Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2022, 10:30
Čas čítania 3:00
Dominik Vetrák

RECENZIA: Jackass Forever

FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 JACKASS FOREVER NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY S DABINGOM
Uložiť Uložené

Partia šialencov, ktorí si dobrovoľne ubližujú, je späť a ty sa pri tom budeš slušne baviť.

Jackass Forever je štvrtý diel vo filmovej sérii Jackass. Jackass vznikol na stanici MTV, keď si zabávač Johnny Knoxville so svojou partiou povedali, že každého z nás predsa baví sledovať, ako ostatní ľudia trpia. Dobrovoľne si tak začali ubližovať a nahrávať sa pritom, čo vyústilo v kultové scény a spomienky na šialené veci, ktoré členovia tímu Jackass podnikli. Hláška: „Hi, I am Johnny Knoxville, welcome to Jackass“ už celkom zľudovela.

Viacerí fanúšikovia sa teda pri ohlásení štvrtej časti potešili, nakoniec, posledný film Jackass vyšiel ešte v roku 2011. Partia šialencov je späť, a že je to návrat vo veľkom, ťa presvedčí už úvodná scéna, v ktorej naniesli mejkap na penis jedného z členov partie a tvárili sa, že je to Godzilla, ktorá ničí mesto. 

Odporúčané
10 najlepších animákov od štúdia Pixar 10 najlepších animákov od štúdia Pixar 23. marca 2022, 9:30

Príliš veľa vtipov o penisoch

Nejako takto sa prezentuje aj zvyšok filmu. Viac ako polovica vtipov súvisí s tým, že sa herci bijú do penisov a dávajú si ich zmrzačiť, len aby sa na tom pobavili iní. Niekto sa aj naozaj smeje, no napríklad jeden z kameramanov sa počas filmu dvakrát povracal (a my sme sa pri tých scénach takisto skoro povracali).

Hlavné negatívum, ktoré voči tomuto filmu máme, je, že sa až príliš často spolieha na takzvané „di*k jokes“, a teda vtipy okolo penisov. Vidieť, ako niekomu drvia penis pätnásťkrát za hodinu a pol, však nie je až také vtipné. 

Ak sa však cez to prenesieš, čaká ťa kráľovská zábava. Teda v prípade, že máš rád „záchodový“, prostý humor. Ak si nikdy nevidel Jackass, pozri si nejaké videá na Youtube a pochopíš, o čom je. Nie je to komédia ako Borat či Bad Trip, v ktorej herci idú podľa scenára, pričom doň zapoja nič netušiacich ľudí.

Jackass Forever (r. Jeff Tremaine).
Jackass Forever (r. Jeff Tremaine). Zdroj: Paramount Pictures

Jackass nemá žiadnu dejovú líniu či príbeh. Je to spleť šialených a vtipných scén spojených dokopy, v ktorých sa herci a členovia štábu vzájomne nachytávajú a robia si naschvál zle. 

Vo filme nájdeš niekoľko zábavných a originálnych nachytávok, ale väčšinou je to o úderoch do penisov, niekoľkých litroch ejakulátu z prasiat či bolestivých úderoch. Podarili sa však aj dve-tri výrazné scény, ktoré sú buď natoľko zábavné, alebo napínavé, že by bolo škoda vyzradiť ti ich. Napríklad pri istej scéne so zvieraťom vidieť, ako je herec vydesený na smrť, a cítiš na ňom, že sa vôbec nebaví. 

Odporúčané
Pili konské semeno, chytali anakondu, plávali so žralokmi. Toto sú najbizarnejšie kúsky Jackass Pili konské semeno, chytali anakondu, plávali so žralokmi. Toto sú najbizarnejšie kúsky Jackass 3. februára 2022, 16:30

Ak máš rád humor Jackass, budeš sa smiať po väčšinu filmu

Pri takomto filme sa hodnotí úroveň prankov a to, koľkokrát sa zasmeješ. A my sme sa smiali väčšinu filmu. Niekedy menej, niekedy vôbec (vo filme sme zaregistrovali asi štyri scény, ktoré sa nám vôbec nezdali vtipné), no väčšinou sa budeš kráľovsky baviť. Ak ti však humor Jackass doteraz nevoňal, len ťažko môžeš čakať, že sa ti tento film bude páčiť. 

Pozitívne je aj to, že na snímke cítiť väčší rozpočet. Partia Jackass má na svoje šialené kúsky oveľa viac zdrojov a vymožeností, takže si môžu dovoliť prepracovanejšie vtipy. Jackass Forever zároveň pôsobí ako film, ktorý bol natočený s profesionálnejším prístupom ako predošlé časti. 

Jackass Forever
Zdroj: Paramount Pictures

Potešia starí veteráni, ale aj nováčikovia v tíme

Fanúšikov Jackass poteší, že v štvorke sa objavila drvivá väčšina hlavných aktérov z predošlých filmov. Chýbal jedine zosnulý Ryan Dunn a Bam Margera, ktorý sa so štábom a s tvorcami Jackass rozišiel v zlom a dokonca ich žaloval. Stará partia to má stále v sebe a je poriadne charizmatická. Zdalo sa nám však, že napríklad Johnny Knoxville už nie je v centre diania a drží sa v ústraní.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Vzhľadom na všetky tie zranenia, ktoré si pri Jackass už spôsobil, je to pochopiteľné. Vo filme má jednu dôležitú scénu s býkom a tá pre neho nedopadla vôbec dobre. Nováčikov je hneď niekoľko a sú fajn. 

Jackass 4
Zdroj: Paramount

Niektorým divákom budú nepríjemné aj scény so zvieratami. Rozhodne sme za to, aby sa s nimi zaobchádzalo lepšie. Nebyť však použitia zvierat, vo filme by chýbala úplne najlepšia scéna, o ktorej sme písali už vyššie. Na druhej strane, scéna so supom, ktorého jeden z členov partie kope, aby sa k nemu nepribližoval, už nepôsobila vtipne. Hnev organizácie PETA, ktorá požaduje, aby zvieratá pri natáčaní prestali používať úplne, je oprávnený. 

Jackass Forever sa dá hodnotiť iba tak ako predošlé filmy. Väčšina scén je zábavná, aj keď tam malo byť oveľa menej scén so zmrzačenými penismi. „Herci“ sú stále sympatickí, a ak ťa baví štýl humoru Jackass, nepochybne sa budeš smiať často. Aj preto si od nás Jackass Forever (Jackass 4) odnáša osem bodov z desiatich.

P. S.: V priebehu tohto roku by sa na Netflix mal dostať film Jackass 4.5. Uvidíme v ňom zábery a scény, ktoré nepoužili v hlavnom zostrihu tohto filmu.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia