Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2021, 14:30
Čas čítania 8:09
Tímea Krauszová

Polyamorní ľudia nechcú len vášnivý sex. Majú alternatívny pohľad na svet, zaujímajú sa o ekológiu a veľa premýšľajú (Rozhovor)

Polyamorní ľudia nechcú len vášnivý sex. Majú alternatívny pohľad na svet, zaujímajú sa o ekológiu a veľa premýšľajú (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem respondentky
REFRESHER O VZŤAHOCH A LÁSKE RANDENIE V 21. STOROČÍ
Uložiť Uložené

Mnohí si myslia, že polyamoria je len akousi povolenkou na sex s hocikým a kedykoľvek. Odborníčka na alternatívne vzťahy nám v rozhovore vysvetlila, že polyamorici hľadajú to, čo každý človek: lásku.

Robí im radosť sledovať, ako sa partner, ktorého milujú, intímne zbližuje s niekým iným. Dovolia si zaľúbiť sa do druhej aj do tretej osoby, lebo podľa nich láska nie je limitovaná počtom dva. Žijú v komunitách, aby sa vyhli zbytočnému šikanovaniu a stigmatizácii, a veľa času venujú filozofii – skúmajú seba aj svet. Aj takto môže vyzerať ľúbostný vzťah medzi viacerými ľuďmi naraz. Musíš odložiť všetky predsudky a očakávania, ak im chceš porozumieť.

traja ľudia na posteli, vzťah, polyamória
Zdroj: Pexels/cottonbro


Takzvané polyamorné vzťahy sú hlavne o láske, nie sú len o sexe alebo iných prejavoch fyzickej intimity. Tvoria ich ľudia s alternatívnym, ale hlboko premysleným pohľadom na lásku a svet. Takto ich vníma Denisa Hnatkovičová, doktorandka Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied.

Odporúčané
Chlapci sa pri prvom sexe urobia rýchlo a dievčatá vôbec. Vyvraciame 5 mýtov o sexe, ktoré by už mali ostať v minulosti Chlapci sa pri prvom sexe urobia rýchlo a dievčatá vôbec. Vyvraciame 5 mýtov o sexe, ktoré by už mali ostať v minulosti 13. septembra 2020, 16:21

Ku konceptu polyamorie sa dostala pri písaní dizertačky, pri ktorej sa prihlásila na tému o intimite a o tom, ako sa vyvíja vo svete. Zaoberá sa tým, aké motivácie vedú ľudí k polyamorii. Z vedeckého hľadiska tak skúma stále málo rozšírený spôsob randenia a spolužitia, ktorý sa však rozmáha už aj na Slovensku a v Česku. Popri doktorandskom štúdiu je frekventantkou dlhodobého výcviku v skupinovej psychoanalytickej psychoterapii.

Článok je súčasťou našej série O vzťahoch a láske. Venujeme sa v nej láske v každej podobe, nevyhýbame sa otázkam rodičovstva, vzťahom s deťmi, medzikamarátskym vzťahom a tým partnerským.

Je polyamoria na zozname duševných porúch?

Môže sa stať, že to niekto tak vníma. Venovala som sa tomu, ako o nej hovoria médiá, a našla som slovenský článok spred takmer 10 rokov, ktorý ju zaradil medzi sexuálne poruchy. Dnes sa snažíme byť viac otvorení a vo vede sme opatrnejší v škatuľkovaní. Určite to nie je deviantné, neotvoríte si knihu o deviáciách a zrazu tam bude kapitola o polyamorii.

Ale závisí, ako je polyamoria realizovaná, veď aj monogamia môže byť deviantná, ak v nej je násilie. Ale to nesúvisí s tým, v akom je kto vzťahu.

Máme dáta o tom, koľko ľudí žije v polyamorných vzťahoch?

Odhady hovoria, že v USA tak žije už 1,4 milióna ľudí. Rozrastajú sa polyamorné komunity alebo vznikajú nové a aj v médiách je o nich viac počuť, takže to číslo stále rastie. 

Odporúčané
Priviesť domov prvého frajera je ťažké. Ešte ťažšie, ak si chalan. Zisťovali sme, ako randia mladí queer Slováci Priviesť domov prvého frajera je ťažké. Ešte ťažšie, ak si chalan. Zisťovali sme, ako randia mladí queer Slováci 17. októbra 2021, 9:30

Prečo žijú zvyčajne v komunitách? Čo im to prináša?

Je to určite bezpečnejšie, pokiaľ ide o stigmatizáciu. Mnoho komunít je naozaj aj geograficky izolovaných. Ale žijú komunitne aj preto, že ich ideály sa prenášajú do spoločenských hodnôt, napríklad uznávajú egalitárstvo alebo sú vegáni. 


Existuje stránka, kde si viete nájsť komunitu, ku ktorej sa chcete pridať. Zvyčajne sa polyamoria spája s vegánstvom, zaujímajú sa o egalitárstvo (hlásanie rovnosti – pozn. red.) a majú iný pohľad na vzdelávanie, napríklad domáce vzdelávanie namiesto tradičných škôl. 

Denisa Hnatkovičová sa v dizertačnej práci zaoberá tým, čo ľudí motivuje vstúpiť do polyamorneho vzťahu.
Denisa Hnatkovičová sa v dizertačnej práci zaoberá tým, čo ľudí motivuje vstúpiť do polyamorneho vzťahu. Zdroj: archív respondentky

Ide o novodobý trend, „výmysel mladých“ alebo je polyamoria starý koncept, len o ňom počuť viac?

Nie je to novodobý výmysel, aj v ďalekej histórii nachádzame partnerstvá, ktoré neboli monogamnými vzťahmi medzi dvoma ľuďmi, ale práveže boli komunitné. Mení sa skôr motivácia ku komunitnému životu. 


Ešte pred industrializáciou sa pracovalo úplne inak a nebolo bežné ani to, aby mali dvaja jedinci toľko priestoru ako teraz. Žilo sa komunitne, ale nešlo o polyamorné spolužitie, lebo tam chýbala filozofia polyamorie. Bolo to skôr o tom, aby si ľudia pomáhali. Polyamoria ako filozofia, ktorá vytvára nielen komunitu, ale prináša aj intímny vzťah medzi viacerými ľuďmi, sa spája skôr s modernou dobou.

Čo motivovalo ľudí ku komunitným vzťahom v minulosti?

Kedysi to bolo skôr o obžive, o tom, aby človek prežil. Ľudia si pomáhali, museli si zaobstarať jedlo, pracovalo sa manuálne. 


Dnes ide skôr o princípy, ideológiu či filozofiu. Ekonomicky sme na tom inak, starať sa o obživu už nie je také časovo náročné a môžeme sa venovať napríklad sebarozvoju. 

Odporúčané
Vyrazila som na speed dating. Bola som nahnevaná, frustrovaná a takmer som utiekla s plačom Vyrazila som na speed dating. Bola som nahnevaná, frustrovaná a takmer som utiekla s plačom 8. marca 2024, 12:30

V českej redakcii sa kolegyňa rozprávala s herečkou Terezou Těžkou, ktorá žije v polyamornom vzťahu. V rozhovore vysvetľuje, že jej prináša radosť pozerať sa, ako sa jej partner Honza zbližuje s partnerkou Áňou a ona na tom vôbec neparticipuje. Ako vnímate takúto absenciu žiarlivosti?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105396 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je možné milovať, aj keď nepociťuješ žiarlivosť.
  • Aký je rozdiel medzi polyamoriou a otvoreným vzťahom či swingers párty.
  • Ako polyamorici vychovávajú deti a či to má negatívny vplyv ich psychiku.
  • Prečo polyamoria nie je nevera a ako žijú polyamorici na Slovensku a v Česku.
  • Čo sa robí na zraze polyamorikov.
Domov
Zdieľať
Diskusia