Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2021, 10:45
Čas čítania 1:25
Viktor Kniš

Minister školstva Gröhling sa hnevá, že RÚVZ plošne zatvára školy: K vzdelaniu pristupujú necitlivo

NEWS KORONAVÍRUS ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Strana Sloboda a solidarita sa rozhodla nepodporiť zatváranie škôl, a tak hlavný hygienik Ján Mikas vyzval regionálnych hygienikov, aby tak spravili za politikov.

V celom Bratislavskom kraji zatvoria od pondelka (6. 12.) pre zlú pandemickú situáciu druhý stupeň základných škôl a stredné školy.

Minister školstva Branislav Gröhling sa však s týmto rozhodnutím regionálnych hygienikov nestotožňuje, aj keď takúto možnosť majú v kompetencii. Hlavný hygienik Ján Mikas už svojich podriadených vyzval, aby školy plošne zatvárali, ak to odmietajú robiť politici.

Práve SaS bola na rokovaní vlády o prísnom lockdowne proti zatváraniu škôl. Mikas argumentuje tým, že medzi deťmi sa vírus šíri rýchlo a následne môžu nakaziť svojich rodičov, ktorí skončia v nemocnici. 

Šéf rezortu školstva si myslí opak, najmä zatvorenie škôl v Bratislave vidí ako problém. „Posledné rozhodnutia RÚVZ idú proti pravidlám, ktoré sa nastavili. Ignorujú stav na jednotlivých školách a v prípade Bratislavského kraja ešte aj úplne popierajú zaočkovanosť a stav epidémie v okrese,“ konštatuje v statuse na Facebooku.

Gröhling uviedol, že vo viacerých okresoch zatvorili RÚVZ plošne všetky školy, aj keď na to podľa neho nebol dôvod, lebo v nich boli aj triedy bez infekčných žiakov.

Odporúčané
KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? 14. apríla 2024, 12:30

„Pritom by vedeli úplne jednoducho identifikovať školy, kde problém je, a školy, kde problém nie je. Teraz zavreli plošne školy v najzaočkovanejšom Bratislavskom kraji, v ktorom navyše klesá sedemdňová incidencia,“ povedal. Podľa neho fakt, že sa takto necitlivo pristupuje k vzdelaniu mladých ľudí, je žalostný.

„V mnohých krajinách aj v tvrdom lockdowne ostali školy otvorené. U nás máme mäkký lockdown, kde dospelí nezaočkovaní majú kvantum výnimiek a môžu ísť do práce so sedemdňovým antigénovým testom. Ale doma zrazu ostávajú žiaci rozhodnutím RÚVZ,“ poukázal.

Opiera sa aj o slová matematika Richarda Kollára, ktorý upozornil, že v Bratislavskom kraji už máme aj plne imunizované triedy vďaka očkovaniu, ale aj ľuďom, ktorí koronavírus prekonali. „Všetko toto – zaočkovanosť tried, mladých, starších, učiteľov, stav v kraji, stav v danej škole (či sú tam zatvorené dve triedy alebo viac) – RÚVZ kompletne svojím rozhodnutím odignoroval,“ uzavrel šéf rezortu školstva.

Hlavný hygienik Ján Mikas upozorňuje, že momentálne na Slovensku kolabuje zdravotníctvo a aj u detí a mladých ľudí zaznamenávajú úrady vysoký výskyt koronavírusu. Prechod na dištančnú formu vzdelávania preto vníma ako správne riešenie. „Na tomto sa zhodujú epidemiológovia i ďalší odborníci v medicíne aj vo verejnom zdravotníctve vrátane odborného konzília,“ hovorí Mikas. 

Domov
Zdieľať
Diskusia