Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2020, 20:24
Čas čítania 0:47
Daniel Mikolášik

V blízkosti americkej ambasády v Iraku dopadli rakety kaťuša. Vojvodcovia sa vraj chcú USA pomstiť

NEWS
Uložiť Uložené

K útoku raketami sa doposiaľ neprihlásila žiadna skupina.

V hlavnom meste Iraku došlo k výbuchu. Dve rakety zasiahli leteckú základňu al-Balad v Iraku, kde sú umiestnení americkí vojaci a dva mínometné granáty dopadli do tzv. Zelenej zóny neďaleko amerického veľvyslanectva. Ako informuje stanica BBC, pri útoku nebola zranená žiadna osoba.

Stalo sa tak niekoľko hodín po veľkom pohrebe generálmajora Kásema Solejmáního, ktorý bol jednou z kľúčových postáv režimu – bol priamym podriadeným najvyššiemu lídrovi Iránu a ktorého zabila americká armáda na pokyn prezidenta Donalda Trumpa pri raketovom útoku.

Odporúčané
Americká armáda na pokyn Donalda Trumpa zabila jedného z lídrov iránskeho režimu Americká armáda na pokyn Donalda Trumpa zabila jedného z lídrov iránskeho režimu 3. januára 2020, 8:07

Iránski vodcovia sa zaviazali pomstiť vraždu Solejmáního, ktorého Spojené štáty považovali za teroristu. Nielen v Iráne, ale aj v Iraku, kde sa konal pohrebný sprievod, sa dnes zhromaždili tisícky ľudí a protestovali proti americkému zásahu. K útoku raketami sa doposiaľ nik neprihlásil.

V Iraku sa nachádzajú aj slovenskí vojaci. Ministerstvo obrany tvrdí, že sú v poriadku a pripravení splniť prípadné evakuačné pokyny v zmysle rozhodnutia velenia NATO. „O situácii sme pravidelne informovaní, samozrejme, platí, že bezpečnosť našich vojakov je pre nás na prvom mieste,“ skonštatoval minister obrany Peter Gajdoš.

Domov
Zdieľať
Diskusia