Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
20. novembra 2020, 17:22
Čas čítania 7:12
Tímea Krauszová

V týchto podnikoch si môžeš dať obed alebo kávu viac-menej v teple. Mnohé sú však pre ohrievače aj v strate, zimu nemusia prežiť

GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL KORONAVÍRUS SLOVENSKO OPATRENIA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Čo ak konzílium odborníkov sprísni opatrenia?

Niektoré gastro prevádzky využívajú celoročné terasy aj teraz. Bránia sa argumentom, že vo svojej podstate dodržiavajú všetky aktuálne opatrenia: ide o exteriérový priestor, ktorý pravidelne vetrajú a jedna stena (alebo jej časť) je odtiahnutá. Na prvý pohľad by si však možno ani nerozoznal, že si v exteriéri, najmä na miestach, kde majú celoročné terasy.

Inde si museli od nuly zabezpečiť všetko: deky, ohrievače aj obrovské stany. Často išlo o improvizáciu so snahou prežiť. S prevádzkou v zime nerátali, aspoň nie v takej miere, ako to momentálne vyzerá.

Navštívili sme niekoľko podnikov v Bratislave, aby sme zistili, ako sú zariadené a či si v nich vieš v aspoň ako-takom teple vychutnať nápoj alebo jedlo. Prevádzkarov sme sa tiež pýtali, či sú na prípadné sprísnenie pripravení.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako je možné, že sa na niektorých „terasách“ cítiš ako v interiéri
  • Tipy na podniky v Bratislave, ktoré majú teplé a útulné terasy
  • Ako momentálne zvládajú dodržiavanie opatrení a či ich už kontrolovala hygiena
  • Aké zmeny avizovali epidemiológovia z Konzília odborníkov a či sú na ne majitelia podnikov pripravení

V niektorých prevádzkach ani nespoznáš, že si v exteriéri

Niektorí členovia konzília odborníkov už vo štvrtok avizovali, že príde ďalšie sprísnenie. Dôvodom sú „interiéry v exteriéri“: terasy, ktoré sú kompletne zateplené, opláštené a sotva v nich cirkuluje vzduch natoľko, aby sa minimalizovalo riziko nákazy. Medzi inými na to upozorňovala aj hlavná epidemiologička ministerstva zdravotníctva Henrieta Hudečková. „Určite to nemôže byť tak, ako teraz,“ povedala pre denník SME.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez síričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez síričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Hovorca Úradu verejného zdravotníctva Marek Eliáš nám povedal len toľko, že výstupy z konzília sa nezverejňujú. Odôvodnil to tým, že s tým majú zlú skúsenosť. „Niečo sa zverejnilo, ľudia sa na to začali pripravovať, a potom sa to zmenilo. Vzniesla sa obrovská kritika, preto zverejňujeme už len to, čo je oficiálne.“ Odkázal nás na Ministerstvo zdravotníctva, ktoré malo v piatok poobede aj tlačovú besedu.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí síce prezradil, že pripravili semafor podľa okresov, no plán nekonkretizoval. Tento semafor bude upravovať nielen reštaurácie, ale aj fitká, iné prevádzky či školy. Konkrétny plán podľa ministra sa dozvieme až potom, čo ho odprezentujú na Ústrednom krízovom štábe.

Viaceré reštaurácie a bary v tomto čase na teplé terasy lákajú aj na sociálnych sieťach. Podniky na nábreží Dunaja majú celoročné vonkajšie terasy. Kompletne zastrešené, opláštené často s klasickými posuvnými dverami so sklom či s plastovými oknami.

Ohrievače používali už v minulosti, hoci teraz museli zainvestovať do viacerých – vzhľadom na koronavírus musia pravidelne vetrať, takže je vo vnútri chladnejšie, a zakúpiť museli aj ďalšiu techniku a hygienické pomôcky. Napriek tomu to však na prvý pohľad vyzerá tak, že šikovne vykľučkovali z Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Prečo? Lebo v nich nemrzneš tak, akoby si sedel na klasickej terase kdesi na námestí.

Pravidlá možno dodržiavajú, ale vírus sa v týchto miestach zrejme šíri ľahšie ako v skutočnom exteriéri

„Regionálne úrady verejného zdravotníctva oklamať môžu, ale koronavírus neoklamú,“ reagoval na takéto riešenie opatrení člen Ústredného krízového štábu, lekár Peter Visolajský. Podľa jeho slov by sme si aj my sami mali vyberať také prevádzky, aby sme si v nich mohli chrániť zdravie.

Odporúčané
Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta 22. marca 2024, 9:30

„Vnímam, že niektoré prevádzky si spravili vonku fóliovník. Je tam riziko, že môže prísť k šíreniu nákazy,“ odôvodnil svoj názor. Podľa neho treba viac používať zdravý rozum a zabezpečiť cirkuláciu vzduchu. Pravidelné vetranie je podľa neho veľmi dôležité, a nie je presvedčený, že uzavreté terasy ho majú zabezpečené.

Problémom je, že vo vyhláške sú mnohé prísne pravidlá pre gastro podniky, no pokiaľ ide o rozdiel medzi interiérom a exteriérom, presne zadefinovaný nie je. Ak majú teda podľa zmluvy či zákona terasu v exteriéri a ide o súkromný pozemok, samospráva im do toho, ako vyzerá, nemôže zasahovať.

V niektorých častiach Bratislavy (napríklad v Starom meste) sú mnohé terasy na verejnom priestranstve a podľa pravidiel môžu mať len slnečníky či markízy – pre podniky pri nákupnom centre Eurovea to však neplatí.

Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

Presne na túto nejasnosť sa spoliehajú napríklad v Primi River Lounge. Hovorca Medusa Group, do ktorej patrí aj táto prevádzka, Ján Laš nám do telefónu vysvetlil, že v prípade presnejšie zadefinovaných terás môžu mať problém. „To je veľký zásah a pravdepodobne by sme to nerobili. Momentálne máme otvorené dva vchody, ktoré sú široké, a priebežne, asi každých 15 minút, vetráme. Prevádzky pravdepodobne nebudú chcieť platiť ďalšie peniaze na rekonštrukciu, keď ani nevieme, ako dlho to bude platiť.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91442 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je reálne prerobiť celoročné terasy tak, aby spĺňali aj prísnejšie opatrenia
  • Ako to vyriešili podniky, ktoré nemali celoročné terasy
  • Koľko v priemere stoja ohrievače a či náklady na zimnú prevádzku pokryjú terajšie príjmy
  • Či ľudia dodržiavajú opatrenia pri návšteve reštaurácií a barov a pomáhajú tak gastro priemyslu prežiť
  • V ktorých podnikoch si viac-menej pohodlne vychutnáš drink či jedlo napriek chladnému počasiu
Domov
Zdieľať
Diskusia