Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2020, 11:40
Čas čítania 1:26
Tina Hamarova

Stretli sme druhého najjedovatejšieho hada a boli v kráteri, kde sa odohrával horor. Ako si predstavuješ výlet v Austrálii ty?

Stretli sme druhého najjedovatejšieho hada a boli v kráteri, kde sa odohrával horor. Ako si predstavuješ výlet v Austrálii ty?
Zdroj: Tina Hamárová
PODCASTY AUSTRÁLIA CESTOVANIE HOROR PODCASTY
Uložiť Uložené

O trojtýždňovom roadtripe v Západnej Austrálii rozprávali vo Všesvet podcaste Tina Hamárová a Zuzka Vitková.

Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

Čo sú podcasty a ako ich počúvať? Dozvieš sa tu

Sleduj Všesvet na Refresheri

„Ten had bol úplný kazič instagramových fotiek. Šli sme tri hodiny autom na jedno z najkrajších miest v národnom parku Karijini - je to taký prírodný bazén s malým vodopádom a bohužiaľ, jediný vchod k nemu blokoval práve 'brown snake' zodpovedný za najviac úmrtí v Austrálii pri uhryznutiach hadom,“ popisuje v podcaste zážitky z Austrálie Zuzka Vitková.

V poslednej časti miniseriálu „roadtrip po Austrálii” sme sa vo Všesvet podcaste vybrali do štátu Západná Austrália, kde veru s hadmi nie sú žiadne žarty. 

„Majú vyvinuté protilátky, vedia ťa zachrániť, keď ťa kusne aj ten najjedovatejší had. Akurát musíš tú protilátku dostať v nejakom časovom horizonte. Pri taipanovi je to 10 minút, pri 'brown snake' je to polhodina. Ale keď si 4 hodiny od signálu, môže to byť problém,“ dodáva Zuzka.

Sem sme chceli ísť...
Sem sme chceli ísť... Zdroj: Twitter/OnlyNatureplace

Na tomto to zlyhalo...
Na tomto to zlyhalo... Zdroj: Tina Hamárová

Okrem hadov má Západná Austrália aj najbelasejšie more a typicky červené pobrežie, po ktorom pobehujú vtáky emu, klokany, prípadne, ak ste dostatočne vysoko nad obratníkom kozorožca, slanovodné krokodíly.

Aby sme ale ostali v téme „dark tourism“, na severe štátu sa nachádza aj ikonický Wolfe Creek kráter, ktorý tam ostal po páde 17 000-tonového meteoritu. Je to deň jazdy po prašnej ceste od najbližšej civilizácie - nečudo tak, že si ho filmári vybrali za ideálnu scénu pre horor Wolf Creek. Ten odkazuje na skutočné udalosti z austrálskej histórie, kedy Austrálčan Ivan Milat vraždil backpackerov, ktorí stopovali pri ceste.

Nuž, nie vždy hady a krokodíly sú to najnebezpečnejšie čo ťa na červenom kontinente môže postretnúť.

Wolfe creek crater.
Wolfe creek crater. Zdroj: Tina Hamárová
V tomto podcaste sa dozvieš:
  • Čo si nesmieš do Západnej Austrálie priviezť a musíš to vyhodiť alebo zjesť na hraniciach 
  • Aké nepríjemné udalosti sa nám stali cestou k Wolfe Creek kráteru
  • V ktorom národnom parku sme videli žraloky a plávali s veľrybami
  • Koľko ružových jazier môžeš vidieť v Austrálii
  • Prečo sme okrikovali čínskych turistov

Všesvet podcast vychádza každý týždeň a prináša zaujímavé rozhovory o všemožných miestach, ľuďoch a všelijakých nápadoch a plánoch, ako spoznať svet. Moderujú ho Tina Hamárová a Naďa Hubočan

Stretli sme druhého najjedovatejšieho hada a boli v kráteri, kde sa odohrával horor. Ako si predstavuješ výlet v Austrálii ty?
Zdroj: Tina Hamárová
V prípade akýchkoľvek návrhov alebo pripomienok k podcastom nám napíš na adresu [email protected] alebo [email protected]
Odporúčané
KVÍZ: Poznáš odpovede na týchto 15 cestovateľských otázok? KVÍZ: Poznáš odpovede na týchto 15 cestovateľských otázok? 28. apríla 2020, 8:20
Domov
Zdieľať
Diskusia