Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2020, 8:41
Čas čítania 1:12
Matej Krajčovič

Vojská USA zatiaľ z Iraku neodídu. Nesprávne informácie mali spôsobiť chaos v armáde

NEWS IRAK IRÁN USA
Uložiť Uložené

Vysvetlenie je však podobne zvlášne, ako sme už pri Trumpovej administratíve zvyknutí.

Iracký parlament v nedeľu vo svetle udalostí po americkej eliminácii Kásema Solejmániho  schválil uznesenie, v ktorom vyzýva zahraničné vojská USA a ostatných krajín NATO, aby opustili krajinu. Medzinárodná koalícia tu pomáhala v boji proti Islamskému štátu. 

Odporúčané
Z Iraku chcú vyhostiť zahraničných vojakov. Ide o reakciu na smrť iránskeho generála zabitého Američanmi Z Iraku chcú vyhostiť zahraničných vojakov. Ide o reakciu na smrť iránskeho generála zabitého Američanmi 5. januára 2020, 17:15

Po udalostiach, ktoré sa stali večer a v noci nášho času, je však jasné, že USA zatiaľ z Iraku neodíde

Potvrdil to americký minister obrany Mark Esper. Niektoré médiá včera večer písali opak, podľa BBC na základe údajného listu brigádneho generála Williama Seelyho, ktorý vojenským operáciám USA v Iraku velí, adresovanému zástupcovi spojených operácií v Iraku. 

„Presúvame sily v regióne číslo jedna. Okrem toho, čo sa týka listu, ktorý som čítal raz. Nemôžem vám povedať pravdivosť tohto listu a môžem vám povedať, čo som čítal. Tento list je v rozpore s tým, kde sa práve nachádzame,“ povedal novinárom Esper. 

Odporúčané
Na hlavu Donalda Trumpa má byť vypísaná odmena 80 miliónov dolárov. Irán však nič také nepotvrdil Na hlavu Donalda Trumpa má byť vypísaná odmena 80 miliónov dolárov. Irán však nič také nepotvrdil 6. januára 2020, 14:20

Podľa neho žiadne rozhodnutie o odchode z Iraku nepadlo. Vysvetlenie, ako prišlo k zmätku, je však pomerne bizarné, ako je už pri Trumpovej administratíve zvykom.

„Bol poslaný niektorým kľúčovým irackým vojenským chlapom, aby sa koordinovali veci pre pohyb vo vzduchu a podobne. Potom prešiel z rúk toho chlapa do rúk iného chlapca a potom do vašich rúk. Teraz je to zmätok,“ snažil sa vysvetliť predseda Zboru náčelníkov štábov armády Mark Milley

Vojská USA zatiaľ z Iraku neodídu. Nesprávne informácie mal spôsobiť chaos v armáde
Vojská USA zatiaľ z Iraku neodídu. Nesprávne informácie mal spôsobiť chaos v armáde Zdroj: TASR/AP

Nie je však jasné, prečo by vôbec úvahy o odchode mali v armáde kolovať, hoci len vo forme návrhu. Je teda možné, že USA ešte svoj postoj v najbližších hodinách a dňoch prehodnotia. 

Ďalšie správy naopak hovoria aj o tom, že USA poslali 6 bombardérov B-52 na základňu Diego Garcia v Indickom oceáne. Tam by mali byť pripravené zasiahnuť v prípade potreby, napríkad ako ďalšia reakcia na iránske útoky proti americkým cieľom.

Trump už pred pár dňami vyhlásil, že Spojené štáty vytipovali 52 možných cieľov

Domov
Zdieľať
Diskusia