Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. marca 2022, 13:30
Čas čítania 5:45
Dominik Vetrák

10 najlepších seriálov a filmov na Apple TV+

FILMY A SERIÁLY PROGRAM APPLE TV+
Uložiť Uložené

Toto je to najlepšie, čo nájdeš na streamovacej službe Apple TV+. Možno ťa prekvapí, koľko kvalitných seriálov a filmov si tam vieš pozrieť.

Apple TV+ je prvou streamovacou službou, ktorej film vyhral na Oscaroch prestížnu kategóriu najlepší film. Vďačiť za to môže dráme CODA, ktorej vysielacie práva odkúpila od jej tvorcov po úspešnej premiére snímky na festivale Sundance za rekordných 25 miliónov dolárov (žiadny iný film kúpený priamo na prestížnom festivale nestál viac). 

Film CODA sa oplatí pozrieť. Keď už budeš mať otvorenú aplikáciu Apple TV+, odporúčame ti, aby si sa v nej rozhliadol a skúsil pár seriálov či filmov. Streamovacia služba existuje len dva a pol roka, no za ten čas stihla rozšíriť svoj katalóg filmov a seriálov na úctyhodnú veľkosť. 

Na Apple TV+ nájdeš desiatky zaujímavých kúskov a v dnešnom článku sa pozrieme na desať z nich, ktoré sme videli a ktoré považujeme za najlepšie. Ak sa ti páčia naše výbery kvalitných filmov a seriálov a chceš viac tipov na program v kinách či na streamingových službách, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

Odporúčané
CODA je podľa Oscarov najlepší film roka. Oplatí sa vidieť? CODA je podľa Oscarov najlepší film roka. Oplatí sa vidieť? 28. marca 2022, 15:38

1. Severance

Do konca prvej série ostávajú už len dve epizódy a my vo vytržení čakáme, čo sa v nich udeje. Od čias seriálu Black Mirror tu zrejme nebolo nič také, čo by tak veľmi evokovalo atmosféru a štýl Black Mirror ako práve seriál Severance. Neradi by sme ti kazili dojem a zážitok z príbehu, takže pokojne ďalšie dva odseky preskoč a vrhni sa na ten štvrtý. Tento seriál je najlepší vtedy, keď si o ňom nič nezistíš.

Severance sleduje partiu zamestnancov firmy Lumon, ktorá má neetické a nehumánne pracovné požiadavky. Ak pre nich chce niekto pracovať, musí si do mozgu implantovať čip, pre ktorý sa mu dokonale oddelia spomienky na prácu a na súkromný život.

Len čo vojde zamestnanec do výťahu, zabudne, kým je a aký život vedie mimo práce. V nekonečnej slučke tak len pracuje a nerobí nič iné. Ak by bol v civilnom živote napríklad ženatý a mal by deti, vôbec by to jeho pracovné ja nevedelo a mohlo si začať nový románik v práci. 

Odporúčané
Seriál Severance je prekvapením roka. Zápletka ako z Black Mirror a skvelí herci ťa namotajú od prvej epizódy Seriál Severance je prekvapením roka. Zápletka ako z Black Mirror a skvelí herci ťa namotajú od prvej epizódy 24. marca 2022, 18:30

Severance má originálnu a unikátnu zápletku. V súčasnosti je ťažké prísť s niečím, čo tu predtým nebolo, takže ťa seriál svojím dejom okamžite namotá a ty budeš hltať jednu epizódu za druhou. Spoločne s postavami budeš odhaľovať temné tajomstvá korporátnej firmy a užiješ si skvelé herecké výkony všetkých zúčastnených. 

2. Afterparty

Prvá séria má osem epizód, z ktorých každá je celkom iná. Nejde pritom o antologický seriál, v ktorých na seba epizódy nenadväzujú. Dej je tu celistvý a každá epizóda je previazaná. Zároveň je však každá z nich štýlovo a žánrovo odlišná. Jedna je animovaná, druhá využíva trilerové postupy, ďalšia je akčnejšia a jedna je dokonca muzikálová.

V každej z epizód totiž detektívka Danner (vynikajúca herečka Tiffany Haddish) vypočúva jedného z ôsmich podozrivých. Všetci sú to spolužiaci zo strednej školy, ktorých spojila stretávka po niekoľkých rokoch. Lenže namiesto alkoholovej zábavy a vzplanutia starých vzťahov čelia možnému väzeniu. Jedného z ich spolužiakov, slávneho speváka Xaviera (Dave Franco), totiž niekto zabil. 

Seriál Afterparty sa do tohto výberu dostal najmä vďaka svojmu originálnemu konceptu a zábavnému riešeniu kriminálneho prípadu. Nie je to zďaleka dokonalá žánrovka, keďže jej chýbajú silnejšie a údernejšie momenty či lepšie odkrývanie prekvapení a dejových zvratov. Kvalitní herci a niekoľko veľmi vydarených epizód ti to však vynahradia.

3. Ted Lasso

Tento seriál v redakcii milujeme a podľa rôznych seriálových fór či Twitteru sa dá predpokladať, že to tak má väčšina sveta. Ide o vtipnú feel-good dramédiu zo športového prostredia. Konkrétne sledujeme anglický futbalový tím Richmond, ktorého novým trénerom sa stal Ted Lasso (Jason Sudeikis) – tréner amerického futbalu. Problémom je, že o klasickom futbale nevie absolútne nič. 

Odporúčané
Konkurencia Netflixu v apríli konečne ukazuje svoju silu. Ktorá streamingová služba zabojuje o najlepší seriál mesiaca? Konkurencia Netflixu v apríli konečne ukazuje svoju silu. Ktorá streamingová služba zabojuje o najlepší seriál mesiaca? 9. apríla 2024, 16:30

Z toho vyplynie množstvo vtipných situácií. Seriál je kvalitný hlavne vďaka svojim charizmatickým postavám. Je úplne jedno, na koho sa jednotlivé epizódy zamerajú. Všetky ich hltáš s obrovským nadšením, pretože si v tomto seriáli zamiluješ absolútne každého. Vlajková loď streamovacej služby Apple TV+ je povinnosťou pre každého fanúšika kvalitnej zábavy. 

4. Central Park

Ide o vtipný animovaný seriál, v ktorom sledujeme rodinku žijúcu pri newyorskom Central Parku. Členovia rodiny si predsavzali, že nedovolia developerom park zničiť a postaviť na jeho mieste nové budovy.

Čelia tak tlaku verejnosti, veľkých firiem a nakoniec sa hádajú aj medzi sebou. Seriál má okrem animovaných prvkov aj hudobné scény a je príjemnou animovanou oddychovkou. Trailer ťa príjemne prekvapí skvelým načasovaním humorných dialógov.

5. Wolfwalkers

Jeden z najlepších filmov na Apple TV+. Minulý rok bol aj nominovaný na Oscara v kategórii najlepší film, vyhralo však štúdio Pixar so svojím animákom Soul (Duša). Wolfwalkers je však oveľa dramatickejší, originálnejší a ostane ti v srdci a v pamäti dlhšie. 

Hlavnou postavou filmu je dievčatko Robyn Goodfellowová, ktorého otec v Írsku loví vzácnu vlčiu svorku. Robyn sa tam spriatelí s Mebh, o ktorej sa hovorí, že patrí ku klanu Wolfwalkers a že sa počas noci dokáže premeniť na vlka.

Spoločne sa vydávajú hľadať stratenú matku Mebh a Robyn preniká hlbšie do sveta Wolfwalkers. Hrozí jej, že sa stane tým, čo chce jej otec zlikvidovať. Tešiť sa môžeš na krásnu animáciu, emotívny a vyspelý príbeh a soundtrack s chytľavými pesničkami. Wolfwalkers je oslavou prírody a zvierat, ktorým ľudia ničia ich svet a zabíjajú ich pre potešenie. 

6. Pachinko

Seriál rozpráva príbeh štyroch generácií jednej kórejskej rodiny. Začína sa okolo roku 1900, keď sledujeme chudobnú rodinu s túžbou odsťahovať sa za lepším životom. Odídu do Japonska, lenže aj tam čelia veľkej diskriminácii.

Odporúčané
Nové seriály a filmy v marci: vysekaný Jake Gyllenhaal, návrat X-Mena a Invincible či vražda Lincolna v konšpiračnom rúchu Nové seriály a filmy v marci: vysekaný Jake Gyllenhaal, návrat X-Mena a Invincible či vražda Lincolna v konšpiračnom rúchu 8. marca 2024, 14:30

S neférovosťou sa musia vyrovnať aj ďalšie generácie rodín. Seriál skáče v čase medzi rokmi, ale aj medzi jednotlivými generáciami a sleduje ich emotívne zážitky. 

V seriáli môžeš čakať romantické prvky, ale aj témy rasizmu a tvorcovia sa venujú aj druhej svetovej vojne a jej dosahu na životy a kultúru ako Japoncov, tak Kórejčanov.

7. For All Mankind

Najväčšie sci-fi od Apple TV+ sa zaoberá alternatívnou minulosťou. V hlavnej úlohe sa predstavil herec Joel Kinnaman (Suicide Squad, House of Cards), ktorý velí tímu astronautov snažiacich sa vyhrať kolonizačný súboj o Mesiac a neskôr aj o Mars medzi ZSSR a USA.

Krajiny sa predbiehajú v tom, ktorá urobí vo vesmíre väčšie pokroky. Ide o alternatívnu minulosť, v ktorej ZSSR zvíťazil nad USA vo vesmírnych pretekoch a ako prvý sa dostal na Mesiac. 

8. Foundation

Legendárna sci-fi knižná séria od Isaaca Asimova je považovaná za nesfilmovateľnú. Knihy totiž skáču v čase o desiatky až stovky rokov, pričom sa opierajú o ďalšie knižné série tohto spisovateľa. Nehovoriac o tom, že existujú aj bonusové pokračovania a knihy zobrazujúce udalosti odohrávajúce sa pred prvými knihami, takzvané prequely. Apple TV+ sa však o sfilmovanie tejto sci-fi ságy pokúsila. 

Odporúčané
Konečne porazili Netflix. HBO Max, Disney+, Apple TV+ a ostatné streamingové služby budú mať vo februári lepšie novinky Konečne porazili Netflix. HBO Max, Disney+, Apple TV+ a ostatné streamingové služby budú mať vo februári lepšie novinky 2. februára 2024, 9:30

Tvorcovia seriálu urobili dosť zmien v deji, v zrode postáv a v samotnom koncepte príbehu. Niektoré zmeny sa tvorcom podarili (ako napríklad dejová línia o dianí v Galaktickom impériu, čo v knihách nebolo), iné zmeny zase kvalite veľmi nepomohli.

Na seriál sa dobre pozerá, pretože je na ňom vidieť drahý rozpočet, čo sci-fi žáner často veľmi potrebuje. Foundation má potenciál stať sa veľkolepým sci-fi, musí však zlepšiť scenár a pokúsiť sa o lepšiu a zábavnejšiu adaptáciu skvelých kníh. 

9. CODA

Aktuálny oscarový víťaz v kategórii najlepší film si ťa získa ako svojou témou, tak vynikajúcimi hercami. Názov CODA (Child of Deaf Parents, a teda dieťa nepočujúcich rodičov) odkazuje na hlavnú postavu – 17-ročnú Ruby. Ona je z celej rodiny jediná, ktorá netrpí sluchovým znevýhodnením. Jej brat aj obaja rodičia sú nepočujúci.

Ruby svojim blízkym pomáha celý život, obzvlášť v ich podnikaní v oblasti rybárčenia. Ide o emotívnu drámu o vyrastaní v rodine, v ktorej sa na mladé dievča spolieha úplne každý a ono si preto nemôže splniť svoj sen bez toho, aby si to vyčítalo. Viac sa o snímke dozvieš v našej recenzii.

10. The Tragedy of Macbeth

V recenzii sme najnovšej dráme režiséra Joela Coena udelili 8/10. Čiernobiela filmová adaptácia slávnej divadelnej hry od Shakespeara sa nadmieru podarila. Nie je to však film, ktorý sadne každému. Dej je vyrozprávaný cez komplikované dialógy a poetické výrazy, ktoré nie je celkom jednoduché pochopiť. Našťastie dialógom pomáha prostredie a dianie na obraze, ktoré skvelo splýva v jeden rozprávačský celok. 

Odporúčané
Aký bude január na Netflixe, HBO Max, Disney+, Apple TV+ a SkyShowtime? (Zoznam nových seriálov a filmov) Aký bude január na Netflixe, HBO Max, Disney+, Apple TV+ a SkyShowtime? (Zoznam nových seriálov a filmov) 31. decembra 2023, 15:00

Od Macbetha nemôžeš čakať veľa akcie a je možné, že ťa pár záberov bude nudiť, keďže občas sú príliš zdĺhavé. Väčšina filmu ťa však bude baviť, teda ak ti neprekáža pomalšie tempo. Tvorcovia filmu si dali záležať na vypracovaní veľkolepých kulís a vytvorili aj originálne vyzerajúce prostredia so skvelou atmosférou.

Samozrejmosťou je vysoká technická kvalita a bravúrne herecké výkony na čele s Denzelom Washingtonom (Denzel bol za túto rolu aj nominovaný na Oscara) a Frances McDormand.

Ďalšie tipy na kvalitné filmy a seriály od Apple TV+: Swansong, The Banker, Finch, Greyhound, Home Before Dark, Little America, Servant, SCHMIGADOON!, Trying, Mythic Quest, Dickinson, The Last Days of Ptolemy Grey, We Crashed, Defending Jacob, The Shrink Next Door, See a množstvo dokumentárnych filmov a seriálov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia