Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. decembra 2022, 16:30
Čas čítania 5:05
Dominik Vetrák

10 najlepších seriálových epizód roka 2022, ktoré sme sledovali so zatajeným dychom

10 najlepších seriálových epizód roka 2022, ktoré sme sledovali so zatajeným dychom
Zdroj: AMC/HBO
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Toto je 10 najlepších častí, ktoré kvalitou prevyšujú celý zvyšok seriálu.

Vynikajúce televízne epizódy môžeš vidieť ako v kvalitných, tak slabších seriáloch. V tomto výbere by sa teda pokojne mohol ocitnúť aj priemerný či slabý seriál, ako napríklad Obi-Wan Kenobi, no vďaka poslednej epizóde by tu mal miesto.

Videli sme však ešte kvalitnejšie seriálové epizódy a náhoda chcela, že všetky z nich boli tento rok fantastické, takže neurobíš chybu, ak ich uvidíš celé, a nielen tie časti, ktoré dnes pochválime. 

V článku nebudeme vysvetľovať, o čom seriály sú. Ak sa o nich chceš dozvedieť viac, klikni na ich názov s modrým odkazom. Ak oceňuješ našu prácu s odporúčaním kvalitných seriálov a chceš mať prehľad, aké seriály vyberieme tento rok ako najlepšie, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

1. The Bear – Review (1. séria, 7. časť)

Tento seriál sme začali pozerať len vďaka internetovému šumu a skvelým ohlasom na fórach. Neoľutovali sme to. V recenzii sme mu udelili 9/10 a pri siedmej epizóde sme takmer nedýchali. Tvorcovia ju totiž nakrútili celú na jeden záber bez akéhokoľvek strihu. Herci ani štáb teda nesmeli urobiť jedinú chybu.

Odporúčané
Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy 19. marca 2024, 15:00

Epizódu postavili na napínavých udalostiach počas nesmierne stresujúcej chvíle v kuchyni. The Bear sa totiž odohráva v chaoticky fungujúcej kuchyni plnej ľudí, ktorých povahy vytvárajú časovanú bombu. 

The Bear seriál
Zdroj: Hulu

2. Euphoria – Stand Still Like a Hummingbird (2. séria, 5. časť)

Vďaka tejto epizóde mala Zendaya sošku Emmy za najlepší ženský herecký výkon v seriáli istú. Zendaya tu hrá závislú tínedžerku Rue, ktorej matka nájde v taške drogy. Rue začne vyvádzať, pretože drogy patria nebezpečnej dílerke, a ak ich nevráti, hrozí jej obrovské nebezpečenstvo.

Navyše má absťák a rozhodne sa, že jej nič nebude stáť v ceste. Jej mladšia sestra a matka sledujú, ako sa ich dom premieňa na pekelné miesto plné nadávok, nenávisti, hnevu, strachu a vybičovaných emócií. Zendaya nás tu svojím hereckým výkonom posadila na zadok a autenticky zobrazila, aké depresívne a bolestivé je žiť a vyrovnávať sa s drogovo závislým členom rodiny. Bravó. 

Euphoria
Zdroj: HBO

3. Severance – The We We Are (1. séria, 9. časť)

Rozhodovali sme sa medzi veľkolepým finále a neuveriteľne skvelo zrežírovanou a dramaturgicky dokonalou časťou Defiant Jazz (videli sme v ňom úžasnú tanečnú sekvenciu). Ben Stiller sa určite neurazí, že sme si nakoniec vybrali finále The We We Are. Obe epizódy totiž zrežíroval on a dokázal, aký je úžasný režisér. 

Odporúčané
10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 11. januára 2024, 9:30

V poslednej časti prvej série odpovedal na niekoľko otázok z predošlých častí, nalákal nás na pokračovanie a vybudoval napätie spôsobom, ako to dokážu len najschopnejší režiséri. Do poslednej sekundy sme nevedeli, čo sa na konci stane, a miestami sme na obrazovku pozerali s otvorenými ústami. Severance je najlepším novým, originálnym seriálom tohto roka a táto geniálne nakrútená epizóda to len potvrdila. 

Severance Apple TV+ seriál mindfuck mysteriózne sci-fi tip na seriál
Zdroj: Apple TV+

4. Better Call Saul – Plan and Execution (6. séria, 7. časť)

Better Call Saul je úplne iný seriál než Breaking Bad. Jimmy alias Saul v ňom robí darebáctva, ale nekončia sa tak tragicky ako v Breaking Bad. V tejto epizóde sa však Jimmyho a Kimine neetické kroky, ktoré podnikli voči istej blízkej osobe, skončili devastačne a navždy zmenili ich životy. Sledovať reakcie Jimmyho a Kim, keď si uvedomili, čo spôsobili, bolo emotívne a deprimujúce.

Tvorcom sme už tradične z technickej stránky nemohli vytknúť nič a z tej hereckej je to rovnaká pesnička – Rhea Seehorn, Bob Odenkirk, Patrick Fabian a Tony Dalton tu boli neuveriteľní. 

Better Call Saul
Zdroj: AMC

5. Barry – 710N (3. séria, 6. časť)

Bill Hader si užíva, keď je za kamerou. Ako režisér má pred sebou veľmi zaujímavú budúcnosť, čo dokázal aj v tejto epizóde. Okrem bravúrneho finále s poriadnym zvratom sa postaral aj o najoriginálnejšie nakrútenú akčnú naháňačku v Hollywoode za posledných niekoľko rokov a podarilo sa mu aj niekoľko nádherných kamerových záberov. Je to jedna z epizód, ktorú si maximálne užiješ, aj keď o seriáli nič nevieš. 

Barry
Zdroj: Warner Bros.

6. What We Do in the Shadows – Private School (4. séria, 5. epizóda)

Toto je v prvom rade komediálny seriál a my sme chceli, aby tento článok nebol len o dramatických momentoch. Na tejto epizóde sme sa nasmiali asi najviac, takže tu nesmie chýbať. Iste, niekomu sa zdá tento štýl humoru už vyhrotený, ale ak sa naň naladíš, zaručene sa budeš rehotať na plné hrdlo. Nechceme prezradiť, prečo sa tak stane, a tak nám budeš musieť dôverovať. Ak si rovno pozrieš celý seriál, urobíš si tým láskavosť. 

What we do in the shadows
Zdroj: FX/HBO Max

7. Atlanta – The Goof Who Sat by the Door (4. séria, 8. časť)

Ak by sme ti chceli povedať, prečo je Atlanta označovaná ako afro-surreálny seriál, pustíme ti túto epizódu. Tvorcovia v ňom zobrazujú film o Goofym od Disneyho ako najafroamerickejší film od tohto štúdia. Môže zaň nový riaditeľ štúdia Disney – Afroameričan, ktorý sa na túto pozíciu dostal (ne)šťastnou náhodou.

Odporúčané
10 najlepších seriálov roka 2023 10 najlepších seriálov roka 2023 28. decembra 2023, 14:30

Okolo jeho vzniku vytvorili fiktívnu, šokujúcu históriu plnú vtipných scén, nezabudnuteľných hlášok, a to celé v dokumentárnom štýle, vďaka ktorému budeš hltať jednu scénu za druhou. Priprav sa na horskú dráhu plnú emócií, smiechu a pocitu rozčarovania. 

Atlanta
Zdroj: FX

8. Andor – Rix Road (1. séria, 12. časť)

Opakovali sme sa viackrát a zopakujeme to znova. Andor je brilantný seriál s príliš pomalým rozbehom, ktorý skúša trpezlivosť svojich divákov. Odplatí sa ti za ňu však majstrovskou druhou polovicou prvej série, v ktorej vyčnievajú viaceré časti. Úžasný bol aj útek z väzenia v desiatej epizóde s názvom One Way Out, no nakoniec sme vybrali finále, ktoré podľa nás najlepšie reprezentuje atmosféru, srdce a ducha Star Wars.

Vo finále sa totiž civilisti postavia na odpor Impériu v chladnokrvnej bitke vyprovokovanej na pohrebe dôležitej osoby v meste. Finále je také úžasné najmä vďaka predošlým častiam. Tvorcovia postupne vybudovali dejovú os, počas ktorej sa odohrávajú napínavé a dokonalo nakrútené scény, burcujúce nielen obyvateľov planéty Ferrix, ale aj divákov. Strhujúci strih so zvukovým dizajnom a spleťou prekvapivých udalostí v tebe vyvolá eufóriu.  

Andor
Zdroj: Disney+

9. House of the Dragon – The Lord of the Tides (1. séria, 8. časť)

Nečakali sme, že herec Paddy Considine ako Viserys nás rozplače či privedie k takým emóciám. Po prvej epizóde sme ho nenávideli a po tej ôsmej sme ho beznádejne milovali. Nádherný charakterový prerod podporený životnou rolou Paddyho v seriáli, na ktorom si dal záležať každý jeden jeho tvorca.

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Táto časť podčiarkla všetky devízy produkčných hodnôt, ktoré sme chválili už od prvej časti – fantastickú réžiu, ešte lepší scenár plný pamätných dialógov, prekvapivé dejové zvraty, hudbu či prvotriedne herecké výkony. Záverečné minúty patria vôbec k tomu najlepšiemu, čo televízna tvorba ponúka. Paddy Considine musí vyhrať ocenenie Emmy, obzvlášť po tom, čo sme sa dozvedeli, že improvizoval jednu z dvoch najlepších scén celej epizódy.  

House of the Dragon
Zdroj: HBO

10. The Boys – Herogasm (3. séria, 6. časť)

Šiesta časť mala ponúknuť hranú adaptáciu milovaného komiksového príbehu Herogasm, v ktorom hrdinovia sexujú hlava-nehlava (obrazne aj doslova). Tvorcovia sa však nechceli celú epizódu sústrediť len na sex. Videli sme síce niekoľko zaujímavých nápadov, ako využiť ich schopnosti v sexuálnom ponímaní, ale na komiksovú predlohu to nestačilo.

Táto časť to však všetko vynahradila pekelným tempom, akým sa odohrávali všetky ostatné udalosti. Jedna šialená scéna striedala druhú a vyvrcholili skvelým súbojom medzi Homelanderom, Soldier Boyom a Butcherom. Ak máš rád akciu, necenzurované a brutálne bitky či epizódy bohaté na zaujímavé dejové udalosti bez naťahovania, Herogasm ti ukáže, ako sa to robí. 

The Boys
Zdroj: Amazon Prime

Bonus: Chainsaw Man – Gunfire (1. séria, 8. časť)

Chainsaw Man je v našich očiach najlepším anime tohto roka. Jeho nepredvídateľný dej, charizmatické postavy a špičková animácia (na pomery anime je tento seriál až nevídane detailne animovaný) sú len vrcholom ľadovca opisujúceho, aký špeciálny je.

Odporúčané
Nabitý október na Netflixe. Uvidíme novú sériu Lupina, sexuchtivých puberťákov a Chrisa Evansa s Emily Blunt ako podvodníkov Nabitý október na Netflixe. Uvidíme novú sériu Lupina, sexuchtivých puberťákov a Chrisa Evansa s Emily Blunt ako podvodníkov 4. októbra 2023, 16:30

V ôsmej časti sa nám to potvrdilo, keď nás tvorcovia zanechali hľadieť na obrazovku s otvorenými ústami a nechápavo sledovať, čo sa to, doparoma, práve stalo. Chainsaw Man sa nebojí diváka šokovať a vybrať sa dejovo zaujímavými cestami. Réžia, akčné scény a zvukový dizajn tejto epizódy v spojení s dejovými prekvapeniami (obzvlášť v kontexte predošlej časti) nás zanechali v nemom úžase. 

Chainsaw Man
Zdroj: Crunchyroll
Domov
Zdieľať
Diskusia