Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2021, 9:30
Čas čítania 7:36
Adam Novosad

Slovenka v Izraeli: Otvárame reštaurácie, do posilňovne sa dá ísť len s očkovacím pasom. Takto vyzerá koniec pandémie

ZAUJÍMAVOSTI IZRAEL OČKOVANIE SLOVENSKO VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Slovenka Diana Weinberg žije v Izraeli viac ako 10 rokov a dať sa zaočkovať sa jej podarilo vďaka radu pre náhradníkov. Porozprávala nám, ako sa krajina pomaly otvára, ale aj to, či v Izraeli spochybňovali vakcíny.

Slzy dojatia v očiach, otvárajúce sa obchody, posilňovne či reštaurácie a spoločnosť, kde pacienti hospitalizovaní s koronavírusom ubúdajú raketovou rýchlosťou. Takto vyzerá koniec pandémie, konštatuje sa dnes v Izraeli.

Slovenka Diana Weinberg alias Telavivian from Bratislava  žije striedavo v Izraeli a na Slovensku, ale posledné týždne trávi práve na Blízkom východe. V Izraeli žije dohromady už viac ako 10 rokov, no kvôli svojej práci musí pravidelne prichádzať na Slovensko. Pracuje totiž v kancelárii, ktorá pomáha potomkom ľudí z Československa, ktorí prežili holokaust, s administratívou vo veci českého a slovenského občianstva.

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

V krajine od konca decembra minulého roka zaočkovali viac ako 4,8 milióna ľudí, pričom od začiatku sa zameriavali najmä na seniorov. Vďaka takto nastavenej očkovacej stratégii do dnešného dňa zaočkovali viac ako 80 percent všetkých Izraelčanov vo veku nad 50 rokov, čím výrazne skresali počty hospitalizovaných a zomierajúcich.

Čím viac najrizikovejších skupín krajina zaočkuje, tým efektívnejšie podľa doterajších štúdií zlepší situáciu vo svojich nemocniciach. V posledných dňoch, a to najmä koncom februára, sa eufória z končiacej sa pandémie v Izraeli prejavila zvýšeným počtom nových denných prípadov, ale teraz sa prípady stabilizovali na dvoch či troch tisíckach denne. Vďaka vakcíne však medzitým počty hospitalizovaných klesajú, a tak sa krajina pomaly vracia do normálu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko zaplatil Izrael za vakcínu od Pfizeru za to, že ju dostal ako prvý.
  • Aké dôvody stáli za tým, že Izrael zaočkoval už vyše 50 percent populácie.
  • Ako sa dnes môžu dať zaočkovať ľudia od 16 rokov bez obmedzenia.
  • Ako Slovenka Diana hodnotí očkovací pas, vďaka ktorému sa krajina otvára.
  • Ako funguje vakcinačný pas, ktorý ti zasvieti na zeleno, ak spĺňaš podmienky.
  • Čo sa deje v izraelských uliciach, keď otvárajú obchody, reštaurácie a fitká.
  • Ako funguje štátna karanténa na základe elektronického náramku.
  • Ako štát motivuje ľudí, ktorí sa spočiatku odmietli dať zaočkovať.
Diana Weinberg
Zdroj: Diana Weinberg

V Izraeli od decembra očkovali 150-tisíc ľudí denne

Izrael začínal očkovať proti koronavírusu skôr ako Európska únia. Už 19. decembra minulého roka sa na verejnosti dalo zaočkovať viacero známych tvárí z politickej scény, aby tak obyvateľom ukázali, že vakcína je účinná a bezpečná. Netrvalo dlho a Izrael očkoval tempom 150-tisíc ľudí denne.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Zaplatil za to síce o trochu vyššiu sumu, keď jednu dávku vakcíny od Pfizeru/BioNTechu nakupoval za približne 19 eur, zatiaľ čo Európska únia za menej ako 15 eur, ale Izraelčania dnes určite majú pocit, že tento prístup sa oplatil, uvádza ČT24.

„Začalo sa to rizikovými skupinami, seniormi od 60 rokov a zdravotníkmi,“ konštatuje Slovenka Diana Weinberg. Zdôrazňuje, že Izrael myslel takmer na všetko, a tak okrem seniorov či zdravotníkov rovno očkoval ich rodinných príslušníkov či ľudí, ktorí s nimi bývajú. 

Do popredia očkovacej stratégie sa dostali aj pracovníci kritickej infraštruktúry štátu.

Odporúčané
Koľko musí Slovák zarábať, aby mohol žiť v Šanghaji? Pavel býva 10 rokov v Číne, ktorá ho uchvátila už na základnej škole Koľko musí Slovák zarábať, aby mohol žiť v Šanghaji? Pavel býva 10 rokov v Číne, ktorá ho uchvátila už na základnej škole 24. februára 2021, 9:30

Od 16 rokov vyššie dnes bez obmedzení

Rýchlosť očkovania bola v Izraeli taká vysoká, že dnes sa môžu na vakcináciu prihlásiť všetci obyvatelia od 16 rokov. „Zaočkovať sa môže dať každý od 16 rokov, už neexistujú žiadne obmedzenia,“ hovorí Diana Weinberg.

Podľa nej momentálne izraelské úrady riešia skôr opačný problém, a to ten, že zostávajúca populácia sa často nechce dať očkovať. Vláda preto vymyslela spôsob, ako ľudí motivovať. Keď vidia otvárajúce sa obchody či ľudí posedávajúcich s drinkami na námestiach, množstvo ľudí si svoje odmietanie vakcíny rozmyslí.

Samotná Diana sa k očkovaniu dostala koncom januára. Nepatrila pritom do žiadnych prednostných skupín, ale o vakcínu mala taký záujem, že sa rozhodla vystáť si rad pred očkovacím centrom. 

„Očkovalo sa do nejakej desiatej, ale od siedmej vedeli, že neprídu všetci. Izraelčania majú v náture, že často meškajú alebo nechodia na schôdzky, tak keď tušili, že už množstvo prihlásených ľudí nepríde, od siedmej začali tými zvyškami očkovať všetkých,“ spomína na to, ako sa jej podarilo dať sa zaočkovať.

Ona prišla do očkovacieho centra v Nemocnici Ichilov v Tel Avive, kde si vystála rad pre náhradníkov.

Tieto dôvody stáli za tým, že Izrael už zaočkoval väčšinu populácie

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95435 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké dôvody stáli za tým, že Izrael zaočkoval už vyše 50 percent populácie.
  • Ako sa dnes môžu dať zaočkovať ľudia od 16 rokov bez obmedzenia.
  • Ako Slovenka Diana hodnotí očkovací pas, vďaka ktorému sa krajina otvára.
  • Ako funguje vakcinačný pas, ktorý ti zasvieti na zeleno, ak spĺňaš podmienky.
  • Čo sa deje v izraelských uliciach, keď otvárajú obchody, reštaurácie a fitká.
  • Ako funguje štátna karanténa na základe elektronického náramku.
  • Ako štát motivuje ľudí, ktorí sa spočiatku odmietli dať zaočkovať.
Domov
Zdieľať
Diskusia