Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2021, 16:30
Čas čítania 6:23
Kamila Šebestová

Psychiater Ján Kohút: Počas prvého sedenia podávam 100 mikrogramov LSD, počas druhého 200. Ide o psycholytickú terapiu (Rozhovor)

Psychiater Ján Kohút: Počas prvého sedenia podávam 100 mikrogramov LSD, počas druhého 200. Ide o psycholytickú terapiu (Rozhovor)
Zdroj: Unsplash/Christina Victoria Craft/volně k užití
REFRESHER DROGY DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHEDELIKÁ
Uložiť Uložené

Slovenský psychiater a psychoterapeut lieči vo Švajčiarsku niektorých pacientov psychedelikami. Usiluje sa o to, aby okolo nich bolo menej stigmy.

MDMA, LSD alebo ketamín. Psychedeliká sú kontroverznou témou, ktorá rozdeľuje spoločnosť. Kým niektorí sa prikláňajú k tomu, že by sa nemali stať súčasťou psychoterapie, iní tvrdia, že by sa v terapeutickej praxi mohli využívať. Samozrejme, regulovane. 

Na Slovensku je použitie psychedelík v terapii úplne zakázané. Vo Švajčiarsku však je možné získať na použitie psychedelík špeciálne povolenie, ktoré môže terapeut využiť, ak je to podľa neho potrebné. 

Ján Kohút je slovenský psychiater a psychoterapeut, ktorý pôsobí vo švajčiarskom Bazileji. Pacientov lieči takzvanou psycholytickou terapiou, počas ktorej im štyri- až päťkrát do roka podá psychedeliká. Pracuje s LSD, ketamínom či MDMA. 

„Všetko je o tom, aký vzťah má pacient s terapeutom, a takisto o prostredí, ktoré preňho terapeut vytvorí,“ vysvetľuje doktor Kohút. 

Doktor Kohút sa venuje psychoterapii prostredníctvom psychedelík.
Doktor Kohút sa venuje psychoterapii prostredníctvom psychedelík. Zdroj: Ján Kohút, se souhlasem

Ján Kohút je tiež spoluzakladateľom Slovenskej psychedelickej spoločnosti, v ktorej sa snažia o to, aby psychedeliká neboli stigmou. Ako psychiater pôsobil krátky čas aj na Slovensku. 

V rozhovore sú uvedené odborné názory respondenta. Redakcia Refresheru nemá v úmysle akýmkoľkovek spôsobom propagovať užívanie drog. 

Ako presne prebieha psychoterapia s použitím psychedelík? 

Najskôr skúšame pacienta liečiť konvenčnými metódami, teda psychoterapiou a dostupnými psychofarmakami. Keď to nefunguje (alebo funguje len málo) a vidíme, že sa stále „točí v kruhu“ alebo je tam hlbší problém, skúšame to uchopiť v hlbokom hypnotickom stave.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Vtedy sa pacientovi oslabí racionálne myslenie v prospech emočného prežívania. To, čo zažije počas sedení s užitím substancie, môže využiť neskôr na sedeniach bez substancie. Je dôležité, aby uchopil veci, ktoré zažije počas stavu s psychedelikami, a zakomponuje ich potom do svojej psychoterapie. Robím hlbinnú terapiu, kde dávame pacientom menšie a častejšie dávky a pomedzi to majú psychoterapiu. 

Ako často podávate pacientovi dávku psychedelika? 

Štyri- až päťkrát do roka. Ketamín aj častejšie, závisí to od pacienta. Dávky sa líšia, pri LSD im podávam od 75 do 250 mikrogramov. Ak by som im podal už nad 250 mikrogramov LSD, išlo by sa o psychedelickú terapiu. 


To sa zrejme líši aj podľa toho, čo ktorý pacient znesie. 

Áno, tieto hranice sú relatívne. Ľudia niekedy majú transcendentné zážitky už pri 150 mikrogramoch, niektorí, naopak, pri 500 mikrogramoch ani nevedia, že si niečo dali. Závisí to od štruktúry osobnosti, metabolických predispozícií. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107377 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa deje na terapii s pomocou psychedelík.
  • Čo sa stane, ak má pacient „zlý trip".
  • Či by malo byť podľa neho legalizované LSD.
  • Aké má skúsenosti s psychedelikami a či si aj on dáva dávky počas terapie.
  • Prečo trvá sedenie s použitím psychedelík 12 hodín.
Domov
Zdieľať
Diskusia