Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2022, 18:30
Čas čítania 1:33
Dominik Vetrák

Seriál Severance je prekvapením roka. Zápletka ako z Black Mirror a skvelí herci ťa namotajú od prvej epizódy

FILMY A SERIÁLY SEVERANCE
Uložiť Uložené

9-dielna prvá séria na Apple TV+ zbiera chválu od recenzentov. Oplatí sa ju vidieť?

Skôr než ti povieme, prečo by si seriálu mal dať šancu, vedz, že by si o ňom nič konkrétne nemal vedieť. Čaro tohto seriálu spočíva v tom, že si o ňom nič neprečítaš a nepozrieš si ani trailer. Zápletka je natoľko originálna a unikátna, že by si prišiel o veľa, keby si ju poznal pred pozretím prvej časti. Skús si teda pozrieť prvý diel na streamovacej službe Apple TV+ a uvidíš, že ťa Severance okamžite zaujme. 

Mark S. (herec Adam Scott) je kancelársky pracovník pre korporátnu spoločnosť Lumon Industries. Tá pracuje s tak citlivými údajmi, že ich potrebuje ochrániť pred okolitým svetom. Jednou z požiadaviek na prácu v tejto firme tak je podstúpiť chirurgický zákrok nazývaný Severance, teda oddelenie.

Odporúčané
RECENZIA: Jackass Forever RECENZIA: Jackass Forever 24. marca 2022, 10:30

Firma zamestnancom oddelí spomienky na prácu a súkromný život, následkom čoho vznikajú v tele človeka dve osobnosti, ktoré o živote toho druhého nič nevedia. Hovoríš si, že by mali byť rovnaké, ale po čase sa oba charaktery začnú odlišovať.

Mark je jedným zo zamestnancov, ktorí sa s oddelením spomienok psychicky vyrovnali. V priebehu seriálu zisťujeme, čo stálo za jeho rozhodnutím a postupne odkrývame tajomstvá spoločnosti, ktorá skrýva oveľa viac než len neetické správanie ku svojim zamestnancom. 

Tip na seriál Severance
Tip na seriál Severance Zdroj: Apple TV+

Severance má originálny príbeh so zápletkou, ktorá sa ti okamžite dostane pod kožu. Sledovať dvojité životy rovnakých ľudí je fascinujúce a tvorcovia skvelo pracujú aj s odhaľovaním tajomstiev a dejových zvratov, takže sa nebudeš vedieť dočkať na novú epizódu. Aktuálne už vydali šesť z celkových deviatich epizód prvej série, ktorá sa vysiela exkluzívne na streamovacej službe Apple TV+ aj so slovenskými titulkami. 

Väčšinu epizód režíroval herec a režisér Ben Stiller (The Secret Life of Walter Mitty). Jemu a jeho kolegom sa podarilo zachytiť nepríjemnú atmosféru korporátnych kancelárií, ktoré v človeku dokážu vzbudiť paranoidné a depresívne pocity. Severance v sebe skrýva aj prvky seriálu Black Mirror, keďže spája vyspelé technológie s psychickým rozpoložením postáv a zaoberá sa aj etickými otázkami vo využívaní moderných technológií. 

Tip na seriál Severance
Tip na seriál Severance Zdroj: Apple TV+

Seriál občas dokáže aj pobaviť, a to najmä vďaka sarkastickým poznámkam hlavných postáv. Je skvelo natočený, takže hltáš jeden záber za druhým a spoľahnúť sa môžeš aj na kvalitné výkony hercov. 

Odporúčané
RECENZIA: Severance je zatiaľ najlepší seriál roka 2022 RECENZIA: Severance je zatiaľ najlepší seriál roka 2022 10. apríla 2022, 8:30

Spracovania ich postáv sú hodnoverné a zaujmú ťa aj v prípade, keď ešte nevieš, či sú kladné alebo záporné. Spomenúť musíme, samozrejme, hlavného herca Adama Scotta, ale pochvalu si zaslúžia aj Christopher Walken, Britt Lower, John Turturro či Michael Chernus. 

Späť
Zdieľať
Diskusia