Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2021, 9:30
Čas čítania 8:14
Tímea Krauszová

Priviesť domov prvého frajera je ťažké. Ešte ťažšie, ak si chalan. Zisťovali sme, ako randia mladí queer Slováci

Priviesť domov prvého frajera je ťažké. Ešte ťažšie, ak si chalan. Zisťovali sme, ako randia mladí queer Slováci
Zdroj: Unsplash/Mercedes Mehling
REFRESHER LGBT+ O VZŤAHOCH A LÁSKE VZŤAHY
Uložiť Uložené

Po rozhovoroch s našimi respondentmi zisťujeme, že stereotypy o gejoch a lesbách stále prežívajú.

Aké to je priviesť domov frajera alebo frajerku, keď ste rovnakého pohlavia? S dvoma mladými respondentmi sme sa rozprávali nielen o ich coming oute, ale aj o tom, ako sa randí na Slovensku, keď si lesba alebo gej. Hoci sa to môže zdať ako vzdialený a iný svet, možno ťa prekvapí, že mnohé problémy, ktoré riešia, sa týkajú aj heterosexuálov.

Ktovie. Možno je načase začať vnímať aj homosexuálov ako ľudí, ktorými lomcujú všetky ľudské zážitky a emócie, nielen to, s kým majú sex. Lebo ich sexualita je len zlomok ich osobnosti.

Článok je súčasťou série textov o vzťahoch a láske v rôznych podobách. Venujeme sa v nej aj otázkam rodičovstva, vzťahom s deťmi, medzikamarátskym vzťahom aj tým partnerským. Rozoberáme aj neveru, manželstvo či netradičné vzťahové usporiadania. Klikni sem pre všetky články v sérii.

Viedol som dvojitý život

Nemáme dáta o tom, kedy majú na Slovensku ľudia coming out. Podľa vedeckej pracovníčky SAV a odborníčky na sexualitu Jany Fúskovej to zvyčajne býva v puberte, v čase, keď objavujeme svoju sexualitu. „Mnohí už o tom dlho tušia, ale pre niektorých môže byť trápením dopracovať sa k tomu. V spoločnosti máme totiž internalizovanú homofóbiu a aj voči sebe samým môžeme prechovávať preto nenávisť,“ povedala nám vedkyňa, ktorá sa venuje aj rodovým stereotypom či alternatívnym rodičovstvám.

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu 22. apríla 2024, 12:30

Celý proces  podľa nej začína práve sebapoznaním a prijatím toho, že sme „iní“ než väčšina. Kým sa vyoutovanie neudeje, môže to negatívne ovplyvniť vzťahy v rodine a medzi kamarátmi. „Je to preto, že popierate alebo nemôžete naplno prejaviť svoju identitu.“

 

queer, lgbt, gay
Zdroj: Pexels/Wallace Araujo/na voľné použitie

Podobne to prežíval aj Ján, ktorý sa s nami rozprával pod podmienkou, že neuvedieme v článku jeho pravé meno. Ako tínedžer mal pocit, že vedie dvojitý život. V jednom svete robil veci, ktoré od neho vyžadovalo alebo očakávalo okolie, a ten druhý, ktorý v tom čase stále považoval za cudzí, ho veľmi priťahoval. „Ako tínedžer v malom meste som cítil obrovské výčitky. Vravel som si, že by som nemal byť takýto, že to nie je správne. Zároveň som mal konštantný strach, že to niekto zistí.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104607 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako reagovala Jánova mama, keď jej povedal, že je gej.
  • Ako sa dievča z tradičného dedinského prostredia napokon priznalo rodičom, že má priateľku.
  • Prečo sú podľa expertky tieto prvotné reakcie kľúčové pre homosexuálov.
  • Čo si o stereotype promiskuitných gejov myslí Ján.
  • V čom sa líši randenie heterosexuálov a homosexuálov.
Domov
Zdieľať
Diskusia