Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2021, 21:42
Čas čítania 2:44
Tímea Krauszová

Krížom cez Afriku postavia obrovský prírodný múr. Má zastaviť zväčšovanie púšte a zachrániť prírodu aj životy ľudí

Krížom cez Afriku postavia obrovský prírodný múr. Má zastaviť zväčšovanie púšte a zachrániť prírodu aj životy ľudí
Zdroj: Wikimedia/daveynin
NEWS AFRIKA
Uložiť Uložené

Veľký zelený múr by mal byť hotový do roku 2030. Vďaka finančnej podpore viacerých štátov je možné, že to Africká únia stihne.

Najväčšia púšť na svete neustále rastie. Za posledné storočie sa Sahara rozšírila o viac ako 10 %, čím strpčuje život obyvateľov 11 krajín severnej Afriky. Najviac postihnutým regiónom je oblasť Sahelu na území Mauritánie, Senegalu, Mali, Burkiny Faso, Nigeru, Čadu, Sudánu a Etiópie.

Voda je už dnes nedostatkovým tovarom a bude jej stále menej. Kvalita pôdy sa zhoršuje a nedostatok vegetácie už teraz spôsobuje nedostatok zdrojov pre zvieratá aj ľudí. Podľa odhadov OSN je aktuálne ohrozených 135 miliónov ľudí v tejto oblasti. Pomôcť by mal projekt pod názvom Veľký zelený múr.

Tento nápad existuje už dlhšie, roky stagnoval, no aktuálne CNN píše o novej nádeji vďaka  ambicióznej snahe o záchranu prírody aj životov. Vďaka viacerým darcom vrátane Francúzska či Svetovej banky štáty získali takmer polovicu potrebných finančných prostriedkov na dokončenie zeleného múru. Preto je možné, že stanovený deadline stihnú a v roku 2030 bude v Afrike stáť najdlhšia žijúca „stavba“ na svete.

Odporúčané
Proti pytliakom v Južnej Afrike môžu bojovať aj Slováci, hovorí aktivistka zo združenia Black Mambas (Rozhovor) Proti pytliakom v Južnej Afrike môžu bojovať aj Slováci, hovorí aktivistka zo združenia Black Mambas (Rozhovor) 10. marca 2021, 9:30

Iniciatíva Veľký zelený múr

Misiou Africkej únie je vytvoriť veľký zelený múr do roku 2030. Tiahol by sa naprieč 11 krajinami a celkovo by bolo možné obnoviť sto miliónov hektárov pôdy a premeniť ju na zelenú plochu plnú života.

Plán odštartovala AÚ v roku 2007 s cieľom chrániť komunity ľudí žijúcich v stále ťažších prírodných podmienkach. Veľký zelený múr sa bude rozprestierať medzi Senegalom a Džibutskom, jeho plánovaná šírka bude 15 kilometrov a dĺžka 8 000 kilometrov. Pôjde o mozaiku stromov, trávnatých plôch, rastlín a inej vegetácie. Dlho však plán akoby stagnoval, pretože únii chýbali peniaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia