Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Samsung.
10. marca 2021, 9:30
Čas čítania 4:21
Marián Mauik Biel

Proti pytliakom v Južnej Afrike môžu bojovať aj Slováci, hovorí aktivistka zo združenia Black Mambas (Rozhovor)

Proti pytliakom v Južnej Afrike môžu bojovať aj Slováci, hovorí aktivistka zo združenia Black Mambas (Rozhovor)
Zdroj: Samsung
TECH AFRIKA PYTLIACTVO SAMSUNG
Uložiť Uložené

Čisto ženská protipytliacka jednotka bude chrániť nosorožce a iné ohrozené zvieratá pomocou smartfónov.

V Juhoafrickej republike, podobne ako v ďalších okolitých krajinách, trápi ľudí okrem pandémie aj mnoho ďalšieho. Vysoká nezamestnanosť, nízka životná úroveň či mizerné postavenie žien v spoločnosti. A tiež neustále ubúdanie ohrozených druhov zvierat, hlavne nosorožcov.

Pred 8 rokmi si v oblasti rezervácie Balule niekoľko žien povedalo, že to zmenia. Vznikla nevšedná protipytliacka iniciatíva Black Mambas zložená len zo žien. Jednou z nich bola aj Leitah Mkhabela, s ktorou sme mali možnosť sa porozprávať.

Odporúčané
Aktivisti chcú okamžite zastaviť výstavbu v Demänovskej doline. Chcú ochrániť slovenskú prírodu pred premenou na betónové mesto Aktivisti chcú okamžite zastaviť výstavbu v Demänovskej doline. Chcú ochrániť slovenskú prírodu pred premenou na betónové mesto 18. novembra 2020, 17:38

Aktivistkám podala pomocnú ruku spoločnosť Samsung a v spolupráci s lokálnou firmou Africam vytvorili projekt Wildlife Watch. Pomocou smartfónov streamujú 24 hodín denne zábery z parku.

Na stream sa môže pripojiť ktokoľvek a sledovať africkú divočinu, ale hlavne kontrolovať, či sa na záberoch nedeje niečo nekalé. Rovno z mobilu alebo tabletu tak môžu jedným kliknutím upozorniť Black Mambas, že zahliadli pytliakov alebo iné nevšednosti.

Black Mambas pri pochôdzke parkom Balule.
Black Mambas pri pochôdzke parkom Balule. Zdroj: Samsung

Jednotka Black Mambas bola založená nielen na boj proti pytliakom, ktorí neľútostne lovia nosorožce pre ich rohy, ale aj na motiváciu lokálnej komunity. Začínali so 6 ženami, dnes ich už je 36. Ich unikátnosťou je, že oproti klasickým ochrancom parku nepoužívajú žiadne zbrane. Aj napriek tomu sa im už po prvých 8 mesiacoch od založenia podarilo znížiť výskyt pytliactva o 68 percent a odstrániť všetky nastražené pasce.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako funguje protipytliacka čisto ženská jednotka Black Mambas
  • Čo robia pre lokálnu komunitu
  • Čo má Samsung spoločné s pytliactvom v Juhoafrickej republike
  • Ako ovplyvnila pandémia prácu Black Mambas

Ochrankyne prírody sa postupne stali lokálnymi hrdinkami a svoj zápal pre životné prostredie či zrovnoprávnenie postavenia žien šíria napríklad aj prostredníctvom environmentálneho vzdelávacieho programu The Bush Babies, teda cez učenie detí v okolitých školách.

Aká bola vaša motivácia pripojiť sa k skupine Black Mambas?

Hlavne som bola nespokojná s postavením žien v Juhoafrickej republike. Tunajšia spoločnosť sa pozerá na ženy s tým, že nemajú svoje slovo, že nedokážu robiť to čo muži. Ako dievča z vidieka som sa chcela stať aj hlasom žien a dokázať okoliu, že toho dokážeme veľa.

Odporúčané
V africkej púšti sa nachádza záhadné územie, ktoré nikomu nepatrí. Čím je Bír Tavíl zaujímavý a prečo ho nikto nechce? V africkej púšti sa nachádza záhadné územie, ktoré nikomu nepatrí. Čím je Bír Tavíl zaujímavý a prečo ho nikto nechce? 3. apríla 2024, 12:30

Zároveň milujem našu prírodu a chcela som nejako skomplikovať život pytliakom v parku Balule. Som matka a chcem, aby moje deti mohli vidieť nosorožca, aby vedeli, čo znamená mať vzťah s prírodou. To všetko ma motivovalo k tomu, aby som riskovala život pre budúce generácie.  

Leitah Mkhabela pri ničení pytliackych pascí
Leitah Mkhabela pri ničení pytliackych pascí Zdroj: Samsung

Takže prečo čisto ženská jednotka? Aby to podnietilo snahy o zrovnoprávnenie žien?

Chceli sme zmeniť vnímanie žien aj tým, že dokážu robiť dovtedy čisto mužskú prácu rangerov. Navyše iným štýlom. Black Mambas na rozdiel od mužských ochrancov parku nepoužívajú žiadne zbrane. Chceli sme dokázať, že vieme pomôcť ochraňovať zvieratá aj bez pušiek. Tiež sme tým chceli zaslať odkaz okolitým komunitám, že nechceme strieľať po našich strýkoch a otcoch, pretože pytliactvu sa tu venuje hocikto. Chceme ich však od pytliactva odradiť a chrániť tak prírodu pre ďalšie pokolenia.

Aké atribúty musí mať Black Mamba? Vyžaduje sa nejaké zázemie v prírodných vedách?

Nie je to podmienka. Mnoho lokálnych ľudí aj tak nemá prostriedky na štúdium. Preto tituly nie sú potrebné, iba odvaha a zapálenie pre vec. Hľadáme ženy, ktoré vedia, čo chcú. Ženy, ktoré sú odvážne, silné, odolné. A hlavne také, ktoré to s ochranou zvierat nevzdajú. Lebo kto potom ostane na ich záchranu? Black Mambas sú hlasom ohrozených zvierat. Ďalším atribútom je dôvera. Musíme záujemkyni veriť, že bude chrániť informácie o parku a napríklad nepredá pozície stád nosorožcov pytliakom. Samozrejme, každá Black Mamba musí úspešne dokončiť náročný trojmesačný tréning.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95577 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia