa šablóny a lepenie koláží s pšeničnou pastou.

Jean-Michel Basquiat 

Je považovaný za priekopníka street artu, keďže svoje umenie dostal z ulíc až do galérií. Jean-Michel Basquiat bol maliar – samouk a svojimi podpismi pod pseudonymom SAMO spočiatku označoval ulice New Yorku. Už vtedy začínal vzbudzovať pozornosť médií, čo ešte viac vyvrcholilo po tom, čo spoznal Andyho Warhola. 

Svoje tagy rozvinul do typickej trojcípej korunky a motívov, ktoré oslavovali afroamerickú kultúru, kritizovali rasizmus, nespravodlivosť a pokrytectvo. Jeho maľby boli charakteristické energickými čmáranicami, záhadnými symbolmi, postavami, maskami či lebkami. 

I napriek svojmu krátkemu životu, zomrel ako 27-ročný na predávkovanie heroínom, stihol zanechať nielen vo svete umenia silnú stopu. Jeho diela sú umiestnené v prestížnych galériách a dodnes žijú v rámci kolaborácií s rôznymi značkami, napríklad Converse, Dr. Martens či DC. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Estate of Jean-Michel Basquiat (@basquiatofficial)

Keith Haring

Ďalším významným menom vo svete street artu bol popri Basquiatovi aj Keith Haring, pre ktorého sú typické výrazné farebné, ale aj čierno-biele maľby rôznych štylizovaných postavičiek s charakteristickými hrubými líniami. Po príchode do New Yorku v roku 1978 objavil undergroundovú scénu mladých hudobníkov a umelcov, medzi ktorých patril aj Jean-Michel Basquiat.

keith haring street art
Zdroj: Unsplash/Ben Allan

Rovnako ako Basquiat začínal v podchodoch metra, kde si ako podklad zvolil netypicky namiesto vagónov nepoužívané čierne reklamné panely, na ktoré kreslil bielou kriedou. Počas piatich rokov zaplnil svojimi kresbami viaceré stanice a podchody, vďaka čomu získal dosť pozornosti. Zanedlho vystavoval v galérii, tvoril animáciu pre bilbord na Times Square alebo vytváral dizajn pre hodinky Swatch či spolupracoval na reklamnej kampani pre Absolut vodku.  

Haring sa v dielach venoval aktivizmu a LGBTQ komunite. Po tom, čo dostal AIDS, sa snažil zvýšiť povedomie o tejto zákernej chorobe a založil vlastnú charitatívnu organizáciu. Podobne ako u Basquiata, aj jeho diela môžeš vidieť vo viacerých spoluprácach nielen módnych značiek a nemožno poprieť, že sú stálou inšpiráciou súčasných umelcov. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Keith Haring Foundation (@keithharingfoundation)

Shepard Fairey 

Najvplyvnejší umelec moderného street artu je politickým a environmentálnym aktivistom a kritici ho označili ako Andyho Warhola tejto generácieJeho diela upozorňujú na spoločenské otázky ako napríklad kontrola zbraní a klimatické zmeny. Možno ani netušíš, že jeho dielo poznáš – čierno-biely štylizovaný portrét bojovníka označovaného menom Andre the Giant, ku ktorému neskôr pribudol nápis v červenom pásiku OBEY. Dnes už skôr výraz známy pre značku oblečenia

Ďalším ikonickým dielom sa stal plagát s názvom Hope, ktorý zobrazuje Baracka Obamu. Ten vytvoril nezávisle v období pred prezidentskými voľbami v roku 2008. Kampaň budúceho prezidenta tento plagát prevzala, vďaka čomu dosiahol vplyv, aký sa pravdepodobne nepodaril žiadnemu umeleckému dielu predtým. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Shepard Fairey (@obeygiant)

Niektoré plagáty poskytuje zadarmo na svojom webe či prostredníctvom médií, aby ich mohli využiť demonštranti a aktivisti. Mnohé jeho výtvory vrátane Obey či Hope sa stali doslova kultovými, keďže ich umelecký štýl si prepožičiavajú umelci aj značky po celom svete. 

Banksy 

Najzáhadnejšia a rozhodne najznámejšia postava street artu – Banksy. Vo svojich dielach využíva iróniu, satiru a nebojí sa kritizovať a poukazovať na rôzne spoločenské problémy. Priťahuje pozornosť nielen svojou anonymitou, ale aj originálnymi umeleckými prejavmi, medzi ktorými nie sú len obyčajné maľby v uliciach – napríklad obraz, ktorý sa priamo na aukcii sám skartoval či pomaľovaný živý slon.

Banksy neskôr vystavoval svoje práce v galériách, no zostal verný aj pouličnému humoru. V roku 2000 vyrobil 100 000 falošných britských bankoviek, na ktorých bola fotografia princeznej z Walesu Diany a text Bank of England pozmenil na Banksy of England. Na svojej výstave Barely Legal v roku 2006 v Los Angeles, ktorá prilákala dav celebrít vrátane Brada Pitta a Angeliny Jolie, si prenajal živú samicu slona, ktorú pomaľoval rovnakým červeno-zlatým vzorom ako tapetu za ňou.

Jeho tvorba sa predáva na aukciách za milióny dolárov. Banksy sa stal jedným z prvých streetartových umelcov, ktorí sú súčasťou komerčného trhu s umením. Grafity väčšinou zdobia budovy dočasne, no jeho diela pretrvali pre súčasnú hodnotu, aj keď v čase svojho vzniku boli považované za nelegálne. Mnohí majitelia budov profitovali z toho, že sa stali „vlastníkmi“ pôvodného Banksyho.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Banksy (@banksy)

Spomínaní umelci sú len špičkou ľadovca, no rozhodne sú najzaujímavejšími postavami, ktoré udali tomuto umeleckému smeru nový rozmer. Keďže je veľmi úzko spojený s kultúrou, ktorá vzniká na ulici a často je odpoveďou na aktuálne dianie, stále sa vyvíja. Umelci využívajú pri tvorbe rôzne techniky, vytvárajú nielen statické diela, ale aj rôzne „performance“ alebo projekcie. Mestá si ich stále častejšie najímajú na to, aby skrášlili verejné priestory. 

Aj Slovensko je rodiskom uznávaných street art umelcov 

Nie je tomu inak ani na Slovensku a aj napriek tomu, že sme malou krajinou, street art tu má silnú základňu. Medzi najznámejších priekopníkov patrí Daor, ktorého grafity môžeš vidieť na vagónoch vlakov doteraz. Avšak nielen na Slovensku, maľoval aj v kolíske street artu – v New Yorku. 

Keď sa povie street art a Slovensko, nemožno vynechať Diana, ktorý je spoluzakladateľom a art directorom značky Life Is Porno. V rámci značky vytvárajú oblečenie so street art motívmi, rôzne podujatia a v minulosti aj Fobidden Spot, ktorý bol spojením galérie a co-workingu.

Dian patrí k najvýraznejším umelcom na česko-slovenskej scéne, pretože street art posunul na inú úroveň. Pred pár rokmi cestoval po najväčších metropolách a vytváral veľkolepé muraly v New Yorku, Varšave, Bratislave a Prahe. Skombinoval street art s videom a vytvoril animované diela priamo na stene. Jeho Brooklyn Bullshit Elephant bol časopisom Brooklyn Street Art a Huffington Post zaradený medzi 15 najpopulárnejších muralov roku 2015

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dian (@colorsbydian)

Aj vďaka spomínaným umelcom sa z opovrhovaných tagov a malieb v uliciach stal street art uznávaným umeleckým smerom. Prepája generácie, ktoré v uliciach trávia svoj voľný čas, ale aj rôzne komunity – skaterov, umelcov či športovcov. Lepšiemu menu pre street art pomáhajú aj rôzne značky, ktoré presúvajú pouličné maľby na svoje produkty, obaly a niekedy ich využívajú aj pre reklamu. 

Street art, ktorý spojil umenie a pohyb

Podobným prepojením úzko spojeným s pouličným umením je projekt Ihrisko, ktorý vznikol ešte minulý rok a zabudnuté ihriská na sídliskách premenil na funkčné umelecké diela. Iniciatíva vznikla s podporou novej Semtex Street Water, ktorej hlavným cieľom je dať ihriskám nový život a motivovať mládež k pohybu. Prvé opravené ihrisko bolo otvorené v máji v Košiciach, ďalšie sa realizovalo začiatkom júla v Bratislave a v Česku pribudne ihrisko v Hradci Králové.

semtex, projekt ihrisko
Zdroj: Semtex

S Ihriskom Semtex uviedol novú funkčnú vodu Semtex Street Water, ktorá sa na prvý pohľad odlišuje dizajnom. Novinka nemá street len v názve, aj obal tejto funkčnej vody sa inšpiroval street artom. Vodu inšpirovanú energickou a nespútanou subkultúrou môžeš skúsiť hneď v troch príchutiach, každá obsahuje inú kombináciu vitamínov a minerálov. Sú bez kofeínu a taurínu.

ochutnaj novinku
semtex street water
Ihrisko pred a po premaľovaní. Zdroj: Semtex
  • Focus s príchuťou grapefruitu obsahuje horčík. Ten pomáha rýchlejšie odbúrať únavu a prispieva k lepšej pozornosti.
  • Immunity s mandarínkovou príchuťou obsahuje vitamíny B3 a B9, ktoré posilňujú imunitný systém.
  • Recover s príchuťou manga je izotonická voda s aminokyselinami BCAA, ktoré podporujú regeneráciu svalov po fyzickom výkone.  
semtex
Zdroj: Semtex

Každé umelecké dielo hovorí nejaký príbeh. Street art sa najmä v minulosti vyznačoval tým, že ho rozprával nahlas. Koho tvorba ťa zaujala najviac? Najbližšie, keď sa budeš prechádzať mestom alebo cestovať po svete, venuj chvíľku umeniu, ktoré je okolo teba. Kúsok street artu si teraz môžeš vziať na cesty v podobe novej Semtex Street Water.

Domov
Zdieľať
Diskusia