Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. apríla 2022, 8:30
Čas čítania 5:15
Dominik Vetrák

RECENZIA: Severance je zatiaľ najlepší seriál roka 2022

RECENZIA: Severance je zatiaľ najlepší seriál roka 2022
Zdroj: Apple TV+
FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY SEVERANCE
Uložiť Uložené

Severance ťa uchváti. Po pár epizódach sa pristihneš, že na seriál nevieš prestať myslieť.

Seriálu Severance od streamovacej služby Apple TV+ sme veľa pozornosti nevenovali. Dali sme mu šancu až po odporúčaní našich kamarátov a vôbec sme neoľutovali. Boli sme však radi, že sme o ňom nič nevedeli, keďže intenzita úvodnej epizódy sa zvyšuje v prípade, že nevieš, čo sa na obrazovke deje.

Mysteriózny úvod

Seriál sa začína ženou, ktorá sa prebúdza na kancelárskom stole uprostred zamknutej miestnosti. Nepamätá si, kto je, ako sa volá a ani nič ďalšie zo svojho života. Vie však pracovať s počítačmi a má všetky základné informácie o fungovaní sveta. Helly R. (Britt Lower) zisťuje, že dobrovoľne podstúpila zákrok zvaný severance (oddelenie), po ktorom sa jej pracovné a súkromné životy oddelili.

Odporúčané
10 najlepších seriálov a filmov na Apple TV+ 10 najlepších seriálov a filmov na Apple TV+ 29. marca 2022, 13:30

Kým je v práci, nepamätá si vôbec nič z toho, čo jej vonkajšie ja (takzvané outie) robí. Nevie ani to, či má deti alebo iné vzťahy. Pokojne teda môže svojho partnera s niekým podvádzať vo firme a vôbec o tom nevedieť. Je však Helly tá istá osoba ako jej vonkajšia identita? Seriál kladie množstvo morálnych a etických otázok, ktoré vyplývajú z takzvaného severance, teda oddelenia.

Morálnosť a etickosť oddelenia

Je morálne ospravedlniteľné vytvoriť v podstate druhú osobnosť a odoprieť jej akékoľvek informácie o jej živote? Je morálne v poriadku, že nepoznajú iný život než ten odohrávajúci sa v práci?

Len čo totiž nastúpia do výťahu smerom na parkovisko, ich osobnosti sa prepnú, takže ich vnútorné identity (takzvané innies) žijú len počas ôsmich hodín v pracovnom týždni. Pamätajú si výhradne to, ako opúšťajú prácu, a následne sa „prebúdzajú“, keď do nej vstupujú. V ich očiach to môže vyzerať aj ako novodobé otroctvo. 

Severance Apple TV+ seriál mindfuck mysteriózne sci-fi tip na seriál
Zdroj: Apple TV+

Široká verejnosť však o tom všetkom nevie. Rovnako ako nevie, že firma Lumon, ktorá od svojich zamestnancov požaduje, aby takzvané oddelenie (severance) podstúpili, ich fyzicky a psychicky týra. Z práce nemôžu odísť a nemôžu v nej skončiť, keďže o tom rozhodujú ich vonkajšie identity. Ani tie pritom často nevedia, že ich vnútorné osobnosti trpia. 

Helly je len jednou z nich. V prvý pracovný deň spoznáva aj Irvinga (John Turturro), Dylana (Zach Cherry) a Marka (Adam Strong), ktorí tiež dobrovoľne podstúpili oddelenie. Bohužiaľ, seriál sa v prvej sérii zameriava takmer výhradne na vnútorné identity postáv a čo sa týka tých vonkajších, niečo sa dozvedáme iba o Markovi, ktorý je hlavnou postavou. 

Odporúčané
10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 11. januára 2024, 9:30

Vonkajšie identity ostatných postáv spoznáš až vo finálovej epizóde, ktorá si absenciu týchto dejových línií obháji dobrým spôsobom. Nič to však nemení na tom, že ako divák si zvedavý na to, kým sú v skutočnosti a aké boli ich dôvody na podstúpenie oddelenia a prácu pre Lumon. 

Severance Apple TV+ seriál mindfuck mysteriózne sci-fi tip na seriál
Zdroj: Apple TV+

Priprav sa na cliffhangery

Ako divák pritom počas celého seriálu stále túžiš po ďalších a ďalších odhaleniach, ktoré však v niektorých prípadoch neprídu ani vo finálovej epizóde. Niektoré časti sa končia takzvanými cliffhangermi, keď tvorcovia naznačia nejakú dôležitú a napínavú scénu, ale následne ju nedokončia. Čakať každý týždeň na odpovede bolo náročné, ale svedčí to o tom, ako veľmi sa nám seriál dostal pod kožu. 

Neprekáža nám ani to, že samotné finále prvej série sa skončilo veľkým cliffhangerom, keďže ešte predtým nám tvorcovia odhalili viacero dejových zvratov. Akurát sme čakali, že scéna s Helly vo finále bude dlhšia a dostane viac priestoru. 

Geniálne natočené napínavé scény

Samotné finále sa dá označiť len za majstrovské umenie v tvorbe napätia. Počas celej epizódy sme boli nervózni, napätí a neistí, čo sa vlastne stane. Až šesť z celkovo deviatich epizód režíroval herec a režisér Ben Stiller (Secret Life of Walter Mitty, Tropic Thunder).

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Stiller znova potvrdil, že je špičkový režisér, a Severance je jeho doteraz najlepšou režisérskou prácou. Bravúrne zvláda vytvoriť napínavé scény a vyžíva sa v postupnom budovaní mysterióznosti naprieč celým seriálom. 

Severance Apple TV+ seriál mindfuck mysteriózne sci-fi tip na seriál
Zdroj: Apple TV+

Dokázal v nás vzbudiť záujem, rozhorčenie, znechutenie, údiv, napätie a zhrozenie v priebehu niekoľkých scén. Skvelo kombinuje satiru a čiernohumornú kritiku kancelárskych prostredí v korporátnych zamestnaniach. Dokáže skĺbiť prvky viacerých žánrov v scénach, v ktorých to celkom ľahko vôbec nemuselo fungovať. Úžasným príkladom je tanečná scéna zo siedmej epizódy, ktorej niet čo vyčítať. 

Klaustrofobické kancelárske prostredie

Silnou stránkou seriálu je aj jeho nezameniteľný vizuál a využívanie dosť obmedzeného množstva farieb a kulís v pracovnom prostredí. Strach a teror, ktorý dokážu vytvoriť uzatvorené a úzke koridory kancelárskeho prostredia, sú niekedy intenzívnejšie ako strašidelné scény s príšerami.

Viac vplývajú na psychickú nepohodu postáv a divákov z dlhodobého hľadiska, čo je dôležitejšie pri budovaní charakteru postáv a pri sledovaní ich postupnej charakterovej evolúcie. 

Severance Apple TV+ seriál mindfuck mysteriózne sci-fi tip na seriál
Zdroj: Apple TV+

Dizajnéri tohto seriálu si zaslúžia nesmierne veľkú pochvalu za vytvorenie skvelo vyzerajúcich pľacov, v ktorých režiséri následne vytvorili nesmierne neprívetivú atmosféru. Miestami sa nám zdalo, že tvorcovia tohto seriálu hrali hru Control od fínskeho štúdia Remedy, ktorá sa odohráva v podobnom prostredí (a má podobne záhadnú výkonnú radu firmy). Seriál Severance je zároveň skvelo natočený.

Fantastický strih a kamera

Bola radosť sledovať unikátne kamerové zábery, skvelý výber uhlov a kompozíciu scén, ktoré kameramani a režisér zachytili. Opäť sa musíme vrátiť k tanečnej scéne, ktorá vďaka svetlám, zvuku, kamere a pár pohybom postáv povedala tak veľa, či už išlo o priame, alebo o nepriame náznaky Milchickovej nadradenosti a kancelárskej atmosféry s „predátorom“ na čele. 

Odporúčané
Nabitý október na Netflixe. Uvidíme novú sériu Lupina, sexuchtivých puberťákov a Chrisa Evansa s Emily Blunt ako podvodníkov Nabitý október na Netflixe. Uvidíme novú sériu Lupina, sexuchtivých puberťákov a Chrisa Evansa s Emily Blunt ako podvodníkov 4. októbra 2023, 16:30

Seriál exceluje aj vo výstavbe vzťahov medzi postavami, vďaka čomu potom scény ako táto fungujú absolútne dokonale. Pomáha aj to, že herec John Turturro predniesol tieto tri slová tak presvedčivo, že sme jeho nenávisť voči postave Milchicka „cítili“ až v kostiach.

Severance Apple TV+ seriál mindfuck mysteriózne sci-fi tip na seriál
Zdroj: Apple TV+

Postava Milchicka, ktorý dozerá na zamestnancov, je famózna. Ide o záporáka, no jeho nasadenie, odhodlanie a oddanosť svojej role vo firme z neho vytvárajú veľmi zaujímavú postavu. Milchick sa v očiach zamestnancov snaží tváriť, že je na ich strane a že ich podporuje, no je až bolestivo viditeľné, že sa snaží o pravý opak. Herec Tramell Tillman to zahral úžasne hneď v dvoch rovinách.

Presvedčivé výkony hercov

V tej prvej hovoríme o samotnom akte hrania tejto postavy, v tej druhej o tom, ako presvedčivo podal slizkého nadriadeného, z ktorého sršia jeho pravé záujmy. Zahral to tak, že divákovi a aj postavám v seriáli je jasné, že to bol úmysel. Tillman však zďaleka nie je jediným úžasným hercom. Každý jeden z hlavných hercov tu odvádza vynikajúcu prácu.

Potešilo nás, že John Turturro opäť potvrdil, aký je úžasný herec a že je veľká škoda, ak si ho niekto uložil v hlave len ako „toho herca z filmov Transformers“, keďže vďaka svojmu talentu môže ponúknuť omnoho viac. Jeho scény s hercom Christopherom Walkenom boli všetky do jednej uveriteľné a obaja herci sa dokonale trafili do atmosféry, akú seriál v daných scénach potreboval vyvolať.

Severance Apple TV+ seriál mindfuck mysteriózne sci-fi tip na seriál
Zdroj: Apple TV+

Potešila nás aj herečka Britt Lower ako nádherná Helly R. Pri jej postave pomohlo, že ju hrala neopozeraná a neznáma herečka. Ak by sme pokračovali, recenzia by bola nekonečná, a tak len zhrnieme, že všetci herci boli v prvej sérii úžasní. 

Odporúčané
Nové filmy a seriály v septembri 2023 Nové filmy a seriály v septembri 2023 31. augusta 2023, 9:30

Potešilo nás aj to, že seriál netrpí až takým veľkým množstvom nelogických momentov. Iste, kde-tu by sa niečo dalo vyčítať, no nie je to až také rušivé. Počas prvej série sme napríklad niekoľkokrát pochybovali o tom, že by mali hlavné postavy toľko priestoru na túlanie sa po firme. Našťastie sa ukázalo, že aj to malo svoj dobrý dôvod.

Severance je mysteriózny sci-fi seriál s množstvom dejových tajomstiev. Je vynikajúco natočený a zahraný, takže sa ti vryje do hlavy a budeš o ňom rozmýšľať vždy, keď ho aktuálne nebudeš pozerať. Teraz je už k dispozícii na Apple TV+ celá prvá séria, takže ak sa do nej pustíš, do nasledujúceho dňa si ju možno aj celú pozrieš. 

Severance Apple TV+ seriál mindfuck mysteriózne sci-fi tip na seriál
Zdroj: Apple TV+

Prekážalo nám, že seriál si niektoré tajomstvá prenesie minimálne do druhej série. V posledných dvoch častiach nám úplne nesadol herecký výkon Patricie Arquette, ktorá oproti predošlým epizódam už nepôsobila ako nepríjemná, ale skôr len ako otravná záporáčka.

Postupné budovanie príbehu a zápletky malo veľa pozitívnych efektov, no vyplynul z toho aj jeden negatívny. Chvíľu trvalo, kým na nás seriál začal pôsobiť intenzívnym dojmom a vzbudzovať emócie. To však sú už len detaily. Aj preto udeľujeme prvej sérii Severance deväť a pol bodu z desiatich.  

P. S. Apple TV+ už ohlásilo aj druhú sériu. Bude mať 10 epizód.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia