Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Oslo Skin Lab.
31. augusta 2022, 13:30
Čas čítania 4:50
Sponzorovaný obsah

Starnutie a problémy s pleťou môžeš ovplyvniť. Poradíme ti, ako dosiahnuť žiarivú a šťavnatú pokožku

Starnutie a problémy s pleťou môžeš ovplyvniť. Poradíme ti, ako dosiahnuť žiarivú a šťavnatú pokožku
Zdroj: Unsplash/Juan Manuel Aguilar
ZDRAVIE STAROSTLIVOSŤ O POKOŽKU
Uložiť Uložené

Pozrieme sa na škodlivé návyky a vysvetlíme ti, ako si vyskladať skincare rutinu.

Starostlivosť o pokožku riešiš celý život. V detstve sú to zodreté kolená, v puberte akné a v pokročilom veku vrásky. Kvalitnú pleť nedostaneš do vienka pri narodení. To, čo vidíš v zrkadle, ovplyvňuje tvoj životný štýl a vonkajšie prostredie. Či si to otvorene pripúšťaš, alebo nie, celkové zdravie a vzhľad majú vplyv na to, ako sa cítiš. Sebavedomie si v predraženom kréme, bohužiaľ, nekúpiš. Cítiť sa v pohode vo vlastnej koži si zaslúži každý.

Kolagén je druh bielkoviny, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tvojom tele, nachádza sa v kostiach, vo svaloch a v krvi a tvorí až tri štvrtiny pokožky. Vďaka jeho vysokej hladine sa tvoje kĺby hýbu bez problémov, pokožka si zachováva pružnosť, nechty sú pevnejšie a vlasy hustejšie. S pribúdajúcimi rokmi jeho produkcia v organizme prirodzene klesá, čo ti telo dá patrične najavo. Ak ťa po tridsiatke začnú trápiť kolená, suchá pleť a prvé vrásky, nemusí to byť náhoda.

Starnutie a zachovanie mladistvého vzhľadu pleti môžeš do istej miery ovplyvniť. Vieš, čo stojí v tvojej ceste za kvalitnou a šťavnatou pokožkou? V spolupráci s Oslo Skin Lab sa pozrieme na návyky, ktoré ničia tvoju pleť, a vysvetlíme ti, ako si vyskladať svoju skincare rutinu. Podľa spoločnosti Oslo Skin Lab sa krásna pleť začína zvnútra, a preto pripravila výživový doplnok v podobe čistého kolagénu, ktorý môže byť „game changer“ v tvojej starostlivosti o pleť.

viac informácií
Oslo Skin Lab
Zdroj: Oslo Skin Lab

Návyky, ktoré ničia tvoju pleť 

Ráno sa pozrieš do zrkadla a z polospánku ťa okamžite preberie červený pupák na špičke nosa. Večer máš rande, a predsa nemôžeš prísť ako sob Rudolf. Vieš, že by si nemala, no musíš to vytlačiť. Nulové skúsenosti z dermatológie môžu za to, že sa na tvojom nose v priebehu pár sekúnd udeje krvavý masaker.

Zachytený olej, kožný maz a baktérie zapríčiňujú vznik vyrážok. Sú nepríjemné a dokážu zatočiť s tvojím sebavedomím, napriek tomu ich nikdy nevytláčaj doma. Narušíš proces hojenia a uvoľnené tekutiny „infikujú“ okolitú pokožku baktériami, čo zvyšuje riziko tvorby ďalších vyrážok. Okrem toho, svojím neodborným zásahom si môžeš vytvoriť drobné jazvy.

Koľkých vecí sa dotknú tvoje ruky počas dňa? Kožná bariéra musí neustále bojovať proti nepriaznivým vplyvom z okolia a častým dotýkaním sa tváre pridávaš špinu a baktérie navyše. Pred svojou skincare rutinou si vždy dobre poumývaj ruky. Medzi nepriaznivé faktory patrí aj príliš horúca voda. Ak býva tvoja pokožka po sprche vysušená, mal/-a by si znížiť teplotu. 

Oslo Skin Lab
Zdroj: Oslo Skin Lab

Našpúliš pery, potiahneš a vydýchneš malý krúžok dymu. Tento opakovaný pohyb sa do tvojej tváre doslova zapíše – v podobe vrások. Fajčenie ochabuje drobné cievy, ktoré sa nachádzajú vo vonkajšej vrstve kože, čo znižuje prietok krvi a pripravuje ju tak o kyslík a dôležité živiny.

Kvalitný a pravidelný spánok je jeden z najlepších beauty hackov, ktorý ťa nestojí ani cent navyše. Šípková Ruženka by vedela rozprávať. The National Sleep Foundation odporúča dospelým spať 7 až 9 hodín denne. Chronický nedostatok spánku podľa odborníkov súvisí nielen s obezitou a so zníženou imunitou, ale výskum ukázal, že kvalita spánku môže mať významný vplyv na funkciu kožnej bariéry a proces starnutia. Medzi symptómy patrí ochabnutá a suchá pokožka, ovisnuté viečka či tmavé kruhy pod očami.  

Prebdené noci prispievajú k zvýšeniu hladiny kortizolu, známeho aj ako stresový hormón. Podľa výskumu je práve u mladých ľudí, ktorí pravidelne pociťujú vysokú hladinu stresuriziko vzniku akné zvýšené až o 23 percent. Vedci predpokladajú, že stres zvyšuje produkciu kožného mazu, čo má za následok upchatie pórov a zápal.

únava, posteľ, žena
Zdroj: Unsplash/Vladislav Muslakov

Vybuduj si rutinu 

Každá dobre nastavená rutina by mala účinne riešiť problémy s pleťou a dostať ju do zdravého a funkčného stavu. Začni k nej pristupovať ako k osobnému rituálu, s ktorým sa začína a končí tvoj deň. Vybuduj skincare na troch základných pilieroch:

  • čistenie,
  • obnova,
  • ochrana.

Než ti vysvetlíme jednotlivé body, pripomeňme si jeden dôležitý fakt. Medicína neustále napreduje, no ešte nevytvorila zázračný produkt, ktorý tvoje problémy napraví okamžite. Viditeľné výsledky sa pri väčšine produktov prejavujú pri pravidelnom a dôslednom používaní, zvyčajne po šiestich týždňoch.

Oslo Skin Lab
Zdroj: Oslo Skin Lab

Čistenie

Zabudni na zaspávanie s mejkapom, ani tie najlepšie výrobky na trhu ťa nespasia, ak sa pravidelne dopúšťaš tohto prehrešku. Po tom, čo si tvár poctivo odlíčiš, ju ešte dodatočne vyčisti. Účinná rutina sa začína správnym umývaním ráno aj večer. Je na tebe, či použiješ gél, penu alebo emulziu, dôležité je, aby produkt šetrne odstránil nečistoty a nevysušoval pokožku (daj si pozor na zloženie s alkoholom a parfumáciou). Raz za týždeň by si mal/-a použiť aj jemný peeling, oblúkom sa však vyhýbaj produktom, ktoré obsahujú mikroplasty alebo drvené škrupiny z orechov. 

Obnova

Pri liečbe problémov s pleťou je kvalitné sérum alebo krém tvoj najlepší kamoš. Dobre namiešané „elixíry“ sú naplnené koncentrovanými dávkami účinných látok a dokážu zmierniť množstvo problémov, od tmavých škvŕn až po predčasné starnutie. Medzi prospešné látky patria:

  • Kyselina hyalurónová – prirodzene priťahuje vodu, hydratuje a pomáha posilniť ochrannú bariéru pokožky.
  • Vitamín C – pomáha rozjasniť pleť a redukovať tmavé škvrny.
  • Retinol, vitamín B3 a peptidy – stimulujú tvorbu kolagénu a elastínu. Sú to proteíny, ktoré pomáhajú predchádzať tvorbe vrások a ochabnutiu.
  • Niacínamid –  upokojuje začervenanie a podráždenie.
pleť, kozmetika,
Zdroj: Pexels/Tima Miroshnichenko

Daj si však pozor, kyseliny a séra sú síce účinné, ale nevyhovujú každému, hlavne zo začiatku môžu pokožku podráždiť. Začínaj s výrobkami s nižšou koncentráciou, a keď si tvoja pleť zvykne, môžeš „vytiahnuť zbrane väčšieho kalibru“. 

Okrem toho maj na pamäti, že každá zložka si vyžaduje iné používanie a nie všetky sa môžu vzájomne kombinovať. Napríklad retinol a slnko nie sú kamoši, preto by sa mal objaviť iba v tvojej večernej rutine. Naopak, výrobky s antioxidantmi je lepšie používať ráno, pretože poskytujú dodatočnú ochranu pred nepriaznivými vplyvmi z prostredia (slnko, prach, baktérie).

Najlepšie, čo môžeš urobiť, je všetky problémy konzultovať s dermatológom, ktorý ti pomôže vytvoriť rutinu presne na mieru. Neznalosťou a experimentmi môžeš svojmu telu uškodiť.
Oslo Skin Lab
Zdroj: Oslo Skin Lab

Séra a krémy prispievajú k obnove pleti iba na povrchu, jej stav môžeš zlepšiť aj zvnútra, a to zdravým stravovaním a suplementmi. Ako sme ti už naznačili, pružnosť pokožky ovplyvňuje kolagén, ktorý tvoje telo dokáže prirodzene tvoriť, s pribúdajúcim vekom táto produkcia však klesá. Podľa vedeckej štúdie viditeľne zlepšuje elasticitu a hydratáciu pokožky a spomaľuje tvorbu vrások. Môžeš ho prijímať:

  • v zdravej a vyváženej strave – ryby, hydina, mäso, vajcia, mliečne výrobky, strukoviny a sója,
  • v čistej forme ako vitamínový doplnok,
  • v kozmetickom výrobku – pôsobí iba zvonka.
Oslo Skin Lab
Zdroj: Oslo Skin Lab

Ak sa pohrávaš s myšlienkou užívania kolagénu ako doplnku výživy, môžeš využiť členstvo v spoločnosti Oslo Skin Lab, ktorá ti mesačnú dávku suplementov doručí domov každé štyri týždne. The Solution™ je kolagénový prášok neutrálnej chuti, ktorý môžeš primiešať do akéhokoľvek jedla alebo nápoja. Jedno vrecúško prášku obsahuje 2,5 gramu čistého kolagénu živočíšneho pôvodu (hovädzí kolagén), čo je optimálna denná dávka. 

zisti viac o kolagéne
Oslo Skin Lab
Zdroj: Oslo Skin Lab

Ochrana

Ochrana pokožky pred slnkom je celoročná povinnosť. Nebezpečné UV žiarenie vplýva na tvoju pleť aj počas zimných mesiacov, a preto by sa krém s SPF mal stať povinnou súčasťou každej rutiny. Pravidelné používanie krému s minimálnym ochranným faktorom 30 môže zabrániť vzniku určitých druhov rakoviny kože, pomáha predchádzať vzniku jemných vrások a pigmentových škvŕn. 

Aby bola ochrana pred slnkom účinná, krém si natri na tvár aspoň 30 minút pred tým, než pôjdeš von, a aplikuj ho znova aspoň každé dve hodiny.

voda, leto
Zdroj: Unsplash/Fakhri Labib

Zdravá a krásna pokožka svedčí každému. Starostlivosť o pokožku je vyslovene osobná záležitosť, a preto maj na pamäti, že to, čo funguje u ostatných, nemusí vyhovovať tvojej pleti. Svojej pokožke sa snaž porozumieť a jej potreby konzultovať s odborníkom.

Domov
Zdieľať
Diskusia