Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2021, 9:30
Čas čítania 5:53
Miriam Rumanková

Slovenská dizajnérka Lenka Petrákova vytvorila stanicu, ktorá dokáže za rok vyzbierať desiatky ton oceánskeho odpadu (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Rodáčka z dedinky pri Senci pracuje v jednej z najznámejších svetových architektonických spoločností Zaha Hadid Architects v Londýne.

Lenka Petráková študovala architektúru na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave a neskôr pokračovala v štúdiu na Univerzite úžitkového umenia vo Viedni. Mala možnosť byť súčasťou vzdelávacích programov vo Viedni a v Kalifornii.

Teraz pracuje v jednej z najznámejších svetových architektonických spoločností Zaha Hadid Architects v Londýne ako senior dizajnérka. Jej diela vystavili vo Viedni, Zlíne, Bratislave, Pekingu aj v Benátkach.

Za jej prototyp, ktorý by mal zbierať plastový odpad z dna oceánov s názvom Ôsmy kontinent získala cenu Grand Prix od Nadácie Jacques Rougerie. Francúzsky inštitút každoročne oceňuje mladé talenty zamerané na riešenie environmentálnych problémov spojených s morským prostredím. Odhaduje sa, že za rok by Lenkine zariadenie mohlo vyzbierať deisatky ton odpadu. 

Plastový odpad, ktorý by Ôsmy kontinent zozbieral by sa následne triedil a prevážal na pevninu. Časť odpadu by posádka stroja mohla použiť na svoje potreby a materiál by mohol skončiť napríklad aj v náhradných dieloch. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Lenke Petrákovej pracuje v Zaha Hadid Architects v Londýne
  • S kými ambíciami sa prihlasovala do súťaže Grand Prix od Nadácie Jacques Rougerie
  • Koľko pracovala na svojom víťaznom projekte Ôsmy kontinent
  • Plánuje sa vrátiť na Slovensko
  • Ako vníma architektúru na Slovensku 
  • Na akom princípe funguje je protoyp 
  • Kedy je reálne, aby Ôsmy svetadiel fungoval a dostal sa do oceánu 

x
Zdroj: Lenka Petráková

Myslím, že sme sa na Slovensku v poslednej dobe veľmi posunuli. Vzniká tu veľmi veľa skvelých projektov a okrem dobrých architektov, máme aj skúsenejších klientov, ktorí vedia, že do skvelého dizajnu sa oplatí zainvestovať.

Kde aktuálne žijete a čomu sa venujete?

Momentálne žijem v Londýne, kde pracujem pre Zaha Hadid Architects už skoro 4 roky. Kvôli mojej práci veľa cestujem do Číny a Saudskej Arábii. 

Aké je to pracovať v jednej z najvýraznejších spoločností vo svete architektúry? 

Je to úžasná a inšpiratívna kancelária, plná talentovaných ľudí. Som nesmierne rada, že mám šancu tu pracovať a musím sa priznať, že  to bol môj sen dlhé roky. Je veľmi motivujúce pracovať v kolektíve, ktorý túži hľadať nové prístupy, skúšať nové technológie a posúvať naše dnešné chápanie architektúry každým jedným návrhom vpred.

Podieľali ste sa nejakým spôsobom na projekte Sky park v Bratislave?

Nie. 

Odporúčané
Otec s dcérou sa obaja venovali hudbe, no dnes stoja za úspešnou slovenskou značkou kozmetiky a čistiacich prostriedkov (Rozhovor) Otec s dcérou sa obaja venovali hudbe, no dnes stoja za úspešnou slovenskou značkou kozmetiky a čistiacich prostriedkov (Rozhovor) 7. januára 2021, 9:30

Čo je náplňou vašej práce?

Dizajn od prvotného konceptu budovy, cez celkový návrh a často až po interiérové detaily.

Vďaka vzdelaniu aj technickým smerom, som často zapájaná aj do technickej koordinácie. Väčšina mojej práce je na výškových budovách. 

Ste úspešná Slovenka v zahraničí. Ja som o vás úprimne nenašla veľa informácií na slovenských stránkach, kedy ste odišli zo Slovenska a prečo?

V roku 2014 som začala študovať na University of Applied Arts vo Viedni a odvtedy pôsobím v zahraničí. To môže byť dôvod, prečo ľudia na Slovensku o mne toľko nevedia. 

Odkiaľ zo Slovenska pochádzate? Navštevujete Slovensko?

Pochádzam z malej dedinky pri Senci. 

Slovensko navštevujem niekoľkokrát do roka, pokiaľ sa to dá a dovoľujú mi to moje pracovné povinnosti. Samozrejme v aktuálnej pandemickej situácií je to s cestovaním horšie.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by LenkaPetrak (@lenkapetrak)

Plánujete sa vrátiť domov na Slovensko? Viete si predstaviť tu žiť a pracovať? 

Myslím, že v dnešnej dobe nie je úplne ľahké robiť si plány. Slovensko som mala vždy rada a uvidím kam ma osud zavedie. Nevylučujem ani možnosť návratu naspäť na Slovensko. 

Ako vás ovplyvnili skúsenosti zo zahraničia?

Ja osobne si vážim každý jeden projekt, na ktorom môžem robiť a snažím sa z neho čím viac naučiť. Pri práci na medzinárodných zákazkách je zaujímavé ako rôzne kultúry uprednostňujú iné dizajnové prístupy, priestorové usporiadanie či materiály, čo vnímajú ako prioritu návrhu, ale taktiež ako komunikujú.

Musíme byť preto aj schopný správne komunikovať s klientami a poznať ich kultúru a zvyklosti. Je to úžasná práca v ktorej sa každý deň niečo nové naučím.

Aký máte názor na to akým smerom sa uberá architektúra na Slovensku?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93675 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vníma samotná autorka projektu ocenenie, ktoré získala
  • Ako dlho na projekte pracovala
  • Kto má o projekt záujem
  • Z akých hlavných častí sa skladá stanica 
Domov
Zdieľať
Diskusia