Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2020, 14:31
Čas čítania 6:00
Daniel Mikolášik

Oplatí sa dovolenka na Slovensku? Vyskúšali sme si dlhé rady vo Vysokých Tatrách, lanovku a obed za takmer 20 €

Oplatí sa dovolenka na Slovensku? Vyskúšali sme si dlhé rady vo Vysokých Tatrách, lanovku a obed za takmer 20 €
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik
REFRESHER VYSOKÉ TATRY
Uložiť Uložené

Zisťovali sme, či sa oplatí sa dovolenka na Slovensku. Vyskúšali sme si dlhé rady vo Vysokých Tatrách, lanovku či obed za takmer 20 €.

Toto leto je pre Vysoké Tatry výnimočné. Môže za to predovšetkým pandémia koronavírusu, ktorá ovplyvnila dovolenkovanie Slovákov. Keďže ľudia preventívne necestujú do zahraničia, mnohé obľúbené dovolenkové destinácie v Taliansku, Chorvátsku či Grécku sú tento rok prázdne.

Väčšina našincov letnú sezónu radšej trávi na Slovensku, a to predovšetkým v najznámejšom národnom parku – vo Vysokých Tatrách. Teplé a slnečné počasie denne láka do hôr množstvo  turistov. Častokrát ich však čaká nemilé prekvapenie v podobe kolabujúcej dopravy, preplnených turistických atrakcií či nekonečných radov.

Odporúčané
Už by to chcelo vyskúšať nejaké mladšie mäsko. Boli sme na slovenskej nudapláži, takto s nami koketovali nahé dôchodkyne Už by to chcelo vyskúšať nejaké mladšie mäsko. Boli sme na slovenskej nudapláži, takto s nami koketovali nahé dôchodkyne 28. júla 2020, 10:39

My sme sa rozhodli vyskúšať si jeden deň v Tatrách na vlastnej koži a zistiť, či sa dovolenka na slovenských horách skutočne oplatí. Navštívili sme jednu z najobľúbenejších lokalít – Tatranskú Lomnicu, odkiaľ sme sa lanovkou viezli na Skalnaté pleso.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aká turistická pasca nás čakala hneď po príchode do Tatranskej Lomnice
  • Prečo riaditeľka OOCR Vysoké Tatry odporúča, aby turisti nejazdili do Tatier autami
  • Ako dlho sme čakali v rade na lanovku
  • Koľko percent turistov je Slovákov a akí zahraniční turisti navštevujú Tatry
  • Čo je najväčším problémom, pre ktorý sa tvoria nekonečné rady
  • Či sa môžu turisti v Tatrách cítiť bezpečne vzhľadom na aktuálnu pandémiu

Preplnené parkoviská a autá odstavené na hlavnej ceste

Do známej turistickej destinácie sme zavítali uprostred slnečného letného týždňa. Teplomer v areáli Lomnice ukazoval príjemných 25 stupňov Celzia a obloha bola takmer bez oblakov.

Hoci je toto miesto počas pracovného týždňa spravidla menej frekventované, na mieste nás už o jedenástej predpoludním čakalo ľudí ako mravcov a preplnené parkoviská. Parkovanie v Tatrách je dlhodobým problémom už niekoľko rokov.

Odporúčané
Mikuláš Vareha sa vracia: Vo väzení by mali byť štátne bordely. Rómom dám do lesa služobné slony, boxeri budú dojiť kravy Mikuláš Vareha sa vracia: Vo väzení by mali byť štátne bordely. Rómom dám do lesa služobné slony, boxeri budú dojiť kravy 6. augusta 2020, 10:45

Aj výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Blašková potvrdila, že parkovacích miest je nedostatok a preto apeluje na ľudí, aby využívali iné spôsoby dopravy, napríklad historické električky.

Pri príchode do Tatranskej Lomnice sme už na začiatku videli desiatky áut odparkovaných priamo na krajnici hlavnej cesty, čo v nás vyvolalo zmiešané pocity. Títo turisti buď nechceli za parkovanie platiť v meste, alebo si jednoducho nenašli nikde bližšie voľné parkovacie miesto.

Autá odstavené na hlavnej ceste na začiatku Tatránskej Lomnice
Autá odstavené na hlavnej ceste na začiatku Tatránskej Lomnice Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

Turistické pasce nás čakali hneď po príchode

My sme išli ďalej, aby sme zistili, či budeme môcť zaparkovať aj bližšie k areálu lanovky. V centre nás však čakala turistická pasca. Tesne pred lanovkou vyšiel z malej drevenej búdky muž v reflexnej veste, ktorý nás zastavil.

„Dobrý, ak tu chcete zaparkovať, tak vás poprosím 6 €,“ povedal. Pár metrov ďalej sa však nachádzalo omnoho väčšie parkovisko. Opýtali sme sa, či im patrí aj to a ak nie, aká je tam cena. „Neviem koľko tam pýtajú, to nie je naše. Ale tuto to máte najlepšie a aj najbližšie k lanovke,“ odvetil.

Odporúčané
Svoj život kamionistu vo Švajčiarsku točí Martin na YouTube. Ceny sú extrémne, za ostrihanie zaplatíš aj 50 eur (Rozhovor) Svoj život kamionistu vo Švajčiarsku točí Martin na YouTube. Ceny sú extrémne, za ostrihanie zaplatíš aj 50 eur (Rozhovor) 10. augusta 2020, 12:56

Na druhom parkovisku sme zistili, že že zamestnanec toho predošlého sa nás s najväčšou pravdepodobnosťou snažil oklamať. To druhé totiž bolo omnoho väčšie a dokonca zadarmo. Od lanovky pritom bolo vzdialené maximálne dve minúty peši.

Na ľavo parkovisko za 6 €, na pravo bezplatné parkovisko o pár metrov ďalej
Na ľavo parkovisko za 6 €, na pravo bezplatné parkovisko o pár metrov ďalej Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

V Tatrách sme stretli množstvo zahraničných turistov

Bezplatné parkovisko bolo takmer plné. Celkom nám trvalo, kým sa nám podarilo nájsť miesto. Všade navôkol prevažovali autá zahraničných turistov. Nechýbali Česi, Poliaci, Maďari, Rakúšania či Nemci. Podľa parkoviska to vyzeralo tak, že Tatry viac navštevujú cudzinci, ako Slováci.

Riaditeľka OOCR Vysoké Tatry Lucia Blašková tvrdí, že to je inak. „Tak 60 – 65 % sú určite Slováci. Druhú priečku vo veľkom okupujú českí turisti, čomu sa tešíme. Najväčší pokles je počas aktuálnej pandémie u poľských turistov, ostatné národnosti sú skutočne minorita.“

Veľa turistov tam podľa nej chodí aj z Nemecka. Z ostatných je to mix Pobaltia, Maďarska, je však vraj počuť i francúzštinu, angličtinu či nemčinu.

Rady neboli až také dlhé, problémom je organizácia

Najviac sme sa obávali nekonečných radov, ktoré už niekoľko týždňov zdieľajú Slováci na sociálnych sieťach práve z Vysokých Tatier. 

Fotografia z Tatranskej Lomnice, kde na lanovku na Skalnaté pleso čakali až stovky ľudí a tvorili sa dlhé rady niekoľko desiatok metrov obletela slovenský internet. Práve na túto lanovku sme sa rozhodli ísť aj my.

Odporúčané
Vo Vysokých Tatrách sa tvoria nekonečné rady. Teplé počasie vylákalo do hôr stovky turistov Vo Vysokých Tatrách sa tvoria nekonečné rady. Teplé počasie vylákalo do hôr stovky turistov 28. júla 2020, 13:35

Na naše prekvapenie však aj napriek priaznivému počasiu neboli rady až také dlhé, aj tak sme však v rade pred vstupom na lanovku aj pri pokladni strávili približne 20 minút.

Rad smerom ku kúpe lístkov
Rad smerom ku kúpe lístkov Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

Problém je predovšetkým v organizácii. V radoch totiž väčšinou stoja návštevníci, ktorí si lístok ešte len idú zakúpiť. My sme si ho prostredníctvom služby Gopass kúpili ešte dva dni dopredu, no aj napriek tomu sme nemali kartu, ktorou by sme prešli cez turnikety pred lanovkou.

Preto sme museli čakať rovnako dlho, ako ľudia, ktorí si lístok ešte nekúpili. Hoci sme sa nepotrebovali dostať k pokladni, ale k informáciám, cez množstvo ľudí sme sa tam nevedeli dostať a museli sme čakať spoločne s ostatnými. Hneď potom čakať opäť v ďalšom rade, tentoraz v opačnom smere k lanovke.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87434 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akými lanovkami sme sa vyviezli na Skalnaté pleso
  • Či sa môžu turisti v Tatrách cítiť bezpečne vzhľadom na aktuálnu pandémiu
  • Ako vyzeral obed na vrchole, ktorý nás stál takmer 20 €
  • O aké turistické atrakcie je najväčší záujem
  • Ako koronavírus ovplyvnil Vysoké Tatry
Domov
Zdieľať
Diskusia