Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2020, 17:15
Čas čítania 0:31
Daniel Mikolášik

Z Iraku chcú vyhostiť zahraničných vojakov. Ide o reakciu na smrť iránskeho generála zabitého Američanmi

NEWS IRAK
Uložiť Uložené

Irak chce zrušiť platnosť dohody, na základe ktorej im USA posiela svojich vojakov v boji proti ISIS.

Iracký parlament podporil odchod zahraničných vojsk z krajiny po zabití generálmajora Kásema Solejmáního, ktorý bol jednou z kľúčových postáv iránskeho režimu. Bol priamym podriadeným najvyššiemu lídrovi Iránu. Americká armáda ho zabila na irackej pôde, pri Bagdadskom letisku, na pokyn prezidenta Donalda Trumpa.

Odporúčané
V blízkosti americkej ambasády v Iraku dopadli rakety kaťuša. Vojvodcovia sa vraj chcú USA pomstiť V blízkosti americkej ambasády v Iraku dopadli rakety kaťuša. Vojvodcovia sa vraj chcú USA pomstiť 4. januára 2020, 20:24

Ako informuje BBC, Irackí poslanci schválili uznesenie, v ktorom vyzývajú zahraničné jednotky, aby opustili krajinu. Parlament v Bagdade tiež chce zakázať zahraničným silám používať irackú pôdu, vzdušný priestor či vody pre akékoľvek účely.

Parlament žiada irackú vládu, aby zrušila platnosť dohody, na základe ktorej USA od roku 2014 posiela do Iraku svojich vojakov s cieľom pomáhať v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Spojené štáty majú v Iraku približne 5 000 vojakov.

Irak sa aktuálne nachádza v ťažkej situácii, pretože je spojencom susedného Iránu, ale aj USA.  V Iraku, kde sa konal pohrebný sprievod, sa včera zhromaždili tisícky ľudí a protestovali proti americkému zásahu.

Domov
Zdieľať
Diskusia