Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2019, 16:47
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Odborníci na spánok podporujú myšlienku zdriemnutia si v práci. Hovoria, že to bude viesť k zvýšenej produktivite

ZDRAVIE PRÁCA
Uložiť Uložené

Počet ľudí, ktorí spávajú menej ako sedem hodín denne sa zvyšuje.

Spánok v práci je pre mnohých z nás niečím nepredstaviteľným. Väčšine z nás nepríde ani len možné, aby nám zamestnávateľ povedal, že si môžeme ísť zdriemnuť. Boja sa strateného času, ktorý človek neodrobí, ale prespí. Odborníci na spánok majú však iný názor. Hovoria, že zdriemnutie nebude produktivitu znižovať, práve naopak, informuje BBC.

Doktor Lawrence Epstein, bývalý prezident Americkej akadémie spánku a medicíny a lekársky riaditeľ klinického spánku v Brighame a ženskej nemocnici v Bostone odhaduje, že približne 70 miliónov Američanov trpí poruchou spánku.

 

Odborníci na spánok podporujú myšlienku zdriemnutia si v práci. Hovoria, že to bude viesť k väčšej produktivite
Odborníci na spánok podporujú myšlienku zdriemnutia si v práci. Hovoria, že to bude viesť k väčšej produktivite Zdroj: pexels

Nedávno vyšla štúdia z Univerzity v Indiane, ktorá skúmala spánok 150 000 ľudí. Zistili, že až 35,6 percent ľudí spáva menej ako 7 hodín denne, podobný prieskum sa robil v roku 2010, kedy bolo číslo na 30 percentách. Problém sa teda len zhoršuje. Doktor Epstein to pokladá za niečo, čo by sa malo okamžite vyriešiť.

Spánková deprivácia zanechá stopu na ľudskom zdraví, a teda aj na ekonómii, tvrdí. Nedostatok spánku vedie k obrovským zdravotným problémom, napríklad k obezite, cukrovke, chorobám srdca a podobne. Rovnaký vplyv to má aj na psychiku človeka a nedostatok spánku môže viesť k úzkosti a depresii.

Odporúčané
Prestaneš dýchať a ani o tom nevieš. Toto spánkové ochorenie dokáže ovplyvniť tvoje svaly, no aj mozgové centrá Prestaneš dýchať a ani o tom nevieš. Toto spánkové ochorenie dokáže ovplyvniť tvoje svaly, no aj mozgové centrá 26. februára 2019, 12:50

Mnoho odborníkov na spánok podporuje myšlienku zdriemnutia si v práci. „Ľudia, ktorým chýba spánok nebudú pracovať až tak dobre, ako by pracovali, ak by vyspatí boli. Rovnako sa zvyšuje pravdepodobnosť úrazov na pracovisku a chorôb, čo bude zamestnávateľa stáť oveľa viac,“ hovorí Epstein.

V Japonsku majú k tomuto problému úplne iný prístup. Tam spoločnosti motivujú k tomu, aby si ich zamestnanci zdriemli a oddýchli.

Domov
Zdieľať
Diskusia