Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2021, 14:30
Čas čítania 11:18
Adam Novosad

Majsterka Slovenska v šachu Anna k seriálu Queen’s Gambit: Muži občas nevedeli prijať ani prehru so mnou, lebo som žena (Rozhovor)

Majsterka Slovenska v šachu Anna k seriálu Queen’s Gambit: Muži občas nevedeli prijať ani prehru so mnou, lebo som žena (Rozhovor)
REFRESHER EXTRÉMNE ŠPORTY A NEBEZPEČNÉ KONÍČKY
Uložiť Uložené

Mladá šachistka Anna Vrtiaková je jednou z najúspešnejších žien, ktorá si na svoje konto dosiaľ pripísala už 15 majstrovských titulov Slovenska.

„Samozrejme, väčšina mužov bola vyrovnaná s tým, že hrajú proti žene, a až tak nad tým nerozmýšľali, ale našli sa prípady, keď to, že som žena, pre nich znamenalo, že neviem hrať šach,“ hovorí o svojich zážitkoch z minulosti 15-násobná majsterka Slovenska v šachu Anna Vrtiaková.

Nad šachovnicou presedela tisícky hodín, čo jej vynieslo obrovské úspechy, ale dnes sa venuje skôr štúdiu ekonómie a filozofie na univerzite v Holandsku ako profesionálnemu hraniu šachu. Aj keď vo svojom okolí pozná množstvo mladých šachistov, ktorí využili dieru na trhu a vrhli sa na kariéru influencerov, ju osobne takáto dráha neláka. 

„Veľa týchto šachových influencerov poznám aj osobne, pretože sme napríklad boli kamaráti, keď sme pred rokmi chodievali po turnajoch,“ spomína šachová majsterka Anna. Otázky o seriáli Queen’s Gambit, ktorý pred pár mesiacmi spôsobil ošiaľ, ju zatiaľ neotravujú, pretože sa jej páči, koľko pozornosti Netflix pritiahol na ženský šach. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy naposledy prehrala šachovú partiu so svojimi kamarátmi.
  • Ako šachistka trénuje, keď sa pripravuje na turnaj a súpera.
  • Či nezvažovala, že aj ona skúsi byť šachovou influencerkou na Instagrame.
  • Kedy zažila, že súpera na prestížnom turnaji chytili pri podvádzaní.
  • Akými kreatívnymi spôsobmi sa dnes dá v šachu podvádzať.
  • Či rada pri partii využíva grimasy alebo radšej udržiava poker face.
  • Prečo jej občas mužskí súperi po prehre odmietli podať ruku.
  • Aké mala pocity, keď ako dievča vstupovala do čisto mužského sveta šachu.
Anna Vrtiaková
Zdroj: Anna Vrtiaková

Si 15-násobná majsterka Slovenska v šachu. Čo to dnes pre teba po rokoch znamená? Máš pocit, že ťa tieto úspechy stále definujú?

Nepochybne je to stále mojou súčasťou, ale momentálne som študentkou univerzity, takže posledné dva roky sa už šachu do takej miery nevenujem. V každodennom živote však pociťujem, že mi to veľmi pomohlo s rozmýšľaním, ba dokonca akoby otvorilo cestu na samotnú univerzitu. 

Odporúčané
Stredisko Jasná bude cez víkend patriť bláznom a nezabudnuteľnej párty Stredisko Jasná bude cez víkend patriť bláznom a nezabudnuteľnej párty 29. marca 2023, 15:00

Vďaka šachu som mohla cestovať po svete, chodiť na turnaje a získať novú perspektívu na to, ako môžem žiť svoj život. Aj prostredníctvom šachu som pochopila, že by som chcela byť obohatená štúdiom na univerzite v zahraničí. Určite ma titul majsterky Slovenska definuje každý deň, ale teraz z trochu inej stránky. Nie tým, že som majsterka, ale že mi tieto tituly pomohli stať sa človekom, ktorým dnes som.

Seriál dal ľuďom dobrý obraz o tom, ako prebiehajú šachové turnaje. A že hráč na sebe musí pracovať, nie je to tak, že prídem, sadnem si za šachovnicu a po piatich minútach mám odohrané.

Od šachu si posledné roky trochu upustila a dnes študuješ v Holandsku. Vieš si predstaviť, že sa po škole k profesionálnemu šachu vrátiš?Šach je mojou láskou aj vášňou na celý život. Viem si predstaviť, že sa k nemu raz aktívnejšie vrátim, ale teraz neviem, ako by to fungovalo. Je to moja záľuba na celý život, lenže momentálne v budúcnosti nevidím svoj návrat do takej súťažnej sféry ako v minulosti.

Na šachu je dobré to, že nezáleží na tom, koľko má človek rokov, v akom rozpoložení alebo situácii sa nachádza. Viem si predstaviť, že keď raz budem stará a na dôchodku, tak sa vyberiem na dovolenku aj so šachovnicou. A keby mi to situácia dovolila, tak by som mohla hrávať šachové turnaje. 

Už sme hovorili, že si 15-násobná majsterka Slovenska. Keď si však vyhrala titul toľkokrát, nestalo sa ti, že by ti tento úspech zovšednel?

Nedá sa definovať jediný obľúbený moment, pretože všetky boli niečím špeciálne. Ja som sa tešila z každého víťazstva, nielen z úspechov na majstrovstvách Slovenska, ale z každej víťaznej partie na turnaji. Každá partia bola iná, pri každej som musela byť kreatívna a nejakým spôsobom riešiť tú hĺbku a abstraktnosť tej hry.

Seriál Queen’s Gambit spôsobil pred pár mesiacmi ošiaľ. Neotravuje ťa dnes, že sa ťa naň stále každý vypytuje?

To najväčšie šialenstvo prišlo pred pár mesiacmi, ale práveže ma tie otázky zväčša potešili. Teraz si ľudia vedia lepšie predstaviť, čo hranie šachu znamená, pretože seriál Queen’s Gambit bol dobre spracovaný.

Odporúčané
Horská vodkyňa Denisa Šulcová: Klient sa ma uštipačne spýtal, či by som ho dokázala udržať pri páde rovnako ako môj mužský kolega Horská vodkyňa Denisa Šulcová: Klient sa ma uštipačne spýtal, či by som ho dokázala udržať pri páde rovnako ako môj mužský kolega 4. októbra 2022, 9:30

Samozrejme, nie všetko zachytil tak, ako to dnes funguje, ale dal ľuďom dobrý obraz o tom, ako prebiehajú šachové turnaje. A že hráč na sebe musí pracovať, nie je to tak, že prídem, sadnem si za šachovnicu a po piatich minútach mám odohrané.

Potešilo ma to z tej stránky, že seriál azda pritiahol viac pozornosti na ženský šach. Keď som predtým hrávala, tak so mnou nehralo veľa dievčat a teraz mám pocit, že aj vďaka seriálu vzniká viac príležitostí pre ženy v šachu. 

Teraz je populárne hrať na internete, takto si aj ja niekedy zahrám. Ale najradšej mám osobný šach, kde vidím svojho súpera.

V posledných dvoch rokoch všetko ovplyvnila pandémia. Hovoríš, že šach je tvojou záľubou, ale počas pandémie sa na turnaje chodiť nedalo. Ako si potom šach hrávala v čase, keď platil lockdown?

Väčšinou som počas pandémie hrávala s kamarátmi. Teraz je populárne hrať na internete, takto si aj ja niekedy zahrám. Ale najradšej mám osobný šach, kde vidím svojho súpera, môžeme sa prípadne porozprávať s kamarátmi a je to celé sociálnejšie. 

Šach ťa najviac baví, keď ho hráš osobne. Na základe šachových pravidiel sa však počas partie so súperom nesmieš rozprávať. Sú tieto pravidlá vždy takéto prísne?

Na turnajoch platia pravidlá šachovej federácie, takže pri partiách sa vôbec nesmie rozprávať. Keď sa chceš rozprávať, môžeš debatovať len mimo hracej miestnosti. Inak šachová federácia vyžaduje úplné ticho, lebo ak niekto počas partie rozpráva, tak sa všetci začnú sťažovať.

Odporúčané
Extrémny skok do ľadovej vody? Práve o tom je Jägermeister Highjump Extrémny skok do ľadovej vody? Práve o tom je Jägermeister Highjump 1. marca 2022, 9:00

Tieto posledné dva roky už hrávam len pre zábavu, takže rozprávanie nikto nerieši, ale oficiálne by si mal byť pri šachu ticho. Ani keď v seriáli Beth vyhrala šachovú partiu, tak ostatní ľudia v obecenstve nemali výskať a tlieskať, to sa nerobí.

Anna Vrtiaková
Zdroj: Anna Vrtiaková

Chcú s tebou hrávať šach kamaráti, aby si zmerali sily s 15-násobnou majsterkou a prípadne sa pochválili, ak ťa náhodou zdolajú?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104554 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy naposledy prehrala šachovú partiu so svojimi kamarátmi.
  • Ako šachistka trénuje, keď sa pripravuje na turnaj a súpera.
  • Či nezvažovala, že aj ona skúsi byť šachovou influencerkou na Instagrame.
  • Kedy zažila, že súpera na prestížnom turnaji chytili pri podvádzaní.
  • Akými kreatívnymi spôsobmi sa dnes dá v šachu podvádzať. 
  • Či rada pri partii využíva grimasy alebo radšej udržiava poker face.
  • Prečo jej občas mužskí súperi po prehre odmietli podať ruku.
  • Aké mala pocity, keď ako dievča vstupovala do čisto mužského sveta šachu.
Domov
Zdieľať
Diskusia