Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2021, 14:30
Čas čítania 10:40
Kamila Šebestová

Hrobové ticho pri večeri, budíček o piatej ráno, srdeční mnísi. Aj takýto bol môj pobyt v kláštore (Reportáž)

Hrobové ticho pri večeri, budíček o piatej ráno, srdeční mnísi. Aj takýto bol môj pobyt v kláštore (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová
REFRESHER CESTOVANIE PO SLOVENSKU CIRKEV NÁBOŽENSTVÁ
Uložiť Uložené

Strávila som tri dni s mníchmi a toto všetko som zažila.

„Kláštory sú plné divných ľudí,“ počúvala som od všetkých predtým, než som sa vydala na cestu. Nasledujú otázky: „Ideš tam sama? Dievča? To sa nebojíš?“ 

Áno, trochu sa bojím. Som nervózna, pretože neviem, čo v kláštore zažijem a na koho tam narazím. No chcem zistiť, ako to tam vyzerá.

Akí ľudia sa rozhodnú pre život v celibáte a samote? Aká je ich denná rutina? A čo celý tento pobyt urobí s človekom, ktorý si nie je istý, či v niečo verí? Odpovede na tieto otázky si prečítaš v mojej reportáži. Mená som na účely reportáže zmenila. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Aká je denná rutina mníchov v kláštore.

  • Aké bolo stráviť s nimi tri dni.

  • Koho som tam stretla.
  • Či som tam ako mladé dievča zažila niečo nepríjemné.

  • Ako varia v kláštoroch.

Hrobové ticho pri večeri

Keď taxikárovi poviem, kam idem, zvláštne si ma premeria. Chvíľu tápa na Google Maps a potom sa ma spýta: „A už ste tam boli, slečna?“ Keď pokrútim hlavou, zúfalo hľadá kláštor ďalej. Nakoniec sa mu vďaka navigácii podarí nájsť správny smer. 

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko 29. apríla 2024, 10:00

Cestou začínam byť nervózna, predstavujem si staré kamenisté múry a strašidelného mnícha v habite, ktorý ma bude čakať pred vchodom. Prípadne sa možno začne blýskať, aby mal tento pobyt ozajstný hororový nádych.

Nič také sa však nestane, do kláštora totiž prichádzam počas „golden hour“, teda v najfotogenickejšom momente dňa. Kopce v okolí kláštora zalievajú zlatisté lúče. 

Cestou do kláštora.
Cestou do kláštora. Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová

Týči sa na kopci a nie je vôbec taký, ako som si ho predstavovala. Kláštor tvorí komplex budov, ktoré rozhodne nepôsobia ako zo stredoveku. Sú pomerne nové, natreté béžovou farbou. Ich súčasťou je aj kostolná veža. Namiesto strašidelného mnícha stojí pred kláštorom niekoľko áut.

„Tak sme to nakoniec našli, slečna,“ vydýchne si taxikár, ktorému skoro zabudnem zaplatiť. Spomeniem si, že v týchto končinách nefunguje nič také ako predplatená taxislužba.

Predzáhradku kláštora lemujú lavičky a svetlé kachle. Kráčam bližšie a s napätím otváram dvere. Prekvapí ma pomerne moderný interiér s veľkým počtom izbových rastlín. Nebyť obrovského obrazu Ježiša, vstupná hala by pripomínala akúsi zvláštnu hipsterskú kaviareň.

Chodby v kláštore.
Chodby v kláštore. Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová

Postupujem podľa inštrukcií a zdvihnem slúchadlo telefónu na stene. Ozve sa z neho mních vrátnik.

„Už ste tam? Čakajte, prídeme si po vás,“ povie vecne. Keď počujem kroky, trochu sa mi zrýchli tep. O niekoľko sekúnd nato sa z dverí vynorí mladý mních v dlhom čiernom rúchu.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

„Dobrý deň, tak ste tu. Kamila?“ víta ma priateľsky. Pôsobí trochu zmätene, pripomína mi postavičku z filmu. „Počkajte chvíľu tu, prosím, zavolám mnícha Tomáša, aby vás ubytoval,“ povie rýchlo a zmizne skôr, než stihnem odpovedať. 

O chvíľu vyjde z dverí ďalší, starší mních, ktorý ma zjavne bude mať na starosti. Má čiernu bradu a pozerá sa na mňa spoza dioptrických okuliarov.

„Vitajte! Prišli ste rovno na večeru,“ usmeje sa. „Hladná, smädná?“

„Dala by som si niečo,“ priznávam a snažím sa zakryť škŕkanie v bruchu po štvorhodinovej ceste. „Tak poďte, ubytujem vás,“ hovorí a vedie ma tajomnou tmavou chodbou.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103764 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aká je denná rutina mníchov v kláštore.
  • Aké bolo stráviť s nimi tri dni.
  • Či som sa cítila nepríjemne v mužskom kláštore.
Domov
Zdieľať
Diskusia