Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2021, 9:30
Čas čítania 10:47
Jana Mikysová

Slovenské a české dídžejky: jednej neveria, že hudbu naozaj tvorí ona, zatiaľ čo druhej sa pozerajú na ruky

Slovenské a české dídžejky: jednej neveria, že hudbu naozaj tvorí ona, zatiaľ čo druhej sa pozerajú na ruky
Zdroj: se souhlasem IM Cyber
HUDBA DJ-ING ELEKTRONICKÁ HUDBA SLOVÁCI
Uložiť Uložené

10 dídžejok z Česka a zo Slovenska sme sa opýtali, aké je mixovanie a zábavanie ľudí na parkete z pohľadu žien.

Najčastejšie vidíme na párty a festivaloch za dídžejským mixpultom mužov, no postupne tejto záľube podliehajú aj ženy. Už to však nie je ojedinelý prípad, keď sa ocitneš v dave, ktorý sa baví práve vďaka šikovnej dídžejke. Desiatich českých a slovenských dídžejok sme sa opýtali, aké to je ocitnúť sa za mixpultom a baviť desiatky ľudí, či sa stretávajú s predsudkami a čo je podľa nich na tejto práci to najkrajšie a zároveň najťažšie. 

V tomto článku si prečítaš:
  • O desiatich rôznych dídžejkách z Česka a zo Slovenska, ktoré sa venujú rôznym elektronickým žánrom. 
  • O tom, aká bola ich cesta k dídžejingu.
  • Ako často sa stretávajú s predsudkami pre svoje pohlavie.
  • Aký môže byť podľa nich rozdiel medzi mužom dídžejom a ženou dídžejkou.
  • Čo je na tejto práci to najťažšie a, naopak, najkrajšie. 
  • Čo ti niektoré z nich zahrajú na prvej poriadne párty po uvoľnení opatrení.

Myma

Producentka a dídžejka Myma je prvou slovenskou dídžejkou, ktorá mala česť zahrať si na svetoznámom EDM festivale Tomorrowland. Nepýši sa však len talentom na mixovanie hudby, ale aj na jej tvorenie. Slovenka pochádzajúca spod Tatier momentálne žije už niekoľko rokov v Londýne. Tam sa dostala aj k samotnému dídžejingu. 

Myma, DJ-ka, djka, slovenská djka
Zdroj: se svolením Mymy

Boli sme zvedaví, či Myma vníma nejaké rozdiely alebo predsudky, ktoré bývajú so ženami dídžejkami spájané. „Nevnímam to, pretože som sa stretla s viacerými slávnymi dídžejmi z celého sveta a každý jeden rešpektuje aspoň jednu ženu, ktorá robí naozaj kvalitnú hudbu. Samozrejme, či si žena alebo chlap, v prvom rade za teba hovorí práca a výsledok. Prvé posúdenie človeka je často mylné, zvlášť keď ide o artistu, producenta či dídžeja,“ odpovedá. 

Odporúčané
Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) 20. apríla 2024, 9:30

Ženy dídžejky to nemajú vždy ľahké iba pre stereotypy, s ktorými sa môžu stretnúť. Čo vníma Myma ako najťažšie v živote ženy dídžejky? „Najťažšie pre ženské dídžejky je asi skĺbiť to, čo muža nikdy nečaká, a to byť matkou a zároveň robiť to, čo ťa baví. Ale aj to sa dá, keďže ma milo prekvapilo na Tomorrowlande 2019 duo Nervo. Jeho členky sa so mnou rozprávali pred mojím vystúpením na Youphoria stagei, zatiaľ čo si odsávali mlieko pre svoje ratolesti,“ spomína na zážitok z Tomorrowlandu.

Nemohli sme si odpustiť otázku, čo Myma ľuďom pustí ako prvé, keď sa konečne ocitne na hraní v klube. „Najviac sa teším, že zahrám v britských kluboch tracky, ktoré som vydala v roku 2020, a takisto aj tie, ktoré sú naplánované na release tento rok,“ vysvetľuje.

C:rcle

C:rcle je aj napriek svojmu mladému veku veľmi známa drum&bass dídžejka, ktorej sety si obľúbili tisícky ľudí nielen na Slovensku. K hudbe mala odmalička blízko, keďže jej otec hrá v Slovenskej filharmónii na kontrabase, bola v speváckom zbore a hrala aj na husliach. K dídžejingu sa vraj dostala postupne, cez záľubu v elektronickej hudbe. „S obdivom som sledovala dídžejov na akciách a tajne túžila po tom, byť na ich mieste, no myslela som si, že je to nereálne. Počas chodenia na párty sa mi podarila natrafiť na Juraja (DJ Neorge – pozn.), ktorý mi ponúkol učiť sa mixovať u nich v štúdiu Mäsokombinát crew,“ dodáva. Z vyskúšania dídžejingu sa stala vášeň a C:rcle momentálne hrá už tri roky. 

Circle, Djka Circle, C:rcle, žena, žena djka, dj-ka
Zdroj: archív C:rcle

Na dídžejingu považuje C:rcle za najkrajšie, keď stojí za mixom a cíti adrenalín. Ľudia kričia a dávajú jej spätnú väzbu, spievajú si tracky, ktoré hrá. Každé označenie na Instagrame alebo pochvala po sete ju vždy potešia. „Baví ma aj cestovanie a spoznávanie nových ľudí. Nie som žiadny domased ani introvert, preto mi taký život vyhovuje,“ dodáva. Momentálna situácia je pre ňu preto celkom náročná. „Keď už raz začneš žiť svoj sen a budovať si kariéru, vieš, že sa ti všetko rozbieha, a práve v najlepšom sa to zastaví, je to ako päsťovka do brucha,“ vysvetľuje. 

Odporúčané
Bez temnoty by svetlé momenty nefungovali. Elektronické duo HVOB sa po dvoch rokoch pripomína prvým live albumom Bez temnoty by svetlé momenty nefungovali. Elektronické duo HVOB sa po dvoch rokoch pripomína prvým live albumom 14. marca 2021, 19:59

A čo nám C:rcle určite pustí, keď sa konečne ocitneme na poriadnej párty v klube? „Všetky novinky od Dimensiona, jeho hudba ma momentálne drží nad vodou. Na párty si obzvlášť vychutnám jeho track Offender, je to energická bomba.“

Leia Drex 

Máme aj techno dídžejky. Jednou z nich je Leia Drex, ktorá sa dídžejingu venuje už sedem rokov. Priviedol ju k nemu parťák Fenex, s ktorým momentálne tvoria projekt Disordered Kind. „Začali sme v pivnici, ktorá sa postupne menila na klub, kam sme pozývali priateľov, striedali sme sa za dídžejským pultom, no a tak prirodzene to prešlo až k hraniu pre ozajstné kluby a neznáme publikum,“ vysvetľuje.

Leia Drex, djky, DJ-ky, ženské DJ-ky, DJ-ka, djka
Zdroj: se svolením Leie Drex

A ako vníma postavenie žien za dídžejským pultom ona? Stretáva sa pri techno publiku s predsudkom, že dídžejke stačí byť atraktívna? „Môžeš byť pekná, ale keď nedokážeš dať ľuďom správny vibe na párty, je ti to nanič. Musíš s nimi cítiť, naladiť seba, publikum a nakoniec to celé spojiť v jeden živý organizmus. Ľudia cítia, že si autentická. Myslím si, že aspoň v mojom žánri nefunguje byť len pekná.“


Zaujímalo nás aj to, či sú ženy a muži v rolách dídžejov v niečom odlišní. „Ženy majú v sebe čosi éterické, majú odlišnú energiu ako muži, čo je aj cítiť v hudbe, ktorú robia,“ hovorí pre Refresher Leia. 


Leia Drex – LEIA DREX I BEHIND CLOSED DOORS @Radosť, Bratislava SK 2020

Beaty

Dídžejka Beaty je v drum&bass komunite veľmi dobre známa, a to nielen v Česku, ale aj na Slovensku. K dídžejingu sa dostala už v šestnástich rokoch a momentálne sa mu venuje krásnych sedemnásť rokov. Začínala hrať ešte na vinyloch a nikdy nepociťovala predsudky voči ženám dídžejkám, práve naopak. „Doteraz si pamätám, že keď som začínala, väčšina ľudí (a hlavne dídžejov) sa mi pozerala na prsty, čo robím a ako to robím, práve preto, že som žena,“ spomína.

Beaty, DJ-ka, DJ-ka Beaty, DJ Beaty, djka
Zdroj: archív Beaty

„Atraktívne ženy to v tomto ohľade asi majú ťažšie, aby dokázali, že nie sú len pekné tváričky, ale poriadne dobrý dídžej, ktorý vie zadeliť kvalitný set a hlavne párty poriadne rozpumpovať,“ dodáva na margo kritiky voči ženám dídžejkám. Myslí si, že v drum&basse nie sú dídžejky, ktoré by ťažili zo svojho vzhľadu, a že je to skôr typické pre komerčnejšie žánre. 

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Keďže je už sama maminou, zhoduje sa s názorom, že ženy dídžejky to majú rozhodne ťažšie v momente, keď musia skĺbiť rodinný život a život dídžejky, ktorá je v podstate nočný tvor.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93505 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo musí v živote zvládať dídžejka, ktorá ja zároveň mamou.
  • Ktorú slovenskú svetovo uznávanú dídžejku a producentku osočujú, že hudbu netvorí ona. 
  • S akými najčastejšími predsudkami sa ženy dídžejky stretávajú.
  • Aké rozdiely vnímajú slovenské a české dídžejky v hraní žien a mužov.
Domov
Zdieľať
Diskusia