Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Pondelok 30. 11. 2020 meniny má Ondrej, Andrej

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltVyuži zľavový kód refreshersk a získaj 3x zľavu na doručenie!Objednaj si jedlo
Gastro - Prevádzky
0
Timea Krauszová
20. november 2020, 17:22
Čas čítania: 7:12
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

V týchto podnikoch si môžeš dať obed alebo kávu viac-menej v teple. Mnohé sú však pre ohrievače aj v strate, zimu nemusia prežiť

Čo ak konzílium odborníkov sprísni opatrenia?

Timea Krauszová
20. november 2020, 17:22
Čas čítania: 7:12
Gastronovinky na Refresheri ti prinášaVyuži zľavový kód refreshersk a získaj 3x zľavu na doručenie!Objednaj si jedlo
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Niektoré gastro prevádzky využívajú celoročné terasy aj teraz. Bránia sa argumentom, že vo svojej podstate dodržiavajú všetky aktuálne opatrenia: ide o exteriérový priestor, ktorý pravidelne vetrajú a jedna stena (alebo jej časť) je odtiahnutá. Na prvý pohľad by si však možno ani nerozoznal, že si v exteriéri, najmä na miestach, kde majú celoročné terasy.

 

Inde si museli od nuly zabezpečiť všetko: deky, ohrievače aj obrovské stany. Často išlo o improvizáciu so snahou prežiť. S prevádzkou v zime nerátali, aspoň nie v takej miere, ako to momentálne vyzerá.

 

Navštívili sme niekoľko podnikov v Bratislave, aby sme zistili, ako sú zariadené a či si v nich vieš v aspoň ako-takom teple vychutnať nápoj alebo jedlo. Prevádzkarov sme sa tiež pýtali, či sú na prípadné sprísnenie pripravení.

 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako je možné, že sa na niektorých „terasách“ cítiš ako v interiéri
  • Tipy na podniky v Bratislave, ktoré majú teplé a útulné terasy
  • Ako momentálne zvládajú dodržiavanie opatrení a či ich už kontrolovala hygiena
  • Aké zmeny avizovali epidemiológovia z Konzília odborníkov a či sú na ne majitelia podnikov pripravení

V niektorých prevádzkach ani nespoznáš, že si v exteriéri

Niektorí členovia konzília odborníkov už vo štvrtok avizovali, že príde ďalšie sprísnenie. Dôvodom sú „interiéry v exteriéri“: terasy, ktoré sú kompletne zateplené, opláštené a sotva v nich cirkuluje vzduch natoľko, aby sa minimalizovalo riziko nákazy. Medzi inými na to upozorňovala aj hlavná epidemiologička ministerstva zdravotníctva Henrieta Hudečková. „Určite to nemôže byť tak, ako teraz,“ povedala pre denník SME.

 

Hovorca Úradu verejného zdravotníctva Marek Eliáš nám povedal len toľko, že výstupy z konzília sa nezverejňujú. Odôvodnil to tým, že s tým majú zlú skúsenosť. „Niečo sa zverejnilo, ľudia sa na to začali pripravovať, a potom sa to zmenilo. Vzniesla sa obrovská kritika, preto zverejňujeme už len to, čo je oficiálne.“ Odkázal nás na Ministerstvo zdravotníctva, ktoré malo v piatok poobede aj tlačovú besedu.

 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí síce prezradil, že pripravili semafor podľa okresov, no plán nekonkretizoval. Tento semafor bude upravovať nielen reštaurácie, ale aj fitká, iné prevádzky či školy. Konkrétny plán podľa ministra sa dozvieme až potom, čo ho odprezentujú na Ústrednom krízovom štábe.

 

Viaceré reštaurácie a bary v tomto čase na teplé terasy lákajú aj na sociálnych sieťach. Podniky na nábreží Dunaja majú celoročné vonkajšie terasy. Kompletne zastrešené, opláštené často s klasickými posuvnými dverami so sklom či s plastovými oknami.

 

Ohrievače používali už v minulosti, hoci teraz museli zainvestovať do viacerých – vzhľadom na koronavírus musia pravidelne vetrať, takže je vo vnútri chladnejšie, a zakúpiť museli aj ďalšiu techniku a hygienické pomôcky. Napriek tomu to však na prvý pohľad vyzerá tak, že šikovne vykľučkovali z Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Prečo? Lebo v nich nemrzneš tak, akoby si sedel na klasickej terase kdesi na námestí.

 

Pravidlá možno dodržiavajú, ale vírus sa v týchto miestach zrejme šíri ľahšie ako v skutočnom exteriéri

„Regionálne úrady verejného zdravotníctva oklamať môžu, ale koronavírus neoklamú,“ reagoval na takéto riešenie opatrení člen Ústredného krízového štábu, lekár Peter Visolajský. Podľa jeho slov by sme si aj my sami mali vyberať také prevádzky, aby sme si v nich mohli chrániť zdravie.

 

„Vnímam, že niektoré prevádzky si spravili vonku fóliovník. Je tam riziko, že môže prísť k šíreniu nákazy,“ odôvodnil svoj názor. Podľa neho treba viac používať zdravý rozum a zabezpečiť cirkuláciu vzduchu. Pravidelné vetranie je podľa neho veľmi dôležité, a nie je presvedčený, že uzavreté terasy ho majú zabezpečené.

 

Problémom je, že vo vyhláške sú mnohé prísne pravidlá pre gastro podniky, no pokiaľ ide o rozdiel medzi interiérom a exteriérom, presne zadefinovaný nie je. Ak majú teda podľa zmluvy či zákona terasu v exteriéri a ide o súkromný pozemok, samospráva im do toho, ako vyzerá, nemôže zasahovať.

 

V niektorých častiach Bratislavy (napríklad v Starom meste) sú mnohé terasy na verejnom priestranstve a podľa pravidiel môžu mať len slnečníky či markízy – pre podniky pri nákupnom centre Eurovea to však neplatí.

 

Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

 

Presne na túto nejasnosť sa spoliehajú napríklad v Primi River Lounge. Hovorca Medusa Group, do ktorej patrí aj táto prevádzka, Ján Laš nám do telefónu vysvetlil, že v prípade presnejšie zadefinovaných terás môžu mať problém. „To je veľký zásah a pravdepodobne by sme to nerobili. Momentálne máme otvorené dva vchody, ktoré sú široké, a priebežne, asi každých 15 minút, vetráme. Prevádzky pravdepodobne nebudú chcieť platiť ďalšie peniaze na rekonštrukciu, keď ani nevieme, ako dlho to bude platiť.“

Článok môžeš dočítať len s aktívnym REFRESHER+
Kedykoľvek ho jednoducho zrušíš
Už od 1.99 € mesačne
VIAC O PREDPLATNOM

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je reálne prerobiť celoročné terasy tak, aby spĺňali aj prísnejšie opatrenia
  • Ako to vyriešili podniky, ktoré nemali celoročné terasy
  • Koľko v priemere stoja ohrievače a či náklady na zimnú prevádzku pokryjú terajšie príjmy
  • Či ľudia dodržiavajú opatrenia pri návšteve reštaurácií a barov a pomáhajú tak gastro priemyslu prežiť
  • V ktorých podnikoch si viac-menej pohodlne vychutnáš drink či jedlo napriek chladnému počasiu

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Zdroj: nytimes.comNáhľadový obrázok: The Cuba Libre Rum & Cigar House Tagy: bratislava, gastro, koronavírus Slovensko, opatrenia, Konzílium odborníkov
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Ohodnoť článok
2
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Dostávaj upozornenia na aktuálne udalosti, ako je táto. Zapnúť upozornenia
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.