Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
22. augusta 2022, 9:30
Čas čítania 6:30

Hamran vyčítal Žilinkovi nezrozumiteľné rozhodnutia. Tvrdenia nemajú reálny vecný základ, odpovedá generálny prokurátor

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Generálny prokurátor Maroš Žilinka bude rozhodovať o zrušení obvinenia Roberta Fica a Roberta Kaliňáka v kauze Súmrak. Za dva a pol roka vo funkcii mnohých svojimi krokmi nepresvedčil.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka bude čoskoro rozhodovať o žiadosti Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, ktorí chcú, aby im využitím paragrafu 363 zrušil obvinenia v kauze Súmrak.

Vyšetrovateľ NAKA ich podozrieva, že v čase vlády Smeru-SD vytvorili na Úrade vlády SR organizovanú zločineckú skupinu, ktorá okrem iného pomáhala kompromitovať politických súperov vrátane Igora Matoviča a Andreja Kisku. 

Na kauzu Súmrak majú Žilinka s Ficom podobný pohľad, ak ide o chybný procesný postup OČTK v prípade rozhodovania o sťažnosti. Obaja majú pocit, že vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor si v tomto prípade nesplnili povinnosti.

Kontruje im policajný prezident Štefan Hamran sériou argumentov o tom, ako generálny prokurátor Maroš Žilinka nerozhoduje konzistentne a okrem kauzy Súmrak sa mýli aj v prípade Vladimíra Pčolinského, čurillovcov a ďalších exponovaných prípadov.

Marošovi Žilinkovi vyčíta nadužívanie kompetencií Nadácia Zastavme korupciu, koaliční politici jeho zvolenie považujú za chybu a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková označuje jeho kroky za nezrozumiteľné. „Myslím si, že v týchto kauzách nie je dobré, že do toho takto vstupuje. Javí sa mi, že sú to situácie, kde by bolo dobré, aby nechal priestor nezávislému a nestrannému súdu,“hovorí napríklad o kauze Kažimír, kde Žilinka bez hlbšieho vysvetlenia zasiahol paragrafom 363. 

V článku opisujeme nejasnosti, ktoré pri viacerých rozhodnutiach Maroša Žilinku vznikli.

Domov
Zdieľať
Diskusia