Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. júla 2020, 10:39
Čas čítania 5:39
Daniel Mikolášik

Už by to chcelo vyskúšať nejaké mladšie mäsko. Boli sme na slovenskej nudapláži, takto s nami koketovali nahé dôchodkyne

Už by to chcelo vyskúšať nejaké mladšie mäsko. Boli sme na slovenskej nudapláži, takto s nami koketovali nahé dôchodkyne
Zdroj: Refresher
REFRESHER NUDISTI
Uložiť Uložené

Navštívili sme najznámejšiu slovenskú nudapláž. Vekový priemer je nad 60 rokov, komunita sa tu stretáva už od socializmu.

„Nudapláže s manželkou navštevujeme už desiatky rokov. Každú sezónu sa tu stretávame s priateľmi, konverzujeme o mnohých spoločenských témach, umení, alebo sa len opaľujeme, kúpeme a prechádzame. Atmosféra je vždy skvelá a je to tiež zdravé,“ hovorí pre Refresher nudista Jaromír. 

Široká verejnosť o nich veľa nevie, vedenie miest a obcí ich ignoruje a okoloidúci im maximálne venujú nechápavé a uškŕňavé pohľady. Aj napriek tomu však komunita nudistov existuje na Slovensku už niekoľko dekád a okrem stálych členov pribúdajú aj mladšie tváre.

Odporúčané
Na kontroverznej výstave nahých žien v Bratislave sú dovolené aj dotyky. Niektorí návštevníci to naplno využili Na kontroverznej výstave nahých žien v Bratislave sú dovolené aj dotyky. Niektorí návštevníci to naplno využili 26. októbra 2019, 15:24

Nejde však o žiadny formálny zväz, ale skôr o okruh priateľov, známych či rodín, ktorí nahé telá považujú za súčasť každodenného života a najprirodzenejšiu ľudskú podobu. Jediné známe združenie v našich končinách je Asociácia slovenských naturistov (ASN). Je však dôležité rozlišovať medzi nudistami a naturistami.

Zatiaľ čo nudisti sa nahí len opaľujú alebo kúpu, naturisti v nahote doslova žijú. Vyzlečení chodia doma, či pohybujú sa tak aj v prírode a nahí dokonca športujú. Nudizmus sme si vyskúšali na vlastnej koži. Navštívili sme jednu z najznámejších a najdlhšie fungujúcich nudapláží na brehu Rusovského jazera pri Bratislave.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako s nami flirtovali tri 70-ročné nahé dôchodkyne
  • Akú najmladšiu nudistku sme na pláži stretli
  • Prečo je nudizmus zdravý
  • Ako si jeden z nudistov doberal druhého pre dĺžku jeho prirodzenia

Čistá voda, kúzelná príroda a naháči

Známu nudapláž sme navštívili uprostred slnečného letného týždňa. Vydali sme sa tam dvakrát po sebe, pričom nás prekvapilo, že oba dni bola pláž takmer plná, a to aj napriek tomu, že počas pracovného týždňa je spravidla omnoho menej frekventovaná. Bolo ideálne počasie na kúpanie. Obloha bez oblakov a príjemných 30 stupňov.

Nudapláž v Rusovciach je jedna z najznámejších a najobľúbenejších nielen v Bratislave, ale aj na celom Slovensku. Nachádza sa na Rusovskom jazere, na ktoré sa dá dostať dvomi spôsobmi. Buď cez les alebo cyklotrasou po hrádzi. Aj z toho dôvodu tu mnohí návštevníci majú okrem osušky či opaľovacieho krému tiež odparkovaný bicykel.

Prekvapilo nás, že nudistická pláž nie je nijako zvlášť oddelená od tých tradičných. Nudistov je vidno z viacerých „nenudistických“ brehov a taktiež aj z hrádze, kde počas dňa prejdú stovky cyklistov. „Nijako mi to neprekáža, nech sa pozerajú, keď ich to zaujíma. Asi ešte nikdy nevideli nahé telo,“ povedal nám jeden z miestnych nudistov.

Nudistický ostrovček v Rusovciach
Nudistický ostrovček v Rusovciach Zdroj: Refresher

Nudistov okrem spomínanej pláže vedľa hrádze nájdeš aj na ostrovčeku priamo v jazere. Dá sa naň dostať len cez vodu, ktorá však v tej časti nie je príliš hlboká. Niektorí tam doplávajú, iní sa prebrodia. Podľa všetkého naň chodia predovšetkým tí hanblivejší, ktorým prekážajú zvedavé pohľady textilákov, ako nudisti nazývajú nenudistov. Väčšinou tam sú ženy.

Hoci bolo v tomto jazere kúpanie oficiálne dlhodobo zakázané, nikto to nekontroloval. Počas sezóny sú aj v súčasnosti na každom brehu davy mladých ľudí, rodín s deťmi či dôchodcov, ktorí sa počas horúcich letných dní osviežujú v čistom jazere s priezračnou vodou a štrkopieskovým dnom. Pláže okolo sú väčšinou trávnaté alebo štrkové.

Obnažená geriatria?

Už po príchode do kúzelného prostredia lužných lesov, kde sa Rusovské jazero rozkladá, sa naše očakávania do istej miery potvrdili. Keby sme chceli vypočítať vekový priemer návštevníkov tamojšej nudapláže, pohybovali by sme sa v pomerne vysokých číslach. Väčšina nudistov mala okolo 60 až 70 rokov. Našli sa však aj mladšie generácie.

Prvý deň sme stretli približne 30-ročnú ženu a deň na to dokonca mladý zamilovaný pár približne vo veku 25 rokov. „Oblečenie vymysleli ľudia. Pre nás je úplne prirodzené byť nahí. Cítime sa tak lepšie. A aspoň mám možnosť si v týchto horúčavách opáliť všetky partie,“ povedala nám mladá nudistka Michaela.

Boli sme na slovenskej nudapláži: Ako s nami flirtovali 70-ročné dôchodkyne a prečo sa nudisti cítia lepšie nahí?
Zdroj: Refresher

Fakt, že na rusovskej nudapláži sa stretávajú najmä dôchodcovia, má svoje opodstatnenie. Ako sme od starších nudistov zistili, ide o generáciu, ktorá pravidelne jazero navštevuje už od 60. a 70. rokov minulého storočia, kedy zažíval nudizmus najväčší rozkvet. Začali sa stretávať ešte ako mladí ľudia a drží ich to až dodnes.

Ich filozofia hovorí o prirodzenosti, spontánnosti, slobode, mieri, láske a porozumení, pričom odmieta spoločenské konvencie. Dá sa povedať, že celá prapodstata má korene v hnutí hippies. Práve počas jeho rozmachu začali na Slovensku pribúdať nudistické pláže.

„Fedor, máš ho taký veľký, že ho môžeš nosiť ako chvost“

Počas návštevy nudapláže sme si všimli, že ide o veľmi špecifickú komunitu, ktorá sa na tomto mieste stretáva pravidelne každú sezónu. Rodiny, manželia či partneri tu trávia svoj voľný čas, socializujú sa, diskutujú, alebo si len užívajú teplé počasie a priezračnú vodu.

„Navštevujeme to tu už desiatky rokov. Každú sezónu sa tu stretávame s priateľmi, konverzujeme o mnohých spoločenských témach, umení, alebo sa len opaľujeme, kúpeme a prechádzame. Atmosféra je vždy skvelá a je to tiež zdravé. Keď majú ženy zápal močového mechúra, je pre nich jednoduchšie a zdravšie byť bez plaviek“ prezradil nám nudista Jaromír.

Boli sme na slovenskej nudapláži: Ako s nami flirtovali 70-ročné dôchodkyne a prečo sa nudisti cítia lepšie nahí?
Zdroj: Refresher

Na nudapláži po celý čas panovala veľmi uvoľnená atmosféra. Komunita sa spolu zabávala a takmer vôbec neriešili, že sú pri tom v Adamovom rúchu. „Fedor, to som si o tebe nemyslel, že ho máš taký veľký (smiech). Si ho môžeš priviazať o chrbát a budeš ho mať ako chvost,“ kričal z pláže jeden nudista druhému vo vode. Ostatní (vrátane Fedora) sa na tom zabávali tiež.

Flirtovali s nami 70-ročné nudistky

Okrem základnej nudapláže na Rusovskom jazere sme sa rozhodli lepšie preskúmať aj ostrovček, na ktorý sa dá dostať len cez vodu plávaním alebo brodením. Zistili sme, že tam chodia najmä tí, ktorí nechcú byť až tak na očiach. Jedna cyklistka sa tam dokonca prebrodila oblečená a vyzliekla sa až na ostrovčeku, aby predišla zvedavým pohľadom.

Na malej vyvýšenine uprostred jazera sa naháči opaľovali. Po tom, čo sme sa tam dostali, sme zistili, že tam chodia najmä ženy. Privítal nás malý strom, na ktorom viseli ženské podprsenky. Hoci sme sa tam zdržali len chvíľu, boli sme svedkami pomerne zvláštnej situácie, v ktorej sme zohrali úlohu aj my.

Boli sme na slovenskej nudapláži: Ako s nami flirtovali 70-ročné dôchodkyne a prečo sa nudisti cítia lepšie nahí?
Zdroj: Refresher

Tri dôchodkyne, približne vo veku 70 rokov, sa po nás celý čas pozerali a akonáhle sme okolo nich prešli, zámerne začali hovoriť hlasnejšie. „Na toto nie som zvyknutá, teraz ma nestrápňujte baby,“ ozvala sa jedna z nich. Bolo nám jasné, že tým narážajú na to, že sme tam široko-ďaleko jediní neskôr narodení.

Prešli sme cez ostrovček a keď sme sa vracali opäť okolo skupinky konverzujúcich dôchodkýň, jedna z nich nahlas povedala: „Už by to chcelo vyskúšať nejaké mladšie mäsko. Niečo podobné, ako títo vyšportovaní mládenci.“  Po týchto oplzlých rečiach sme sa radšej vrátili naspäť na breh. 

Mestská časť sa o komunitu nestará

Aj napriek tomu, že nudisti sa na tomto mieste zhromažďujú už od čias socializmu, mestská časť sa o nich nijak zvlášť nestará. „Jazero sa síce nachádza na území Rusoviec, avšak mestskej časti nepatrí. Podľa katastrálnej mapy je vlastníkom štátny podnik Lesy SR, takže tam ani nemáme nejaké právomoci,“ vysvetlila pre Refresher starostka Rusoviec Lucia Tuleková Henčelová.

Starostka však tvrdí, že sa snažia priestory udržiavať v čistote a poriadku. Na mieste vybudovali oznámenia upozorňujúce na udržiavanie poriadku a pred vstupom do lesa, kde sa jazero nachádza, stojí tiež veľká drevená tabuľa s predmetmi, ktoré do prírody nepatria. Tuleková dodala, že keď je jazero znečistené, mestská časť tam posiela upratovaciu čatu.

O celú nudistickú pláž sa starajú len miestni nudisti. Počas našej návštevy sme boli niekoľkokrát svedkami toho, ako jeden zo zakladajúcich členov komunity upozorňuje niektorých návštevníkov, aby si odpadky pri odchode nezabudli zobrať so sebou.

Na strome nachádzajúcom sa v tejto časti je tiež vyvesené upozornenie, aby návštevníci udržiavali čistotu a odpadky či výkaly zvierat nenechávali na brehu a ostrovoch. Nápis je tiež v angličtine, nemčine a maďarčine.

Boli sme na slovenskej nudapláži: Ako s nami flirtovali 70-ročné dôchodkyne a prečo sa nudisti cítia lepšie nahí?
Zdroj: Refresher

Vlastník jazera, ktorým je štátny podnik Lesy Slovenskej republiky, by sa mal nielen o jazero, ale tiež o komunitu nudistov viac starať. Na mieste nie sú vybudované žiadne toalety, ani nič, čo by rekreantom poskytovalo pohodlie, ako napríklad občerstvenie, prezliekacie kabíny, lehátka a podobne.

Pre nudistov by bolo príjemnejšie, keby bola nudapláž viac oddelená, od ostatných. Chýba tu súkromie a nadšenci nudizmu tak často bývajú terčom pohľadov cyklistov z hrádze či ostatných návštevníkov.

S otázkami, či nemal v úmysle štátny podnik vyhradiť nudistom priestor, alebo sa o objekt viac starať, sme sa obrátili aj na Lesy SR. Vlastník však nechcel odpovedať.

Nudistom hrozí zákon pokutami

Nudapláž v Rusovciach je neoficiálna. Aj kúpanie v tomto jazere bolo kedysi zakázané, keďže sa dlhé roky nachádzalo v prvom pásme hygienickej ochrany vodného zdroja. Od roku 2001 sú v druhom pásme, kde je kúpanie povolené.

Boli sme na slovenskej nudapláži: Ako s nami flirtovali 70-ročné dôchodkyne a prečo sa nudisti cítia lepšie nahí?
Zdroj: Refresher

V minulosti však vraj už bolo niekoľko prípadov, kedy na nudapláž prišli policajti a nahých návštevníkov pokutovali. „Tvárili sa, že pokutujú preto, že v jazere je kúpanie zakázané. V skutočnosti im len vadilo, že sme nahí, pretože pokutu sme dostali len my, nudisti,“ prezradil nám nudista Jaromír.

Pokojne však môžu dostať pokutu aj za nahotu. Na Slovensku totiž neexistuje žiadna oficiálna nudistická pláž. Nudizmus na slovenských plážach sa preto klasifikuje ako ľudská nahota a v prípade, že takáto osoba vzbudí verejné pohoršenie a niekto na ňu zavolá políciu, môže dostať pokutu v zmysle priestupku proti verejnému poriadku. 

Boli sme na slovenskej nudapláži: Ako s nami flirtovali 70-ročné dôchodkyne a prečo sa nudisti cítia lepšie nahí?
Zdroj: Refresher
Domov
Zdieľať
Diskusia