Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2021, 13:37
Čas čítania 2:55
Tímea Krauszová

Maroš Žilinka odpovedá na otvorený list šéfredaktorky SME a šéfredaktorov Denníka N a Aktualít. Tvrdí, že redakcie porušili zákon

NEWS MAROŠ ŽILINKA
Uložiť Uložené

V reakcii, ktorú zverejnil na Facebooku, hovorí, že tlačový zákon porušili konkrétne redakcie.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dnes zverejnil odpoveď na otvorený list šéfredaktorky SME a šéfredaktorov Denníka N a Aktualít, v ktorom ho vyzvali, aby sa neskrýval „pred otázkami kritických médií, ktoré sú pre demokraciu nenahraditeľné“. 

Šéfredaktori v otvorenom liste tvrdia, že generálny prokurátor mohol porušiť zákon o slobodnom prístupe k informáciám. „Ohradzujeme sa proti takémuto postupu nielen v mene našich médií, ale aj v mene tých novinárov, ktorí by mohli zostať pred bránami prokuratúry pri Vašej najbližšej tlačovej konferencii,“ dodávajú.

Dôvodom tvrdých slov je, že koncom minulého týždňa nepustili novinárov z týchto redakcií na tlačovú konferenciu, na ktorej Maroš Žilinka informoval o dôvodoch, ktoré viedli k zrušeniu obvinení voči Jaroslavovi Haščákovi, Vladimírovi Pčolinskému, Zoroslavovi Kollárovi a manželom Arpášovcom. 

Odporúčané
Sú to praktiky Mečiara a Fica. Šéfredaktori píšu Žilinkovi, ktorý nepustil novinárov na tlačovku, kde by sa mohli pýtať na kauzy Sú to praktiky Mečiara a Fica. Šéfredaktori píšu Žilinkovi, ktorý nepustil novinárov na tlačovku, kde by sa mohli pýtať na kauzy 3. septembra 2021, 12:01

Generálny prokurátor reaguje: Porušili ste zákon, klamete a zavádzate

V reakcii, ktorú zverejnil na Facebooku, však hovorí, že v skutočnosti tlačový zákon porušili konkrétne redakcie, pretože „v rozpore s povinnosťou vydavateľa periodickej tlače pri získavaní a šírení informácií uvádzate nepravdivé a zavádzajúce informácie“. Žilinka zdôraznil, že prokuratúra nezvolala tlačovú besedu (s cieľom poskytnúť informácie, čo by znamenalo, že všetky médiá by mali mať možnosť akreditovať sa a zúčastniť sa na nej).

Hovorí, že išlo o vyhlásenie, ktoré nazýva najefektívnejším spôsobom informovania verejnosti. Zúčastnili sa na ňom akreditované médiá, konkrétne obe slovenské tlačové agentúry SITA a TASR, a štyri celoštátne televízie.

„Zvolený formát zodpovedal danej téme a tiež nemožnosti dopĺňať alebo meniť dôvody rozhodnutia, ktoré sú obsiahnuté v ich odôvodnení,“ argumentuje Žilinka s tým, že médiá, ktoré napokon mohli prísť vypočuť si jeho slová naživo, zabezpečili relevantné pokrytie. Dodáva aj, že všetky rozhodnutia v anonymizovanej forme zverejnili aj na webe generálnej prokuratúry, a preto nemá dojem, že by bol prístup k informáciám pre verejnosť obmedzený.

Tento postup je podľa jeho slov v súlade so zákonom.

Odmieta tvrdenia, že sa chce len vyhnúť nepríjemným otázkam, a narážky na problém s demokratickými princípmi alebo na selekciu novinárov označuje za nepravdivé. 

Domov
Zdieľať
Diskusia