Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. októbra 2020, 15:00
Čas čítania 6:33
Tímea Krauszová

Sociálne siete zaplavili fotky žien bez podprsenky. O čo im ide?

ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

13. októbra je medzinárodný deň bez podprseniek.

Každý rok si 13. októbra pripomíname tzv. Deň bez podprseniek. Nejde pritom len o akúsi feministickú vzburu proti (často nepohodlnému) kusu oblečeniu.

Október je mesiacom boja proti rakovine prsníka. Trinásty deň je určený na šírenie osvety o samovyšetrení ako prevencii. Iniciatívne rozhodnutie nenosiť v tento deň podprsenku má len pomôcť túto myšlienku rozšíriť do sveta. Od roku 2011 na sociálnych sieťach preto samovyšetrenie a pravidelné prehliadky pripomínajú lekári, celebrity, ale aj bežní ľudia. 

Ak potrebuješ informácie, radu, povzbudenie, pomoc v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia alebo sa chceš informovať ohľadom prevencie, obrátiť sa môžeš na Onkoporadňu na bezplatnej linke 0800 11 88 11 (alebo mailom na: [email protected]). Na tvoje otázky sú pripravení odpovedať skúsení lekári, psychológovia, výživoví asistenti a aj sociálne-právne poradkyne.

Ohmataj si prsia, dnes je medzinárodný deň bez podprseniek
Zdroj: YouTube / myvidchannel

Napriek honosnému zámeru sa však ženám ešte aj v roku 2020, teda v roku, kedy sotva vychádzame na ulicu a všetko od nákupov potravín až cez firemné porady prebieha v našich obývačkách, ujdú tisícky nevhodných poznámok. Publikovať fotku bez podprsenky je naďalej považované za nevhodné a môže sa stať že takéto ženy niektorí označia za „attention whores“, pretože vraj len vyhľadávajú pozornosť.

Odporúčané
Influencerky už majú po krk dokonalosti. Moje telo je normálne, zdôrazňujú a snažia sa odštartovať nový trend sebalásky Influencerky už majú po krk dokonalosti. Moje telo je normálne, zdôrazňujú a snažia sa odštartovať nový trend sebalásky 24. júla 2020, 14:51

Je teda vhodné spájať takú vážnu tému akou je rakovina s časťou tela, ktorú ľudia vnímajú ako sexuálny objekt?

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo si myslia o spájaní šteklivých fotiek na sociálnych sieťach s dôležitosťou prevencie odborníci, ktorí sa onkologickým pacientom venujú
  • Či peniaze, ktoré počas októbra zbierajú rôzne organizácie alebo prisľúbia niektoré fashion značky, idú naozaj tam, kam majú
  • Ako sa zo spočiatku hipisáckeho a feministického hnutia, ktoré chcelo zažiť slobodu v každom slova zmysle, stal deň prevencie a šírenia povedomia o samovyšetrení

Odhoď podprsenku a skontroluj sa

Pôvodne šlo o BRA Day, pričom skratka BRA znamenala Breast Reconstruction Awareness (osveta o rekonštrukcii pŕs). Šlo o kanadské lekárske poduajtie, ktoré sa sústreďovalo na plastickú chirurgiu a pomoc onkologickým pacientkam, ktoré pre chorobu prišli o prsník.

Až neskôr sa pomocou sociálnych sietí premenila iniciatíva do dňa bez podprseniek. Jeho mottom však nie je podpora slobody žien (hoci zrejme ženy aj muži uvítajú možnosť „beztrestne“ odhodiť podprsenky). Cieľom je pomknúť čo najviac žien k samovyšetreniu alebo k tomu, aby sa prihlásili na preventívnu prehliadku.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kelsey Bucci (@kelseybucci) on

Podľa webu Mamograf by samovyšetrenie mala robiť každá žena staršia ako dvadsať rokov, a to pravidelne každý mesiac po skončení menštruácie. Cieľom je zachytiť akúkoľvek zmenu (nielen hrčku, no napríklad aj farebné zmeny či zmenu v tvare pŕs), ktoré by mohli niečo naznačiť.

„Karcinóm prsníka sa najčastejšie vyskytuje u žien po 50. roku života, môže sa však objaviť aj u mladých žien a u mužov. Väčšina žien s rakovinou prsníka nemá rodinnú rizikovú situáciu. Avšak zvýšené riziko vzniku je u žien, ktorých matka alebo sestra mali rakovinu prsníka alebo vaječníkov,“ povedala nám Mgr. Petra Benczyová, PR manažérka Ligy proti rakovine.

Dodala, že rakovina prsníka nemá jednoznačnú vekovú hranicu a najlepšou ochranou je včasné zistenie. „Včasné formy rakoviny prsníka sú vo vysokom percente trvale vyliečiteľné.“

 

Prsníky sa kontrolujú bruškami prstov, krúživými pohybmi v smere z horného vonkajšieho okraja smerom k bradavke. Skontrolovať treba aj okolie kľúčnej kosti a podpazušie. Pre podrobné vysvetlenie, ako si vieš sama doma vyšetriť prsníky, klikni sem.
Odporúčané
Slovák Marek fotí svoju modrovlasú babku, ktorá zaujala aj web Bored Panda (Rozhovor) Slovák Marek fotí svoju modrovlasú babku, ktorá zaujala aj web Bored Panda (Rozhovor) 12. októbra 2020, 14:30

„Ak mi vidíš bradavky, je to preto, lebo ich mám“

Hnutie za „oslobodenie pŕs“ má svoje korene v hipisáckej ére. V roku 1966 dve ženy protestovali hore bez proti zákonu, ktorý by z podprsenky urobil povinnú súčasť ženskej garderóby. O tri roky neskôr vyhlásili v San Franciscu tzv. Anti-Bra Day, ktorým chceli zlomiť spoločenský nátlak na ženy a na ich „povinnosť“ nosiť podprsenky.

Postupne sa koncom 20. storočia z podprsenky stal dvojsymbol: na jednej strane ju nosili ženy, ktoré chceli pôsobiť profesionálne, na druhej strane už nebola len nepríjemným obmedzením, ale aj vyjadrením ženskej sexuality. Dnes máme na výber z mnohých farieb, tvarov aj veľkostí, téma nenosenia spodnej bielizne je však stále na sociálnych sieťach citlivá.

Pritom nie všetky ženy, ktoré si podprsenku nedajú, to robia pre akési politické presvedčenie alebo s cieľom provokovať. Mnohé ženy to preferujú pre svoje vlastné pohodlie, iné tak prejavujú vlastnú sexualitu a spokojnosť so svojím telom.

„Už sú to dva roky, čo som sa rozhodla nosenie podprsenky obmedziť z každého dňa na príležitostne. Začiatok toho nenosenia bol veľmi zvláštny. Chvíľu mi trvalo, kým som vstrebala, že to, kde sú moje prsia, a že ich nemám niekde pod krkom, je prirodzená vec. Rýchlo som si však zvykla na to pohodlie. Neviem ako iné ženy, no pre mňa je nenosenie podprsenky pohodlnejšie ako jej nosenie,“ hovorí naša redaktorka Janka, ktorá si dokonca vytvorila vlastné tričko, vďaka ktorému sa napokon prestala úplne hanbiť.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by SlečnaMikysová (@slecnamikysova) on

Veľmi často za svoje bradavky dostáva poznámky aj naša kolegyňa Barbora Bakošová.

Na jej Instagrame sa „aha, bradavky“ či „asi ti je zima“ objavujú v komentároch často, pričom ako sama hovorí, niekedy si ani len neuvedomuje, že v ten deň nemala podprsenku, kým na to niekto neupozorní. Muži to pritom robia len v online priestore, osobne dostáva poznámky skôr od žien a aj tie v pozitívnom slova zmysle.

„Vadia mi sexistické poznámky s tým spojené a aj to, že to ľudia príliš riešia. Je predsa moja vec, či podprsenku nosím alebo nenosím. Je to nastavenie spoločnosti. Keď bola moja mama mladá, bolo to úplne normálne, že ženy nenosili nonstop podprsenku,“ hovorí.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Barbora Bakoš (@barborabakos) on

Bez podprsenky chodia aj mnohé celebrity, vrátane Demi Lovato, Kendall Jenner, Jennifer Lawrence či Rihanny, ktorá dokonca vytvorila vlastnú značku spodnej bielizne, v ktorej sa konečne cíti dobre. Je to trend, ktorý si mileniáli osvojili rýchlo, okrem podprseniek sa dnes nosia aj rôzne braletky či nálepky na bradavky, ktoré sú pohodlnejšie (a často aj lacnejšie) ako pevná a obmedzujúca spodná bielizeň. 

Odporúčané
Mladá Slovenka pomáha ženám pri pôrode: Sú ženy, ktoré na 3 výdychy a s úsmevom na tvári porodili dieťa (Rozhovor) Mladá Slovenka pomáha ženám pri pôrode: Sú ženy, ktoré na 3 výdychy a s úsmevom na tvári porodili dieťa (Rozhovor) 20. augusta 2020, 15:53

Môžu ísť prsia a prevencia ruka v ruke?

Napokon sa však Deň bez podprseniek napriek nechutným poznámkam mužov na sociálnych sieťach rozšíril. Od roku 2011 sa „slávil“ 9. júla, v roku 2013 pribudol aj októbrový dátum. Od roku 2015 sa dodržiava už len 13. október ako akýsi kľúčový deň počas mesiaca boja proti rakovine prsníka.

Ročne sa zapájajú státisíce ľudí, spočiatku sa podujatie šírilo na Facebooku a na webe, neskôr už aj na Instagrame pod hashtagom #nobraday. Ale aj súčasťou prvotných kampaní bola výzva pre všetky dámy, aby si „oslobodili cecky“ a „vypustili ich“, alebo sa „dostali na druhú métu“ či „prejavili lásku kozičkám“ (voľné preklady z anglických hesiel, ktoré uvádza Mashable). 

Tento deň sa preto naďalej stretáva s ostrou kritikou zo strany laikov aj odborníkov. Považujú to za nechutné a nevhodné, pričom zdôrazňujú, že rakovina prsníkov je jedna z mála, kde má osveta väčšiu odozvu než výsledky dosiahnuté vo výskume.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Liz Plank (@feministabulous) on

Šéf americkej neziskovky Living Beyond Breast Cancer Jean Sachs považuje Deň bez podprseniek za urážlivý. „Rakovina je život ohrozujúce ochorenie. Nemá nič spoločné s tým, či niekto nosí alebo nenosí podprsenku,“ povedal pre Mashable. „Tieto kampane nepomôžu ľuďom pochopiť, čím prechádza žena, ktorej diagnostikovali rakovinu. Už to nie je o druhej méte. Je to o tom, dožiť sa dospelosti vašich detí. Je to o tom, dosiahnuť ďalší životný míľnik.“

Gayle Sulik, zakladateľ a výkonný riaditeľ Breast Cancer Consortium, dodal, že podobné slová pri iných ochoreniach nevidíme: „Je ľahšie presexualizovať tému rakoviny prsníkov. Spozornieme, keď niekto spomenie kozy. Ale v skutočnosti nedávame pozor na to, čo sa s rakovinou prsníkov deje.“ 

Deň bez podprseniek nie je oficiálne súčasťou kampane boja proti rakovine. Oficiálne ho nepodporuje žiadna organizácia, ktorá v tejto oblasti pracuje, píše britský Mirror. Ani britská organizácia Cancer Research UK o tomto dni veľa nevedela. Mnohí iniciatívu dokonca zhadzovali a kritizovali, pretože vraj podporuje sexualizáciu ženského tela a bagatelizuje také závažné ochorenie, akým je rakovina.

Netreba však zabúdať, že Deň bez podprseniek je nielen len o lahodnom pohľade na (takmer) obnažené prsia. Cieľom toho, že odhodíš podprsenku, má byť samovyšetrenie, ktoré ti v mnohých prípadoch môže doslova zachrániť život.

„Každý z nás pozná vo svojom okolí niekoho kto sa liečil, alebo sa lieči na onkologické ochorenie. Na Slovensku pribudne každoročne 34 000 ľudí s diagnózou rakovina. Čo sa týka rakoviny prsníka, až 300 slovenských žien ročne zbytočne zomrie na rakovinu prsníka, lebo neabsolvovali skríningovú alebo preventívnu mamografiu,“ povedala Mgr. Petra Benczyová, PR manažérka Ligy proti rakovine. Upriamovanie pozornosti zo strany médií na dôležitosť prevencie je podľa nej na mieste.

Odporúčané
Ekologickejšie kolekcie oblečenia Conscious od H&M alebo ZARA Join life. Sú naozaj udržateľné? Ekologickejšie kolekcie oblečenia Conscious od H&M alebo ZARA Join life. Sú naozaj udržateľné? 2. októbra 2020, 15:43

Kam idú tvoje peniaze?

Tričká, ktoré na obnažené bradavky (alebo vo všeobecnosti na prsia) upozorňujú, môžu aj pomáhať. A nielen zvedavým očiam okoloidúcich. Na Slovensku existuje niekoľko firiem, ktoré pravidelne venujú časť svojich výnosov práve na prevenciu rakoviny. Medzi ne patrí kozmetická značka Avon či módna značka Lindex.

„Počas prvého októbrového víkendu daruje Lindex 10 % obratu z predaja vo všetkých predajniach a na lindex.com. Zároveň budú v rámci ružového októbra v predaji dáždnik a nákupná taška, vyrobené z recyklovaných materiálov, pri ktorých bude darovaný celý zisk,“ píše na Instagrame Liga proti rakovine.

Okrem príspevkov z obratu či celého zisku pri niektorých produktoch môžeš pri nákupe aj zaokrúhliť cenu (rozdiel poputuje tiež do Ligy proti rakovine), alebo prispieť priamo.

Pre šírenie osvety o prevencii rakoviny už štvrtý rok po sebe vytvoril Lindex špeciálne tričká s Kristínou Tormovou. Vyzdvihnúť si ich môžeš v Lindexe v priebehu októbra v prípade, že si priamo prispel na webe Ligy proti rakovine minimálnou sumou 15 €. Je to teda priamy vklad a máš istotu, že peniaze naozaj skončili v danej organizácii.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by kristina tormova (@kristina.tormova) on

Nejde však len o peniaze. Akákoľvek kampaň môže mať vplyv na počet ľudí, ktorí absolvujú preventívnu prehliadku a poctivejšie sa začnú venovať samovyšetreniu. „V rámci svetových dní sme radi, že sme podnietili mnoho slovenských značiek, ktoré sa informovaniu o dôležitosti prevencie počas svetových dní či už pre verejnosť, alebo svojich zamestnancov venujú dlhodobo a pravidelne každý rok,“ povedala nám Benczyová z Ligy proti rakovine.

Domov
Zdieľať
Diskusia