Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2020, 11:47
Čas čítania 5:31
Tímea Krauszová

Čo sa ti stane, ak nebudeš používať opaľovací krém? Dermatologička vysvetľuje, prečo ti doslova zachráni kožu

ZDRAVIE KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU STAROSTLIVOSŤ O POKOŽKU
Uložiť Uložené

Po prečítaní tohto článku sa budeš búchať po čele.

Táto hrôzostrašná apka ti ukáže, ako budeš vyzerať, ak nebudeš používať krém na opaľovanie, znie nadpis staršieho, no stále aktuálne článku od VICE. Aplikáciu s názvom SunFace sme si, ako inak, okamžite vyskúšali aj my. Chceli sme vedieť, ako budeme vyzerať o 25 rokov, ak nebudeme používať žiadnu ochranu pred slnkom, teda ani klobúk, ani krém na opaľovanie. Výsledok hovorí sám za seba.

Takto budeš vyzerať, ak používaš opaľovací krém len na dovolenke: Dermatologička vysvetľuje, prečo ti SPF doslova zachráni kožu
Zdroj: Dnes a o 25 rokov. Bez ochrany pred slnkom.

Hoci podobné aplikácie málokedy bývajú úplne presné, stačia na to, aby nám nahnali strach a my sme si overili, ako to v skutočnosti so slnkom je. Opaľovanie predsa k letu neodmysliteľne patrí. Spálené chrbty a komicky červené kúsky kože, opálené podľa krátkych rukávov, sú už tradíciou. Experti si však o tom myslia svoje.

„Som si istá, že keby sme opaľovanie volali pravým menom, a teda poškodzovaním DNA, že by sa ľuďom odnechcelo opaľovať sa a vidieť v zhnednutej koži akýsi estetický ideál. Zdravá koža nie je opálená koža. Koža reaguje zhnednutím, keď sa tomuto poškodeniu DNA snaží ubrániť,“ reagovala na otázky Refresheru Zuzana Závodská, moderátorka, ktorá sa téme krásy a kozmetiky dlhodobo venuje aj cez svoju platformu Aestheholic.

Pred slnkom nás varovala aj doktorka Sandra Rozborilová zo súkromnej kliniky Esthetic, expertka na dermatológiu a estetickú kozmetiku. Najmä vtedy, ak na slnku stráviš len niekoľko dní na chorvátskej pláži. „Človek by si mal svoju ochrannú pigmentáciu vybudovať postupne,“ vysvetlila Sandra Rozborilová. 

„Určite nie tak, že budeme celý rok zavretí vo vnútri, potom vyjdeme na týždeň na slnko a spálime sa až do pľuzgierov. Vtedy riskujeme vznik mutácií v bunkách kože.“ Naše telo môže tieto mutácie potlačiť, ale nie vždy sa tak stane. Kožu môže slnko trvalo poškodiť a spôsobiť rakovinu.

Hoci strašidelná fotka so zvráskavenou a škvrnitou tvárou nie je presná predpoveď budúcnosti, je pomerne blízko k pravde. Opaľovanie bez ochrany ti narobí viac škody ako radosti.

Čo sa ti stane, ak nebudeš používať opaľovací krém? Dermatologička vysvetľuje, prečo ti doslova zachráni kožu
Zdroj: Instagram / @samantha_resmini
Odporúčané
Nič nie je také efektívne ako sieťky proti komárom, hovorí odborník. Zisťovali sme, ako môžeš prežiť leto bez štípancov Nič nie je také efektívne ako sieťky proti komárom, hovorí odborník. Zisťovali sme, ako môžeš prežiť leto bez štípancov 8. júla 2020, 16:58
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo nestačí používať opaľovacie krémy len na výletoch alebo dovolenkách
  • Čo je najhoršia vec, ktorú ti slnko môže spôsobiť
  • Aké prejavy má predčasné starnutie spôsobené UV lúčmi
  • Či je pravda, že ak sa natrieš ochranným krémom, už sa neopáliš dohneda

Krém na opaľovanie vôbec nie je len na opaľovanie

„Ochranu pred slnkom potrebuje úplne každý,“ upozorňuje Americká dermatologická spoločnosť (AAD).  Ochráni ťa „pred škodlivým ultrafialovým slnečným žiarením. Hocikto môže dostať rakovinu, bez ohľadu na vek, pohlavie alebo rasu,“ dodávajú. Na tomto sa svorne zhodli aj Zuzana Závodská a Sandra Rozborilová.

Chrániť by sa mal pred slnkom každý.
Chrániť by sa mal pred slnkom každý. Zdroj: Instagram / @sofico95

„Pobyt na slnku je pre človeka nevyhnutný, ale opaľovanie nie je zdravé! Bronzový odtieň kože je možné dosiahnuť zafarbením jej povrchových vrstiev samoopaľovacími prípravkami alebo dekoratívnou kozmetikou, napr. bronzermi. Ani samoopaľovacie produkty nie sú pre zdravie kože žiadne terno, ale určite lepšie ako nechať si poškodzovať vlastný telesný orgán UV radiáciou,“ povedala nám k téme Zuzana Závodská.

„Na Slovensku je diagnostikovaných zhruba 5-tisíc prípadov rakoviny kože na stotisíc obyvateľov. Škodlivé účinky UVA a UVB žiarenia sú vedecky dokázané. Ak sa človek jednorazovo spáli, zvyšuje svoje riziko vzniku rakoviny kože, ktorá patrí medzi najťažšie liečiteľné typy rakoviny, ak už znamienko prerástlo do hlbších vrstiev kože,“ doplnila doktorka Sandra.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86565 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo ti slnko môže spôsobiť rakovinu
  • Či je pravda, že pri pobyte vo vnútri (kancelária, vlak, auto) sa nemusíš natrieť opaľovákom
  • O koľko viac si v bezpečí, ak máš tmavšiu kožu a nezvykneš sa spáliť
  • Či slnko naozaj „vypáli“ akné
  • Či je možné opáliť sa dohneda, ak sa predtým natrieš ochranným krémom
Domov
Zdieľať
Diskusia