Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2021, 12:30
Čas čítania 6:50
Adam Novosad

Primár: Videl som prípady, keď ľudia ivermektín jedli ako pastu pre kone. Zomiera nám 20 až 25 percent pacientov (Rozhovor)

REFRESHER MILAN KULKOVSKÝ NEMOCNICA SLOVENSKO SMRŤ
Uložiť Uložené

Primár Milan Kulkovský z nemocnice v Považskej Bystrici sa o aktuálnej situácii vyjadruje na svojom profile na Facebooku.

„Občania veľmi zle vnímajú to, že nemôžu ísť na prechádzku do lesa v susednom okrese a na internete vidia fotky našich pseudocelebrít, ktoré si močia hemoroidy v modrých lagúnach,“ hovorí primár interného oddelenia NsP Považská Bystrica Milan Kulkovský, ktorý posledný rok bojuje s koronavírusom v prvej línii deň čo deň. 

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

Vyspovedali sme ho v situácii, keď minister zdravotníctva Marek Krajčí podával demisiu, objednávkový formulár na očkovanie viackrát zlyhal a Slovensko si udržiava počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom na rekordne vysokých úrovniach. 

Milan Kulkovský rozvíril vášne sociálnych sietí, keď pred pár týždňami opísal svoje skúsenosti s podávaním lieku ivermektín. Ten sa od začiatku roka vypracoval na modlu niektorých obyvateľov Slovenska, ktorí dnes podľa Kulkovského občas až agresívne vyžadujú, aby im ho lekári podávali. A občas neváhajú nakúpiť ivermektín vo forme určenej pre zvieratá.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či sú pacienti takí zúfalí, že užívajú veterinárny ivermektín určený zvieratám.
  • Čo si Kulkovský myslí o podávaní ivermektínu v slovenských nemocniciach.
  • Či považuje za správne, že boli zaočkovaní už aj predavači alebo taxikári.
  • Aká konkrétna liečba koronavírusu sa mu po mesiacoch osvedčila.
  • Aká vysoká je dnes úmrtnosť hospitalizovaných pacientov.
  • Prečo treba na pľúcnu ventiláciu čoraz častejšie pripájať mladých pacientov.
  • Či má motiváciu ráno vstať z postele a ísť do práce.
  • Prečo by nechcel, aby prišli pochybovači pomôcť na covidové oddelenie.
Milan Kulkovský
Zdroj: Facebook/Milan Kulkovský

Obyvatelia Slovenska očakávajú postupný pokles hospitalizácií aj úmrtí. Čiastočne za to podľa analytikov môžu opatrenia, očkovanie aj premorenie obyvateľstva. Ako budú podľa vašich skúseností vyzerať najbližšie týždne?

Súhlasím s analytikmi – zhoršovať sa to nemôže donekonečna. Skôr či neskôr narazíme na strop. Dopomôže k tomu kombinácia spomínaného, teda čiastočné premorenie, očkovanie a opatrenia. Otázkou je, aké mutácie k nám prinesú cestovaniachtiví spoluobčania.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

V súčasnosti u nás prevláda britský variant a zrejme sa zhodneme, že nevznikol u nás na Kráľovej holi. Mám obavy, že juhoafrická a najmä brazílska mutácia môžu znamenať niekoľko krokov späť. Navyše tieto mutácie nemusia byť importované priamo z uvedených krajín, stačí pobyt na frekventovanom medzinárodnom letisku.

Slovensko je zrejme silno premorené britským variantom, na čo sme doplatili aj vinou nízkej zaočkovanosti. Videli ste v nemocnici za posledných desať týždňov skutočne najhoršie peklo, aké sme tu kedy mali?

Jednoznačne áno. Počty hospitalizovaných lámali a lámu rekordy. V ťažkej situácii sme boli aj v novembri a decembri, ale vtedy to bolo spôsobené skôr tým, že nám chýbal personál. Lekári aj zdravotné sestry boli buď nakazení, alebo v karanténe. Z pohľadu počtu hospitalizovaných však peklo prežívame teraz.

Nerád sa vyjadrujem k téme ivermektín, keďže občas až psychopaticky polarizuje spoločnosť.

Marek Krajčí emotívne vysvetľoval, že cez vládu nedokáže pretlačiť tvrdšie opatrenia, ktoré by chcel v krajine zaviesť. Zlyháva z vášho pohľadu lekára ako minister zdravotníctva?

Pána ministra si ako človeka veľmi vážim, no ak by som tvrdil, že nie som z jeho pôsobenia sklamaný, klamal by som. Zlyháva ako politik, pretože politicky nepresadil svoje dobré návrhy. Sám to aj opakovane priznal a je evidentné, že mu je to ľúto.

Nepodržali ho ani jeho vlastní stranícki kolegovia vo vláde na čele s premiérom. Musí to byť frustrujúce. Bolo to tak pred Vianocami, keď si aj poplakal, a je to tak aj teraz, keď pre hádky v koalícii zatiaľ ani nemal možnosť presadiť štátnu karanténu pre navrátilcov zo zahraničia. Tú, mimochodom, schvaľujem.

Odporúčané
Slovenka v Izraeli: Otvárame reštaurácie, do posilňovne sa dá ísť len s očkovacím pasom. Takto vyzerá koniec pandémie Slovenka v Izraeli: Otvárame reštaurácie, do posilňovne sa dá ísť len s očkovacím pasom. Takto vyzerá koniec pandémie 5. marca 2021, 9:30

Lekári sa často sťažujú, že nemáme sprísnený režim na hraniciach či pre pendlerov a z dovoleniek sem ľudia vozia importovaný vírus. Existujú podľa vás konkrétne opatrenia z kategórie „quick wins“, do ktorých by sa teraz mohla vláda pustiť?

Je veľa možností, ako robiť veci inak. A možno aj lepšie. Na začiatok by stačilo riadiť sa odporúčaniami odborníkov. Uvedomujem si, pravdaže, aj to, že nič nie je čierno-biele a politické rozhodnutia sa nerobia ľahko. Vláda musí brať ohľad na viaceré premenné.

Podľa môjho názoru by pendleri mali byť častejšie testovaní, dovolenkári by mali ísť po návrate do štátnej karantény. Občania veľmi zle vnímajú, že nemôžu ísť na prechádzku do lesa v susednom okrese a na internete vidia fotky našich pseudocelebrít, ktoré si močia hemoroidy v modrých lagúnach. Pôsobí to demotivačne.

Stretli ste sa priamo v praxi s prípadmi, keď si ľudia nakúpili veterinárny ivermektín a naordinovali si ho alebo od vás ako lekárov žiadali, aby ste im ho podali?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95855 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sú pacienti takí zúfalí, že užívajú veterinárny ivermektín určený zvieratám.
  • Čo si Kulkovský myslí o podávaní ivermektínu v slovenských nemocniciach.
  • Či považuje za správne, že boli zaočkovaní už aj predavači alebo taxikári.
  • Aká konkrétna liečba koronavírusu sa mu po mesiacoch osvedčila.
  • Aká vysoká je dnes úmrtnosť hospitalizovaných pacientov.
  • Prečo treba na pľúcnu ventiláciu čoraz viac pripájať mladých pacientov.
  • Či má Kulkovský vôbec motiváciu ráno vstať z postele a ísť do práce.
  • Prečo by nechcel, aby prišli pochybovači pomôcť na covidové oddelenie.
Domov
Zdieľať
Diskusia