Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2021, 12:01
Čas čítania 1:26
Viktor Kniš

Sú to praktiky Mečiara a Fica. Šéfredaktori píšu Žilinkovi, ktorý nepustil novinárov na tlačovku, kde by sa mohli pýtať na kauzy

NEWS MAROŠ ŽILINKA
Uložiť Uložené

Podľa šéfredaktorov portálov SME, Denník N a Aktuality takto postupovali Vladimír Mečiar a Robert Fico.

„Vieme, aké boli kritériá Vladimíra Mečiara, keď si vyberal novinárov hodných jeho odpovedí. Vieme, z akého dôvodu Robert Fico dlhé roky ignoroval otázky médií, ktoré ho kritizovali,“ píšu v liste šéfredaktori denníkov Aktuality, SME a Denník N.

Zástupcov ich portálov vo štvrtok nepustil generálny prokurátor Maroš Žilinka na tlačovú konferenciu, kde vysvetľoval, prečo jeho úrad zrušil obvinenia Jaroslavovi Haščákovi, Vladimírovi Pčolinskému, Zoroslavovi Kollárovi a manželom Arpášovcom. 

Žilinka
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Žilinka tvrdil, že miestnosť pre novinárov je malá a generálna prokuratúra zabezpečila živý prenos. TA3 neskôr zverejnila fotografiu, z ktorej vyplýva, že traja ďalší novinári by sa do miestnosti pravdepodobne bez akýchkoľvek problémov vošli a mali by aj miesto na sedenie. 

„Vidíte, že je tu ešte miesto, aby sme tu neboli natlačení ako ruksaky?“ Údajne pozvali zástupcov tlačových agentúr, takže sa všetci dozvedia, čo chceli prokurátori odkázať Slovensku.

Odporúčané
Hamran vyčítal Žilinkovi nezrozumiteľné rozhodnutia. Tvrdenia nemajú reálny vecný základ, odpovedá generálny prokurátor Hamran vyčítal Žilinkovi nezrozumiteľné rozhodnutia. Tvrdenia nemajú reálny vecný základ, odpovedá generálny prokurátor 22. augusta 2022, 9:30

Problém však je, že nepozvali novinárov, ktorí mohli klásť konfrontačné otázky, pretože sa kauzám aktívne venujú v rámci svojej náplne práce. „Vyzývame Vás, aby ste v podobnom selektívnom prístupe k novinárom nepokračovali a aby ste sa neskrývali pred otázkami kritických médií, ktoré sú pre demokraciu nenahraditeľné,“ upozorňujú Matúš Kostolný, Peter Bárdy a Beata Balogová. 

Šéfredaktori v otvorenom liste tvrdia, že generálny prokurátor mohol porušiť zákon o slobodnom prístupe k informáciám. „Ohradzujeme sa proti takémuto postupu nielen v mene našich médií, ale aj v mene tých novinárov, ktorí by mohli zostať pred bránami prokuratúry pri Vašej najbližšej tlačovej konferencii,“ dodávajú.

Všetky tri menované denníky počas stredy zverejnili analýzu rozhodnutia generálnej prokuratúry, ktorým zastavila stíhanie bývalého šéfa SIS. Podľa autorov textov viaceré pasáže nedávajú logický zmysel.

Komentátori týchto portálov zároveň kritizujú zneužitie paragrafu 363, ktorý mal byť podľa nich dávno zrušený, pretože dáva generálnej prokuratúre priveľkú moc zasahovať do trestných konaní. 

Generálny prokurátor Maroš Žilinka.
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Maroš Žilinka ani na tlačovej konferencii podľa niektorých portálov nevysvetlil zrušenie obvinení dostatočne presvedčivo. Viacerí novinári upozornili na slová Žilinku v rámci verejného vypočutia, kde povedal, že v žiadnom prípade sa nestane, že by niektorá zo sporných vecí na generálnej prokuratúre pod jeho vedením nedostala dostatočné vysvetlenie. 

Odporúčané
Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti 26. apríla 2022, 12:30

Generálny prokurátor tvrdí, že neslúži politikom a je objektívnou protiváhou Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý podľa neho môže byť prirodzene zaujatý. Úrad pod vedením špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica sa ohradil voči konaniu generálnej prokuratúry. 

Domov
Zdieľať
Diskusia